Hoe hebben geuren invloed op onze mind?

Invloed van geuren op onze mind - PURE by Me

Waarschijnlijk sta je er niet zo bij stil, maar geuren zijn ontzettend belangrijk voor ons als mens. Ze helpen ons bijvoorbeeld om gevaar te herkennen, zoals een brand of bederft voedsel. We gebruiken geur zelfs (on)bewust om te bepalen of we iemand aantrekkelijk vinden of niet. Wanneer we ziek zijn ruiken wij niet prettig en als we gestrest zijn kunnen we geuren beter waarnemen, terwijl geuren juist vertroebelen bij agressie en woede. Ondanks dat we het ons niet zo beseffen, gebruiken we onze neus dus de hele dag. Zelfs als we slapen! Maar hoe hebben geuren invloed op onze mind?

Geuren en herinneringen

We hebben vrijwel allemaal een geur waar we dol op zijn en die ons mooie herinneringen geeft. Misschien brengt een geur jou wel terug naar dat heerlijke gerecht wat je oma altijd maakte. Of denk je spontaan aan een mooie vakantie bij het ruiken van een bepaalde geur. Precies dit is wat geuren met je doen.

Geuren en ons lichaam: een klein lesje biologie

Geuren bestaan uit kleine moleculen die in de lucht hangen. Wanneer wij deze inademen gaan deze moleculen naar ons reukslijmvlies, daar bevinden zich meer dan tien miljoen reukzintuigcellen. Dit zijn eigenlijk zenuwstellen met trilhaartjes. Wanneer de geurmoleculen op deze trilhaartjes komen, wordt er een reactie veroorzaakt en die prikkels worden vervoerd naar ons lymbisch systeem in de hersenen. Het lymbisch systeem hersenen wordt ook wel ons ‘emotionele brein’ genoemd. Het bestaat uit onderling verbonden gebieden in de hersenen, zoals de hippocampus, hypthalamus en amygdala.

Het lymbisch deel in onze hersenen is betrokken bij emoties, herinneringen, leren, geheugen, ons onbewuste en instinctieve gedrag, maar ook bij onze stemmingen en de lichamelijke reactie daarop. Dit deel van de hersenen wordt ook wel ons emotionele brein genoemd. Alle reacties in het lymbische deel worden op een soort ‘automatische piloot’ veroorzaakt en hier hebben we weinig invloed op.

Door de wisselwerking tussen de componenten waaruit de etherische oliën bestaan, kunnen zowel mentale als fysieke aspecten van een kwaal gezamenlijk worden aangepakt. Vrijwel iedereen weet inmiddels dat Lavendel zorgt voor meer rust en ontspanning. En wellicht kun je je ook iets indenken bij Sinaasappel; een vrolijke en opwekkende geur! Maar er zijn meer geuren en werkingen. Zo geeft Scharlei meer rust en geeft de geur van  Neroli ons een troostend gevoel. Roomse Kamille bevordert onze nachtrust, Bergamot werkt kalmerend, Rozemarijn vergroot onze alertheid en Pepermunt werkt juist weer verkoelend en verkwikkend. Zo kan ik nog wel even doorgaan… 😉

Meer weten

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe geur werkt op ons lichaam en op onze mind? Het boek ‘Geurpsychologie voor iedereen‘ van Claudia de Vos vind ik dan echt een aanrader! Het boek ‘De neus‘ van Eva Heuberger vertelt ons alles over de neus en hoe belangrijk dit orgaan is voor ons als mens, inclusief heel veel fijne informatie (zelfs over etherische oliën).

2 reacties op “Hoe hebben geuren invloed op onze mind?

  1. Pingback: Zo creëer jij jouw eigen spa in huis met etherische oliën - PURE by ME

  2. Pingback: Etherische oliën bij rouw en verlies - PURE by ME

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial