Etherische oliën voor verkoudheid bij kinderen

Etherische oliën voor kinderen bij verkoudheid - PURE by Me

Als moeder (of vader!) is het natuurlijk helemaal niet leuk om te zien dat je kinderen zo verkouden zijn en zichzelf daarmee behoorlijk in de weg zitten. Het liefste halen we de verkoudheid zo snel mogelijk weg of nemen we het over. Maar helaas is dat niet hoe het werkt.. Etherische oliën voor verkoudheid bij kinderen kunnen een fijne en natuurlijke verlichting bieden. In dit artikel lees je er alles over.

Let op: Etherische oliën zijn een mooie ondersteuning. Gebruik ze nooit als dé oplossing of ter vervanging van medicatie of een bezoek aan een arts. Lees ook onze Medische disclaimer

Mijn kind is verkouden! 

Hoewel een verkoudheid bij kinderen ontzettend vervelend en zielig voor ze is, is de verkoudheid toch niet helemaal voor niks. Juist (kleine) kinderen bouwen hun weerstand op door ziek te worden, zodat ze op latere leeftijd minder vaak ziek zijn. Daarnaast hebben onze kinderen de laatste jaren -door desinfectiegels, mondkapjes en 1,5 meter afstand- nauwelijks de kans gehad om ziek te worden (en dus om weerstand op te bouwen). Dus ja, we weten dat het niet leuk is, misschien soms heel frustrerend. Maar zo bouwen onze kindjes wél hun weerstand op.

Wist je dat? Volwassenen worden gemiddeld zo’n 1 a 2 keer per jaar flink verkouden, terwijl kinderen zo’n 10x per jaar verkouden zijn.

Klachten van verkoudheid bij kinderen

Een flinke verkoudheid kunnen we vaak snel herkennen bij kinderen, denk bijvoorbeeld aan die dikke slijmerige groene snottebellen die uit hun neus lekken. 😉 Maar behalve snottebellen, niezen en hoesten zijn er nog meer symptomen. Zo kunnen ze klagen over keelpijn, hebben ze last van heesheid of snotoogjes of koorts. Etherische oliën voor verkoudheid bij kinderen kunnen hierin een fijne en natuurlijke verlichting bieden.

Wanneer moet ik naar de dokter met een verkouden kind?
In principe hoeft een kind niet naar de huisarts bij een verkoudheid, meestal gaat het binnen een paar dagen vanzelf weer over. Maar krijgt jouw kind last van benauwdheid, sufheid, een piepende ademhaling of gaat het slecht drinken? Maak dan voor de zekerheid een afspraak, ook als de verkoudheid een hele lange tijd duurt.

Ga direct naar de huisarts wanneer:

 • jouw kindje jonger is dan 3 maanden en koorts krijgt.
 • jouw kindje koorts heeft gehad en na een aantal dagen wederom koorts krijgt.
 • jouw kindje ontroostbaar is of zo suf dat het niet of moeizaam reageert.
 • jouw kindje tekenen heeft van uitdroging (weinig drinken en bijna niet plassen).

Etherische oliën voor verkoudheid bij kinderen

Etherische oliën voor verkoudheid bij kinderen kunnen een fijne en natuurlijke verlichting bieden. Echter is het hiermee wel heel belangrijk om ze op de juiste manier toe te passen. Less is more! Dit is in principe altijd een ‘vuistregel’, maar dit geldt zeker wanneer je de etherische oliën wilt inzetten bij kinderen. Veel etherische oliën met een antivirale en slijmoplossende werking zijn niet geschikt voor kleine kinderen, echter zijn er wel veel alternatieven. Deze alternatieven kunnen net zo effectief zijn én zijn veilig in gebruik. Etherische oliën voor verkoudheid bij kinderen zijn onder andere:

Met deze etherische oliën kun je prachtige diffuserblends maken die jouw kindje op een fijne manier kunnen ondersteunen bij verkoudheid. Liever aan de slag met een veilige combinatie die al kant-en-klaar is? Gebruik dan de Cough & Cold (vanaf 6 maanden) of de Verkouden Neusjes (vanaf 2 jaar). Beide blends zijn verkrijgbaar in een etherische olie of een roll-on. De Verkouden Neusjes is ook verkrijgbaar in een roomspray en de Cough & Cold is ook verkrijgbaar in een wrijfolie of badolie. Ook de Zeehondje hoest balsem (vanaf 2 jaar) geeft verlichting!

Hoe gebruik je etherische oliën voor verkoudheid bij kinderen?

Hoewel we vaak geneigd zijn om grote hoeveelheden te gebruiken, in de hoop dat onze kinderen zich snel beter voelen. Toch blijven we adviseren om kleine hoeveelheden aan te houden, omdat dit een stuk veiliger en net zo effectief is. Eventueel kun je de etherische olie een keer extra gebruiken, liever dat dan in één keer een grote hoeveelheid.

 • Diffuser: Je kunt de etherische oliën verstuiven in een diffuser. Houd ook hierin rekening met de hoeveelheid.
  – 6 – 24 maanden: 2 druppels
  – 2 – 4 jaar: 2 tot 4 druppels
  – 4 tot 8 jaar: 4 tot 6 druppels
 • Roll-on: Maak een roller met veilige en efficiënte oliën of kies voor een kant-en-klare roller. Rol deze op de borst, de bovenkant van de rug en/of onder de voeten.
  – 6 – 24 maanden: 2 keer per dag
  – 2 – 4 jaar: 2 keer per dag
  – 4 tot 8 jaar: Wanneer nodig
 • Knuffel of wattenschijfje: Je kunt ook een druppel etherische olie druppelen op de knuffel (pas op met eventuele kans op vlekken) of een wattenschijfje en dit onder het hoeslaken leggen.

Extra tips

Etherische oliën voor verkoudheid bij kinderen kunnen een hele fijne ondersteuning zijn. Maar ook kan het al fijn zijn om de luchtvochtigheid in de kinderkamer te verhogen, bijvoorbeeld met een aromadiffuser voor kinderen op de kamer. Wanneer ze ‘s nachts een verstopte neus hebben of veel hoesten, kun je ook iets onder het matras leggen, zodat het hoofdeinde iets meer rechtop staat. Verder is het belangrijk om goed en veel te drinken en ook knuffels en kusjes van papa of mama doen wonderen!

Meer lezen over verkoudheid:

Shoppen

11.7528.40
13.9544.90

Een reactie op “Etherische oliën voor verkoudheid bij kinderen

 1. Pingback: Etherische oliën bij verkoudheid - PURE by Me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial