Etherische oliën bij verkoudheid

Etherische oliën bij verkoudheid - PURE by Me

Wanneer de R weer in de maand zit, lijkt het snottenbellen-seizoen definitief geopend. Van snotneus tot keelpijn: etherische oliën kunnen jou bij een verkoudheid op een hele fijne en natuurlijke manier ondersteunen. Benieuwd welke etherische oliën bij verkoudheid je het beste kunt inzetten? In dit artikel vertellen we je alles over aromatherapie bij verkoudheid!

Let op: Etherische oliën zijn een mooie ondersteuning. Gebruik ze niet als dé oplossing of ter vervanging van medicatie of een bezoek aan een arts. Heb je heftige klachten of blijven de klachten aanhouden? Neem dan contact op met een medisch specialist. Lees ook onze Medische disclaimer. Alle tips die in dit artikel gegeven worden zijn bedoeld voor volwassenen. Bij kinderen jonger dan 6 jaar adviseren wij sowieso om geen eucalyptus, kaneel of pepermunt te gebruiken.

Wat is een verkoudheid?

Wanneer we verkouden zijn, hebben we een ontsteking aan onze slijmvliezen in de neus, de keel en/of de bijholten. Deze ontsteking wordt veroorzaak door een virus. Als een virus niet aanwezig is, zorgen de slijmvliezen ervoor dat er een beetje slijm en vocht aangemaakt wordt. Maar wanneer de slijmvliezen ontstoken zijn, wordt het dikker en komt er heel veel slijm (snot!).

Een verkoudheid kan veroorzaakt worden door heel veel verschillende virussen. Deze virussen verspreiden zich onder andere via de adem en via de handen.

Klachten bij verkoudheid

Doordat de slijmvliezen ontstoken raken door een virus, kunnen we verschillende klachten ervaren. Denk dan aan de welbekende verstopte neus of juist een snotneus of lopende neus. We kunnen minder goed ruiken, we niezen of hoesten of we hebben last van keelpijn of oorpijn.

De tekst gaat door onder deze producten.

Shoppen

7.2018.00
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
14.9537.40
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Verkoudheid voorkomen

Een verkoudheid 100% voorkomen is vrijwel onmogelijk, maar we kunnen wel onze weerstand verhogen zodat we minder vatbaar zijn voor virussen. Zorg dus voor een flinke boost voor jouw immuunsysteem.

Etherische oliën bij verkoudheid zijn vooral mooi om preventief in te zetten. Op de achtergrond kunnen ze namelijk op een natuurlijke manier ons immuunsysteem versterken, ons lichaam ondersteunen én het zelfherstellend vermogen van ons lichaam stimuleren. Dat is precies wat we nodig hebben om een verkoudheid (of flinke griep!) te voorkomen. De High Immune etherische olie is hier een hele mooie voor!

Daarnaast is het belangrijk om goed je rust te pakken door ontspanning en goed te slapen, maar ook om voldoende te drinken, regelmatig te bewegen en voedzaam en gezond te eten. 

10 fijne etherische oliën bij verkoudheid (enkelvoudig)

Etherische oliën bij verkoudheid gaan niet per se alle klachten laten verdwijnen, wél kunnen ze voor verlichting zorgen. Zo hebben een aantal etherische oliën een antivirale of antiseptische werking of hebben ze een slijmoplossende werking. De 10 fijnste enkelvoudige etherische oliën bij verkoudheid zijn:

 • Citroen: Citroen werkt zeer antiviraal en wordt vooral ingezet bij klachten aan de luchtwegen. Bij een lage weerstand is dit een fijne olie om in te zetten. Daarnaast zuivert deze olie de lucht.
 • Eucalyptus: Eucalyptus staat bekend om de fijne werking bij verkoudheid en dat is niet voor niets. Eucalyptus werkt antibacterieel en heeft een slijmoplossende en hoestonderdrukkende werking. Gebruik Eucalyptus niet in combinatie met homeopatische middelen en ook niet bij kleine kinderen.
 • Grove den: Grove den etherische olie werkt slijmoplossend en antibacterieel en is daarmee zeer geschikt bij klachten aan de luchtwegen. Wist je al dat grove den ook veel wordt toegepast in hoestdranken?
 • Kaneel: Kaneel werkt niet alleen verwarmend, maar heeft ook een antivirale en antibacteriële werking. Fijn om in te zetten wanneer er een griep of verkoudheid heerst in huis! 
 • Niaouli: Niaouli is ‘familie’ van de Eucalyptus, maar een stuk zachter en milder en daarmee zeer geschikt om in te zetten bij kinderen. Niaouli heeft een fijne werking op de bijholtes.
 • Oregano: Oregano is een olie die onze weerstand versterkt en ons immuunsysteem daarmee een boost geeft. Bij griep en verkoudheid werkt de olie antiseptisch en is daarmee een fijne olie om in te zetten.
 • Pepermunt: Pepermunt olie wordt veel ingezet bij griep- en verkoudheidsklachten die gepaard gaan met koorts. Daarnaast zuivert het de lucht en heeft het een slijmoplossende werking.
 • Rozemarijn: Heb je last van een verkoudheid die maar niet loskomt of last van ontstoken bijholten? Dan is Rozemarijn olie een fijne olie om in te zetten.
 • Tea Tree: Tea Tree is een etherische olie die niet mag ontbreken in jouw EHBO-kastje. Het is een olie die jouw immuunsysteem versterkt en daarnaast de lucht zuivert door bacteriën en virussen te lijf te gaan.
 • Tijm: Tijm wordt (net als Grove den) regelmatig verwerkt in hoestdranken. Tijm werkt bacteriedodend en zeer desinfecterend. Daarnaast werkt de olie slijmoplossend, waarmee deze zeer geschikt is om in te zetten bij een verkoudheid.

De tekst gaat door onder de producten.

8.6521.65
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
18.95

Hoe kan ik etherische oliën bij verkoudheid het beste gebruiken?

Etherische oliën hebben verschillende voordelen. Zo zijn ze 100% natuurlijk en zonder synthetische toevoegingen, waardoor je op een natuurlijke manier aan jouw weerstand kunt werken. Daarnaast zijn ze zeer geconcentreerd; er is heel veel plantenmateriaal nodig om etherische olie te maken. Juist doordat ze zo geconcentreerd zijn, kunnen ze ons op een fantastische manier ondersteunen. Daarnaast kun je ze op heel veel verschillende manieren toepassen:

 • Gebruik etherische oliën in een aroma diffuser. Je kunt kiezen voor een samengestelde olie of zelf een combinatie maken van enkelvoudige oliën. Ontdek deze diffuserblends bij verkoudheid eens!
 • Gebruik een etherische olie roller of maak er zelf een met etherische oliën. Deze kun je rollen op de borst en op de bovenrug voor een fijne verlichting van de luchtwegen.
 • Geniet van een heerlijk bad met een badolie of badzout. Let op bij koorts: ga dan liever niet in een warm bad.
 • Ga ‘ouderwets’ stomen. Onze stoom-olie is een hele fijne olie om te stomen bij verkoudheid.

Kant en klare producten op basis van etherische olie bij verkoudheid

Uiteraard hebben we ook een aantal kant en klare producten die je kunt inzetten bij verkoudheid. Denk dan bijvoorbeeld aan de Cough & Sniffs, de Breath roll-on, de Epic Longbalsem, Eucalyptus & More badolie, Sneeze badzout, Sinus Clear inhaler of de High Immune roll-on.

Verkoudheid en kinderen

Hebben de kinderen in huis last van een (flinke) verkoudheid? Gebruik dan de Cough & Cold (vanaf 6 maanden) of de Verkouden Neusjes (vanaf 2 jaar). Bij kinderen jonger dan 6 jaar adviseren wij sowieso om geen eucalyptus, kaneel of pepermunt te gebruiken.

Lees ook: Etherische oliën tegen verkoudheid bij kinderen

14.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Een reactie op “Etherische oliën bij verkoudheid

 1. Pingback: Etherische oliën voor verkoudheid bij kinderen - PURE by ME

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial