Etherische oliën bij rouw en verlies

Etherische oliën bij rouw en verlies - PURE by Me

Wanneer we het hebben over rouw, associëren we dit al snel met de dood. Toch kunnen we ook rouwen en verdriet hebben om heel veel andere situaties. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van een baan, een scheiding, onze gezondheid, een verbroken vriendschap, een verhuizing en nog zo veel meer. Als het gaat om rouwen, is er geen goed of fout. Iedereen doet dat op z’n eigen manier en in z’n eigen tempo. Of we het nou leuk vinden of niet, vroeg of laat krijgen we in ons leven allemaal te maken met rouw en verlies. Etherische oliën bij rouw en verlies kunnen hier een hele mooie ondersteuning bij zijn.

De verschillende fases van rouw

Rouwen gaat verder dan alleen verdriet. Of we nou rouwen om het overlijden van een dierbare of om een andere reden: iedereen rouwt op z’n eigen manier. Sommige mensen huilen heel veel, anderen huilen niet. Sommige mensen willen er heel veel over praten, terwijl anderen zich helemaal afsluiten van de buitenwereld en het er niet over willen hebben. Iedereen gaat hier op zijn of haar eigen manier mee om en toch gaat het proces van rouwverwerking veelal op een gelijke manier.

De Amerikaanse psychiater Elisabeth Kübler Ross heeft jaren onderzoek gedaan naar hoe mensen omgaan met rouw. Aan de hand van haar onderzoek en haar ervaringen heeft ze een model gecreëerd over de verschillende fasen van rouwverwerking.

  1. Ontkenning
  2. Woede
  3. Onderhandeling
  4. Depressie
  5. Aanvaarding

De stappen uit bovenstaand model zijn vooral gebaseerd op mensen die ernstig ziek zijn en weten dat ze niet meer beter worden en door een stervensproces gaan. Toch zijn deze stappen ook heel kenmerkend voor mensen in de rouw die bijvoorbeeld een dierbare hebben verloren.

Klachten bij rouw

In welke fase van rouw we ook zitten, er zijn ontzettend veel verschillende klachten die we kunnen krijgen. Vooral wanneer we kijken naar het mentale en emotionele stukje. Denk bijvoorbeeld aan emoties van schuld, schaamte, diep verdriet en eenzaamheid. Maar ook gedachten van ongeloof of het idee dat het nooit meer beter gaat worden. Daarnaast kunnen we heel veel lichamelijke klachten krijgen die ‘niet te verklaren zijn’.

Lees ook: Hoe hebben geuren invloed op onze mind?

Etherische oliën bij rouw en verlies

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: etherische oliën gaan de pijn en het verdriet bij het rouwproces niet verdoven of verminderen. Wel kunnen ze ons vooral op emotioneel vlak heel mooi ondersteunen en ons zenuwstelsel en alle bijbehorende emoties kalmeren. Geur, en dus etherische oliën, staat in direct contact met ons limbische systeem in ons brein, dit is het gedeelte in onze hersenen wat onder andere betrokken is bij onze emoties. Door etherische oliën te gebruiken die passen bij alle emoties die komen kijken bij rouw, kunnen we de emoties op een fijne manier verwerken. Daarnaast kunnen we met etherische oliën ook een bepaalde sfeer van geborgenheid, troost en warmte creëren.

Afhankelijk van in welke ‘rouwfase’ we zitten en welke emoties daar bij vrij komen, kunnen we etherische oliën bij rouw en verlies op verschillende manieren inzetten. Allereerst is het belangrijk dat we ons comfortabel voelen bij de geur. Geur is heel persoonlijk en zeker bij verdriet en andere emoties is het fijn om een comfortabele geur te hebben. De Dolfijn etherische olie is een etherische olie die speciaal is samengesteld door De Groene Linde.
 

Fijne etherische oliën bij rouw en verlies

Ook Cypres etherische olie wordt veel gebruikt binnen de aromatherapie bij rouwverwerking. staat als symbool voor een poort naar nieuw leven. Vanuit de oude Griekse mythologie werden Cypressen al gebruikt bij ‘eeuwige rouw’, maar daarnaast heeft Cypres olie een troostende en kalmerende werking.

Goed om te weten: Wanneer je een nieuwe etherische olie (of zelf een combinatie maakt) inzet tijdens het rouwproces, bestaat de kans dat we (onbewust) een associatie maken met de geur en het moment. Etherische oliën bij rouw en verlies kunnen een prachtige ondersteuning zijn bij alle emoties, maar het kan dus zijn dat je op een later moment wordt herinnerd aan deze moeilijke tijd wanneer je dezelfde geur nog eens ruikt.

Je kunt dan twee dingen doen: Een etherische olie (of blend) gebruiken die je al kent en die jou altijd helpt om te ontspannen en te kalmeren. Of je gebruikt nu een nieuwe etherische olie, zoals de Dolfijn etherische olie en kiest er voor om deze alleen in de periode van rouw te gebruiken.

Diffuserblend bij rouw

De Dolfijn etherische olie is een fijne blend om in te zetten bij periodes van rouw, maar wellicht wil je liever zelf aan de slag met enkelvoudige etherische oliën. Wellicht heb je dan iets aan een van onderstaande diffuserblends.

It’s okay to grief

Gentle grief

Time to grief

Voor dit artikel heb ik onder andere de theorie gebruikt vanuit mijn studie Holistisch Therapeut. Aan de hand van de emoties heb ik bijpassende etherische oliën uitgezocht. Ook wanneer je je wat meer verdiept in etherische oliën bij rouw en verlies zul je deze etherische oliën voorbij zien komen.

Eventuele extra tips voor rouwverwerking zijn de boeken ‘Het sprookje van de dood‘, ‘Omdat ik van je Rouw’ en ‘Je mag me altijd bellen – 1001 dagen van rouw. Uiteraard zijn er ook nog heel veel andere boeken over rouw.

Shoppen

Een reactie op “Etherische oliën bij rouw en verlies

  1. Hanneke zegt:

    Wat een mooi artikel en wat fijn dat oliën daar bij kunnen helpen. Ik kwam toevallig dit blog tegen, je hebt het gepubliceerd op 27 maart, de geboorte en sterfdag van onze dochter, hoe bijzonder is dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial