Etherische oliën bij piekeren

Etherische oliën bij piekeren - PURE by Me

Piekeren doen we allemaal wel eens en dat is ook helemaal oké. Maar wanneer je regelmatig piekert heeft dit gevolgen voor jouw mentale én lichamelijke gezondheid. Etherische oliën bij piekeren zijn een fijne ondersteuning om de oorzaak van het piekeren aan te pakken. Daarnaast zijn er nog vele andere tips die je kunt inzetten bij piekergedachten.

Piekeren

Piekeren is eigenlijk een vorm van omgaan met stress. Op het moment dat we veel stress ervaren, gaan we oplossingen bedenken voor de situatie. Wanneer we piekeren ervaren we vooral veel negatieve gedachten, gevoelens en emoties en het is dan moeilijk om die uit ons systeem te halen. Deze negativiteit veroorzaakt ook weer stress en zo lijkt het wel alsof we in een vicieuze cirkel komen en er maar moeilijk uit kunnen komen.

Mentale én lichamelijke klachten bij piekeren

Vrijwel iedereen weet dat piekeren lijdt tot mentale en psychische klachten. Je krijgt last van angsten, paniek, stress en je maakt je zorgen. Veel piekeren verhoogt zelfs de kans op depressies en angststoornissen! Maar er is ook een relatie tussen piekeren en lichamelijke klachten, onderzocht Caroline Schlinkert van de VU Amsterdam. Lees er alles over in dit (externe) artikel.

Ons lichaam reageert dus ook op het vele piekeren. Omdat we vooral bezig zijn met onze gedachten, merken we ons lichaam niet meer zo goed op. Zo voelen we niet meer goed dat we pijn, dorst of honger hebben en op het moment dat we wel honger hebben, grijpen we naar caloriebommen die niet of nauwelijks voedingswaarden bevatten.

Veelvoorkomende klachten bij piekeren:

 • Angsten
 • Somberheid of zelfs depressies
 • Schuldgevoel
 • Stress
 • Concentratieproblemen
 • Hoofdpijn
 • Buikpijn
 • Geen eetlust
 • Slecht slapen

Energetisch gezien is het heel belangrijk om goed te gronden wanneer je opmerkt dat je veel en/of regelmatig piekert. Door continu met onze energie in ons hoofd te zitten, krijgen we last van een ‘ophoping van de energie’. Dit kun je bijvoorbeeld merken door een ‘hoge ademhaling’, hoofdpijn, gespannen nek en schouders, een hoofd vol met watten of gespannen kaken. Door goed te letten op je gronding, kun je de energie weer omlaag laten stromen en het daar te laten afvoeren.

Etherische oliën bij piekeren

Piekeren ontstaat dus uit stress, daarom is het extra belangrijk om goed te ontspannen. Dit lukt natuurlijk niet continu en dat is ook niet de bedoeling, maar neem dagelijks heel bewust een momentje voor jezelf. Een aantal etherische oliën bij piekeren zorgen voor extra rust en ontspanning, denk dan aan:

Andere fijne etherische oliën bij piekeren zijn onder andere Moeder AardeZonder zorgen of de Rust in je hoofd roll-on.

Extra tips bij piekeren

De perfecte plek om te piekeren is ons bed. Het moment dat we na een drukke dag eindelijk lekker rustig kunnen liggen, maakt ons hoofd overuren! Probeer een van deze tips dan eens:

 1. Schrijf het van je af! Voordat je naar bed gaat kun je al je piekergedachten van je afschrijven.
 2. Doe een meditatie. Met een meditatie observeer je je gedachten en laat je deze gaan. Ik schreef verschillende artikelen over mediteren. Ook een bodyscan kan heel fijn zijn.
 3. Focus op je ademhaling. Vind je meditatie een ‘stap te ver’? Focus dan rustig op je ademhaling en tel je ademhalingen.
 4. Ga weer uit bed. Lig je al langer dan een half uur in bed te piekeren? Ga dan even uit bed en drink wat water. Probeer het daarna nog een keer.
 5. De piekerboom: De piekerboom is een soort stappenplan. Stel jezelf de vraag ‘Kan ik nú iets aan dit probleem doen?’.. Is het antwoord nee? Laat het dan voor nu los. Kun je er nu wél iets aan doen? Onderneem actie, zodat je het hierna los kunt laten.

Shoppen

Een reactie op “Etherische oliën bij piekeren

 1. Pingback: Etherische oliën om lekker te slapen - PURE by ME

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial