Etherische oliën om lekker te slapen

Etherische oliën om lekker te slapen - PURE by Me

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor hoe wij ons voelen, zowel lichamelijk als mentaal. Niemand vindt het fijn om te piekeren en niet te kunnen slapen of om wakker te worden en nog steeds moe te zijn. Toch zijn er veel mensen die slecht slapen, zo’n 20% (!) van de Nederlandse bevolking heeft zelfs chronische slaapproblemen! Hoe kunnen we etherische oliën om lekker te slapen het beste inzetten?

Slapen en stress

Wanneer we veel spanningen of stress hebben, vinden we het vaak moeilijk om in slaap te vallen. Vaak gaan we piekeren en lijkt het Mission Impossible om in slaap te komen. Of we vallen wel in slaap, maar worden ‘s nachts regelmatig wakker, we dromen veel of zijn vroeg in de ochtend klaarwakker.

Bij stress maakt ons lichaam de hormonen adrenaline en cortisol aan, beide worden ook wel de stress-hormonen genoemd. Adrenaline zorgt ervoor dat we vrijwel meteen in actie komen bij gevaar, cortisol zorgt er voor dat we dit ook een lange tijd kunnen volhouden. Cortisol geeft ons energie, houdt ons in beweging en houdt ons daarmee ook wakker. Fijn wanneer we moeten vluchten voor een tijger, minder fijn na een drukke en stressvolle dag. Want na stress is het ontzettend belangrijk voor ons lichaam om weer op te laden en dit doen we onder andere met slaap. Wanneer we in een ontspannen staat zijn, is ons lichaam beter in staat om goed te slapen en dus te rusten.

Hoe werken etherische oliën om lekker te slapen?

Etherische oliën om lekker te slapen zijn een fijne en natuurlijke manier. Veel etherische oliën activeren ons parasympathische zenuwstelsel, dit zenuwstelsel zorgt ervoor dat we in een ruststand gaan. De (van nature!) chemische bestandsdelen van bepaalde etherische oliën hebben een kalmerend en ontspannend effect op dit zenuwstelsel. Voor ons lichaam en hoe we ons (de volgende dag) voelen is het heel belangrijk is om goed te slapen. Wanneer we rustig en relaxed naar bed gaan, is het voor ons lichaam een stuk makkelijker om goed te slapen en lekker op te laden. Zodat we de volgende dag fit en energiek wakker worden. Etherische oliën om lekker te slapen zijn dan een fijne ondersteuning!

Etherische oliën kunnen ons zenuwstelsel kalmeren en daarmee onze slaapkwaliteit verbeteren. Ze ondersteunen ons lichaam om in een diepe slaap te komen. Daarnaast is het ontzettend fijn om etherische oliën in te zetten in ons avondritueel. Zo brengen de etherische oliën ons niet alleen in een rustmodus, maar gaan we de geuren ook associëren met rust. Onze geur staat in directe verbinding met ons brein, precies dat gedeelte waar ook onze emoties en herinneringen zitten. Door regelmatig dezelfde etherische olie te gebruiken op hetzelfde moment, gaat ons brein de geuren associëren met het moment. Ons brein weet precies wat er gaat gebeuren en bereidt zo ons lichaam voor op wat komen gaat: rusten en slapen. Zo wordt de overgang van de dag naar de nacht een stuk makkelijker.

Lees ook: Hoe hebben geuren invloed op onze mind?

Etherische oliën om lekker te slapen

Er zijn ontzettend veel (wetenschappelijke) onderzoeken geweest naar de werking van etherische oliën bij het slapen. Fijne etherische oliën om lekker te slapen zijn onder andere:

Met bovenstaande etherische oliën kun je eindeloze combinaties maken. Zo worden Eucalyptus en Grove den bijvoorbeeld ook gebruikt bij snurken en verkoudheid, fijn in combinatie met Lavendel etherische olie bijvoorbeeld.

Liever niet zelf combineren? We hebben verschillende samengestelde etherische oliën in ons assortiment voor het slapen. Deze blends zijn al samengesteld door De Groene Linde. Zo wordt de Zonder Zorgen veel ingezet bij piekeren, Schaapje 14 om dieper te slapen en Fijne dromen bij onrustig dromen en nachtmerries.

Meer lezen over aromatherapie bij het slapen

Shoppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial