Etherische oliën bij hoofdpijn

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht waar vrijwel iedereen wel eens last van heeft. Van stress en spanning tot hormonale hoofdpijn en migraine. Etherische oliën bij hoofdpijn kunnen verlichting bieden en een hele fijne ondersteuning zijn. Aromatherapie bij hoofdpijn wordt onder andere veel ingezet bij spanningshoofdpijn en de etherische oliën doen dan bijna altijd hun werk. Welke etherische olie bij hoofdpijn zet jij het liefste in? Ik deel een aantal tips!

Let op! Etherische oliën zijn een mooie ondersteuning. Gebruik ze nooit als dé oplossing of ter vervanging van medicatie of een bezoek aan een arts. Lees ook onze Medische disclaimer. Alle tips in dit artikel zijn tips voor volwassenen.

Dit artikel is geschreven op 20 januari 2022 en heeft een update gehad op 17 juli 2023.

Etherische oliën bij hoofdpijn

Etherische oliën bij hoofdpijn werken op verschillende manieren. Op emotioneel niveau brengen de oliën ontspanning, op energetisch niveau brengen ze jouw energie beter in balans (onder andere om beter te gronden bijvoorbeeld) en op lichamelijk niveau brengen de etherische oliën jouw zenuwstelsel in balans en kunnen jouw spieren ontkrampen en ontspannen. De meest bekende etherische oliën bij hoofdpijn zijn:

 • Basilicum etherische olieBasilicum olie werkt ontkrampend en ontspannend en wordt daarom vaak ingezet bij (spannings)hoofdpijn.
 • Eucalyptus etherische olieEucalyptus olie zorgt ervoor dat de mist in jouw hoofd weer optrekt. Bij hoofdpijn door verkoudheid en verstopte holtes is Eucalyptus ook erg fijn om in te zetten.
 • Kamille (blauw): Kamille kalmeert, geeft rust en is een fijne pijnverlichter bij krampen en verkrampte spieren.
 • Lavendel etherische olie: Lavendel olie staat bekend om haar ontspannende werking en de fijne ondersteuning bij het slapen. Maar het is ook een hele fijne etherische olie bij hoofdpijn! De olie geeft een kalmerend effect, ontspant de zenuwen en is mede daardoor effectief bij hoofdpijn.
 • Melisse etherische olieMelisse etherische olie wordt vaak ingezet bij migraine, mede door de rustgevende werking. Melisse werkt kalmerend op ons zenuwstelsel, wat fijn is bij migraine en (spannings)hoofdpijn.
 • Pepermunt etherische olie: Pepermunt olie is een verfrissende olie die veel wordt ingezet bij hoofdpijn. Het heeft een verkoelend effect op de huid, vermindert spierkrampen en stimuleert de bloedsomloop. Daarnaast is het een verlichtende olie wanneer je hoofd vol met watten lijkt te zitten. Een fijne etherische olie bij hoofdpijn!

Lifesaver bij hoofdpijn: Tension Buster

De Tension Buster is niet voor niets de meest verkochte roll-on in onze webshop. Deze kant en klare roll-on is speciaal door De Groene Linde gemaakt voor iedereen die regelmatig last heeft van hoofdpijn en migraine. Wat mij betreft is het een echte musthave in jouw medicijnkastje. De etherische oliën die verwerkt zijn in dit product zorgen er met name voor dat de verkramping in het lichaam een stuk minder wordt.

De Tension Buster is meteen een mooie les om naar jouw lichaam te luisteren. Waar komt jouw hoofdpijn vandaan? Misschien wel uit jouw nek en schouders? Dan is dat de beste plek om de Tension Buster te rollen. Het liefst al wanneer je de spieren voelt samentrekken en vaak is dat al voordat je echt hoofdpijn hebt. Eventueel kun je de Tension Buster ook nog rollen op jouw haargrens of jouw slapen.

De Tension Buster mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap en wij adviseren altijd om deze niet te dicht bij de ogen te gebruiken. Goed om te weten: De Tension Buster is ook fijn om in te zetten bij spierpijn en menstruatiekrampen.

Hoe kun je etherische oliën bij hoofdpijn inzetten?

Etherische oliën bij hoofdpijn kun je op heel veel verschillende manieren inzetten. Zo kun je werken met diverse diffuserblends (zie hieronder voor inspiratie), maar je kunt etherische oliën nog op zoveel meer manieren inzetten wanneer je last hebt van hoofdpijn of migraine. Er zijn verschillende etherische oliën bij hoofdpijn die je kunt inzetten. Je kunt zelf een roller maken met de oliën, een massageolie maken of de oliën verdampen in een diffuser.

 • Tension Buster roll-on: De Tension Buster is een hele fijne roller om te gebruiken wanneer je last hebt van spanningshoofdpijn of hoofdpijn vanuit je nek en schouders. Rol de Tension Buster dan op de gespannen plekken in de nek en schouders.
 • Magnesium bodybutter: Een magnesium bodybutter kan ook een hele fijne verlichting zijn bij hoofdpijn. Kies dan voor ontspannende en ontkrampende etherische oliën om toe te voegen aan het DIY-recept.
 • Roll-on met Pepermunt en Lavendel: Een simpele manier die heel effectief is: maak een roll-on met Pepermunt en Lavendel (van beide 5 druppels is voldoende – aanvullen met een basisolie) en rol dit langs de haargrens en op je slapen. (Pas op dat je niet te dicht bij je ogen rolt)
 • Inhaler: Een inhaler kan overal mee naartoe en kan flink wat verlichting geven bij hoofdpijn. Maak je eigen inhaler of kies voor de Headache Relief inhaler.
 • Voetenbad: Een voetenbad is altijd een goed idee! Tip van PURE: Maak een voetenbadje met Magnesium vlokken en een grondende olie. Zoals Vetiver en Lavendel of de Grondende badolie.
 • Koud kompresMaak simpel en snel een koud kompres. Dit doe je door een schaaltje met koud water te nemen en daar 1 druppel Pepermunt olie en 1 druppel Lavendel olie aan toe te voegen. Leg er een handdoekje in, wring uit en leg dit vervolgens in je nek. Dit is niet alleen fijn bij hoofdpijn, maar ook bij misselijkheid (een niet zo fijne bijkomstigheid van migraine bijvoorbeeld) – voeg dan een druppel Gember olie toe in plaats van Lavendel..
 • Hoofdpijn balsem: Zelf een balsem maken lijkt wellicht ingewikkeld, maar je hebt er maar weinig voor nodig. Onder andere basisolie met bijenwas (of shea butter) en etherische oliën. Je kunt een combinatie maken van Pepermunt, Lavendel en Eucalyptus bijvoorbeeld.

Diffuserblends bij Hoofdpijn

Ik deel graag een aantal diffuserblends met je. Van hoofdpijn tot migraine en van een kater tot verkoudheid: er zijn allerlei soorten hoofdpijn. Probeer zelf ook vooral even uit welke etherische oliën bij hoofdpijn jij het fijnste vindt.

Headache Relieve

Hangover Relieve

Head Tension Reliever

Migraine blend

Headache Buster

Soothe your Headache

Etherische olie bij hoofdpijn kopen

11.7528.40
8.5521.40
15.95

Een reactie op “Etherische oliën bij hoofdpijn

 1. Pingback: Etherische oliën voor verschillende klachten in de lente - PURE by ME

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial