Aromatherapie bij tandartsangst

Aromatherapie bij tandartsangst - PURE by Me

Al zo lang ik me kan herinneren heb ik grote angsten voor de tandarts. Bij ieder bezoek kan ik er dagen tegen op zien, de hele dag last hebben van zweetaanvallen en hartkloppingen en het liefst stel ik zo’n bezoek uit. Maar ook elke keer als ik er ben geweest, blijkt het ook allemaal mee te vallen. Er is vrijwel nooit iets ernstigs aan de hand met mijn gebit en toch zit die angst voor de tandarts er. En ik ben niet de enige; in Nederland is ongeveer een kwart (!!) van de Nederlandse bevolking bang voor de tandarts en sommige mensen hebben zelfs een tandartsfobie. Aromatherapie bij tandartsangst kan een fijne tool zijn om in te zetten, onder andere om meer te ontspannen en minder angsten te ervaren.

Wetenschappelijk onderzoek naar aromatherapie bij tandartsangst

Zelf weet ik natuurlijk dat aromatherapie bij heel veel klachten en kwaaltjes een fijne tool of ondersteuning is, maar ik vind het nog leuker om te zien hoe er steeds meer wetenschappelijke onderzoeken gedaan worden naar etherische oliƫn. Zo kwam ik ook een aantal hele toffe onderzoeken naar aromatherapie bij tandartsangst tegen.

  • Bij een studie met 350 vrouwelijke deelnemers werd Lavendel etherische olie ingezet. De groep werd opgedeeld in twee groepen en alle deelnemers werden op verschillende manieren gemeten. Zo gebruikten ze bepaalde modellen voor angst en pijn (zoals MDAS, STAI en VAS), maar ook werden de vitale functies getest, zoals de hartslag, frequentie van de ademhaling en de zuurstof in het bloed. Deze werden op verschillende momenten gemeten (voor, tijdens, na en de volgende dag). De ene helft van de groep inhaleerde waterdamp, de andere groep kreeg waterdamp met Lavendel etherische olie.Ā Resultaten:Ā De groep met Lavendel etherische olie heeft 3 tot 4 keerĀ minder angst en deĀ pijnperceptieĀ is 2 keer zo sterk verminderd.Ā Referentie: PMIDĀ 36966288.
  • Een onderzoek met 128 kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar die naar de tandarts gingen liet zien dat de combinatie van muziek en aromatherapie de angsten aanzienlijk verminderden. Bij dit onderzoek werd de groep verdeeld in vier groepen: een controlegroep, een groep met alleen muziek, een groep met alleen aromatherapie en een groep met aromatherapie en muziek. Voor de aromatherapie werdĀ Lavendel etherische olie gebruikt.Ā Resultaat:Ā Bij de groep met zowel muziek als aromatherapie verlaagde de angsten het minste.Ā Referentie: PMIDĀ 36643242.Ā Een soortgelijke studie werd gedaan metĀ Sinaasappel etherische olie.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van de vele onderzoeken naar etherische oliĆ«n bij angst voor de tandarts. Bij de meeste onderzoeken is Lavendel en/of Sinaasappel olie gebruikt. Maar er zijn ook veel andere etherische oliĆ«n die een kalmerende werking hebben op ons zenuwstelsel en daarmee zeer geschikt zijn om te gebruiken bij angsten. Denk dan aan Atlasceder, Bergamot, Wierook, Mandarijn, Sandelhout en Kamille bijvoorbeeld. Zelf ben ik er van overtuigd dat ook deĀ Innerlijke rust etherische olieĀ heel fijn kan zijn als aromatherapie bij tandartsangst!

Hoe kun je de etherische oliƫn dan inzetten om de tandartsangst te verminderen?

  • Zet de aromadiffuser ongeveer een uur voor jouw afspraak aan.
  • Maak zelf een spray en spray dit in de ruimte.
  • Maak zelf een roll-on en rol dit achter je oren, op je polsen en in je nek.
  • Maak zelf een aroma-inhaler en gebruik deze wanneer nodig.
  • Druppel wat op een wattenschijfje en leg deze onder het bandje van je bh, zo heb je de geur continu bij je. Ook wanneer je in de tandartsstoel ligt.

Shoppen

Aanbieding!
Oorspronkelijke prijs was: €12.30.Huidige prijs is: €11.25.
11.7528.40
Aanbieding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial