Waarom Pepermunt etherische olie een musthave in de zomer is

pepermunt etherische olie musthave zomer - PURE by Me

We kennen allemaal de geur van Pepermunt. Waarschijnlijk kun je je dan ook meteen indenken dat dit een heerlijke frisse geur geeft; ideaal tijdens warme dagen. Maar Pepermunt etherische olie heeft behalve de verfrissende geur nog veel meer fijne voordelen. Zeker in de zomer is het wat mij betreft een echteĀ musthave etherische olie.Ā In dit artikel geef ik jou verschillende redenen waarom Pepermunt etherische olie een musthave in de zomer is!

Pepermunt olie: musthave in de zomer!

De zomers in Nederland kunnen nat zijn, maar ze kunnen ook onwijs warm en droog zijn. Juist tijdens die warme zomers mag Pepermunt etherische olie niet ontbreken in jouw olie-kastje! Een van de belangrijkste (van nature) chemische bestanddelen van Pepermunt olie is menthol; menthol is precies het bestanddeel dat er voor zorgt dat we een verfrissend en verkoelend gevoel hebben. Maar daarnaast is Pepermunt olie bijvoorbeeld ook fijn om insecten op afstand te houden, zoals mieren en vliegen.

Let op: Bij kleine kinderen adviseren wij om geen Pepermunt olie te gebruiken. Kies dan voor Kruizemunt etherische olie.

Lees ook: Aromatherapie met Pepermunt etherische olie

1. Pepermunt verkoelt

Laten ik maar meteen met de deur in huis vallen: eigenlijk is het een beetje een mindfuck. Menthol activeert in ons lichaam namelijk dezelfde receptoren in ons zenuwstelsel die betrokken zijn bij het voelen van kou. Zo zorgt Pepermunt olie er voor dat je een verkoelend effect krijgt, zowel bij het aanbrengen van ons lichaam als wanneer we het ruiken. Pepermunt olie kan jou het gevoel geven dat het wat koeler is, zelfs als de temperatuur niks is veranderd.

2. Pepermunt verfrist

Tijdens de warme dagen in Nederland hebben we het niet alleen ontzettend warm, maar daarmee voelen we ons vaak ook vies en plakkerig. Pepermunt olie geeft dan niet alleen een verkoelend gevoel, maar frist ons ook lekker op. Door Pepermunt te ruiken krijgen we een frisser gevoel. Heerlijk toch? Tijdens de warmte worden we vaak ook wat slomer en hebben we minder zin om dingen te ondernemen, Pepermunt etherische olie bevordert de motivatie en maakt je weer alert.

3. Fijn bij hitteklachten

Doordat Pepermunt olie ons een verkoelend gevoel geeft, is de olie fijn om in te zetten bij verschillende hitteklachten. Denk bijvoorbeeld aan een zonnesteek, huiduitslag door de warmte of (over)verhitting. Extra fijn wanneer je het (met een basisolie) aanbrengt op de huid; zo ervaar je een verkoelende en kalmerende werking.

4. Veel insecten houden niet van Pepermunt!

In de zomer hebben we ook heel wat meer insecten en ander ongedierte in onze tuin of huis. Veel insecten houden niet van Pepermunt en zo kun je insecten op een natuurlijke manier bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan mieren, vliegen, muggen, bladluis en fruitvliegjes. Maak simpel en snel zelf een insectenspray en hou alle insecten lekker op afstand!

5. Fijner sporten met Pepermunt olie!

Pepermunt etherische olie is een heerlijke olie om te gebruiken tijdens het sporten. Het houdt onze luchtwegen open en het is fijn om onze spieren te laten ontspannen na een work-out. Pepermunt olie gebruiken tijdens het sporten in de zomer zorgt daarnaast voor een extra verkoelend effect!

Fijne tips om Pepermunt olie te gebruiken in de zomer

Je kunt Pepermunt etherische olie op verschillende manieren gebruiken om te verkoelen en te verfrissen. We delen graag een paar fijne tips met je!

  • Maak een fijne diffuserblend met Pepermunt om de ruimte wat op te frissen. Denk bijvoorbeeld aan 3 druppels Pepermunt, 2 druppels Citroen en 2 druppels Grapefruit.
  • Geniet van een verkoelend voetenbadje met lauwwarm water en Pepermunt etherische olie. Bekijk hier het DIY recept.
  • Heb je gesport, in de tuin gewerkt of een andere activiteit gedaan en heb je het warm? Pak een kom met koud water, druppel daar 1 a 2 druppels Pepermunt olie in en laat een washandje hierin weken. Leg daarna het koude washandje in je nek.
  • Spray wat Pepermuntwater (hydrosol) in je gezicht en hals. Extra tip: zet deze in de koelkast voor extra verkoeling!
  • Meng Ć©Ć©n eetlepel basisolie met Ć©Ć©n druppel Pepermunt olie en masseer dit op nek en schouders voor wat extra verkoeling. Je kunt dit ook masseren op andere spieren die wat extra ontspanning kunnen gebruiken, bijvoorbeeld na het sporten.
  • Combineer het verfrissende en het verkoelende met een scrubsessie voor je huid door zelf een sugarscrub te maken.
  • Maak een simpele insectenspray om insecten en ongedierte op afstand te houden.

Meer zomerse tips lezen!

Heb jij zelf nog fijne tips om Pepermunt olie te gebruiken in de zomer? Laat het ons dan weten in een reactie onder dit artikel. Zo help je heel veel anderen ook weer met jouw fijne tip! Win-winsituatie!

Shoppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial