Tips & Tricks: Zo creëer jij een fijn avondritueel

Avondritueel - PURE by Me

Ik hoef jou waarschijnlijk niet uit te leggen dat en goede nachtrust heel belangrijk is. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat ons lichaam en ons brein tot rust komt en (letterlijk) herstelt van alle drukte van de dag. In dit artikel delen wij tips voor een fijn avondritueel, zodat jij de dag heerlijk ontspannen kunt afsluiten.

Wist je al dat de manier waarop we de dag afsluiten ook invloed heeft op hoe wij slapen? Hoe sluit jij jouw dag af? In volle drukte of neem je daar even rustig de tijd voor? Met een avondritueel kun je de spanningen in jouw lichaam en mind afbouwen en kun je vervolgens uitgerust naar bed.

Waarom is een avondritueel belangrijk?

Overdag doen we veel verschillende indrukken op en worden we overladen met allerlei prikkels. Om goed te kunnen slapen, is het fijn om al deze prikkels langzaam te verminderen. Op die manier kun je rustig de dag afbouwen en geef jij jouw lichaam en brein een seintje dat je klaar bent om te slapen. Daarnaast werkt het ook heerlijk ontspannend, kun je er jouw eigen Selfcare momentje van maken en zorg je er uiteindelijk voor dat je lekker slaapt én de volgende dag weer fris en fruitig bent.

Van kleine momentjes tot een uitgebreid selfcare ritueel

Misschien denk je dat jouw avondritueel een hele avond duurt en vind je dat je daar echt geen tijd voor hebt. Je wilt tenslotte ’s avonds misschien ook nog wel sporten, iets afspreken met vriendinnen of boodschappen doen? Ik heb goed nieuws! Een avondritueel kan zo lang of zo kort duren als jij zelf maar wilt en fijn vindt.

Een avondritueel noemen we nou eenmaal niet voor niets een ritueel. Het is belangrijk om dit dagelijks te doen, zodat jouw lichaam de signalen vanzelf gaat herkennen en het echt een gewoonte wordt.

Inspiratie voor jouw persoonlijke avondritueel

Een avondritueel is pas echt ontspannend als jij je er fijn bij voelt. Wat ik heel fijn vind, kun jij wel helemaal de kriebels van krijgen. Probeer hierin ook vooral uit wat voor jou het fijnste werkt.

  • Geen beeldschermen: Zorg ervoor dat je 45 minuten voor het slapen geen beeldschermen meer aan hebt.
  • Spoel de dag van je af: Ga lekker douchen en spoel de dag letterlijk van je af. Ook fijn: geniet van een ontspannend voetenbadje.
  • Lees een boek: Lezen zorgt er altijd voor dat je wordt afgeleid en niet bezig kunt zijn met vele gedachten die alsmaar door je hoofd blijven spoken. Ook een luisterboek is heerlijk ontspannend.
  • Journallen: Pak pen en papier en schrijf alle gedachten van je af. Maak een to do list voor de volgende dag, schrijf op wat je niet mag vergeten en eindig bijvoorbeeld met alles waar je dankbaar voor bent. Zo kun jij heerlijk slapen met een leeg hoofd en heb je geen piekergedachten meer.
  • Spijkermat: Zelf ben ik enorm fan van mijn Flowee spijkermat! Op het moment dat ik ga liggen voel ik al een diepe ontspanning in mijn hele lichaam. Benieuwd naar de voordelen van een spijkermat? Lees het in dit artikel!
  • Ontspannende thee: Geniet tijdens het lezen of journallen van een heerlijke ontspannende thee.
  • Mediteer: Ga rustig en comfortabel zitten of liggen en focus je even helemaal alleen op jouw ademhaling. Zo kun jij jouw gedachten even helemaal op stil zetten en uit wetenschappelijk onderzoek is zelfs gebleken dat mediteren leidt tot betere slaap.

Tip van PURE

Heb je een drukke avond gehad en ben je pas laat thuis? Waarschijnlijk wil je dan het liefste meteen jouw bed in duiken, maar probeer alsnog jouw avondritueel te doen. Ben je te moe om het hele avondritueel te doen? Pak er dan een paar stappen uit, zodat je wel je hoofd kunt leegmaken en goed in slaap kunt vallen.

Etherische oliën voor jouw avondritueel

Dit bericht is gepost in Slapen. Bookmark de link.

2 reacties op “Tips & Tricks: Zo creëer jij een fijn avondritueel

  1. Pingback: De voordelen van een voetenbadje - PURE by ME

  2. Pingback: Back to school: Tips om etherische oliën in te zetten - PURE by Me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial