Slecht slapen en HSP? Dit kun je er aan doen!

Slecht slapen en HSP - PURE by Me

Als hoogsensitief persoon is het niet altijd even makkelijk om lekker te slapen. Juist omdat HSP’ers zoveel prikkels oppikken, zowel overdag als ‘s nachts. De prikkels die hooggevoelige mensen oppikken kunnen heel divers zijn: van geluiden en geuren tot emoties en gevoelens van anderen. Niet gek dus, dat veel HSP’ers dan moeite hebben met lekker slapen. Slecht slapen en HSP? Wij delen fijne tips!

Hoe komt het dat HSP’ers vaak slecht slapen?

Slecht slapen en HSP is een combinatie die regelmatig voorkomt. De een heeft moeite met inslapen door het vele piekeren en de overprikkeling, terwijl de ander ‘s nachts continu lijkt te woelen en steeds weer wakker wordt. Wanneer je (hoog)gevoelig bent pik je gedurende de dag veel meer op, zowel bewust als onbewust krijg je de hele dag informatie binnen en dit moet op een dieper niveau verwerkt worden.

Wellicht kun je je voorstellen dat wanneer je tussendoor niet regelmatig ontprikkelt, jouw emmer na een tijdje overloopt. Je raakt dan overprikkeld en kunt daarbij allerlei klachten krijgen. Klachten die horen bij overprikkeling kunnen onder andere zijn:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Sneller geïrriteerd of geëmotioneerd
  • Ruis of piep in je oren
  • Gespannen spieren (met name in nek, schouders en kaken)
  • Verminderde concentratie
  • Onzekerheid
  • Opgejaagd gevoel
  • Hartkloppingen

Wanneer je overprikkeld bent, krijg je meer prikkels binnen dan jouw lichaam op dat moment aan kan. Misschien denk jij bij ‘prikkels’ vooral aan geluiden, geuren en andere drukte (zoals beeldschermen), maar dit kunnen ook gedachten en emoties zijn (van jouzelf én van anderen). Bij overprikkeling staat je lichaam eigenlijk volledig in de ‘aan-stand’ en is het moeilijk om dat af te schakelen. Dit kan er voor zorgen dat het ook moeilijk is om lekker rustig in slaap te vallen of de hele nacht goed door te slapen.

Tips om lekker te slapen als HSP’er

Jouw hooggevoeligheid is waarschijnlijk regelmatig een uitdaging. Maar door goed naar je lichaam te luisteren en goed voor jezelf te zorgen, kun je het allemaal ook echt wat verzachten. Slecht slapen en HSP is dan een veelvoorkomende combinatie, toch kun jij er voor zorgen dat je een fijne nachtrust krijgt!

Bescherm jezelf en ontprikkel regelmatig gedurende de dag

In mijn ogen is dit de belangrijkste stap. Door regelmatig bij jezelf in te checken en te weten hoe het met jou gaat, kun je actie ondernemen wanneer dat nodig is. Zo voorkom je dat je aan het einde van de dag compleet overprikkeld bent. Daarnaast kun je je aan het begin van de dag energetisch beschermen tegen emoties, gevoelens en energieën van anderen. Dit kun je onder andere doen door een visualisatie of met de HSP Protection spray. Aan het einde van de dag (bijvoorbeeld wanneer je terug komt uit je werk) kun je jezelf dan weer energetisch reinigen. Ook dit kan met een visualisatie, met de HSP Cleansing spray of door lekker de dag van je af te spoelen onder de douche.

Meditatie

Mediteren klinkt misschien wat zweverig voor je, maar niks is minder waar. Het is juist een hele praktische manier om te ontprikkelen en weer tot jezelf te komen. Het zorgt ervoor dat jouw stresshormonen (zoals cortisol) afnemen en dat je uiteindelijk weer lekker kunt ontspannen. Ideaal voor als je moeite hebt met het slapen.

Zorg voor een avondritueel

Om goed te kunnen slapen, is het fijn om alle prikkels van de dag langzaam te verminderen. Op die manier kun je rustig de dag afbouwen en geef jij jouw lichaam en brein een seintje dat je klaar bent om te slapen. Daarnaast werkt het ook heerlijk ontspannend, kun je er jouw eigen Selfcare momentje van maken en zorg je er uiteindelijk voor dat je lekker slaapt én de volgende dag weer fris en fruitig bent.

Lees hier onze tips & tricks voor een fijn avondritueel!

Geniet van een voetenbadje

Een voetenbadje werkt ontzettend ontspannend, zeker wanneer je dit combineert met Magnesium vlokken en/of etherische oliën. Daarnaast zorgt het voor een goede gronding en dat is zeker voor HSP’ers heel belangrijk!

Slapen met een verzwaringsdeken

De naam zegt het eigenlijk al: een verzwaringsdeken is een deken die verzwaard is. Het gewicht van een verzwaringsdeken kan verschillen van ongeveer 2 kg tot 16 kg. Een verzwaringsdeken heeft een drukkend effect op je lichaam, wat kan zorgen voor een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Dit wordt ook wel ‘diepe druk stimulatie’ genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat deze stimulatie een positief effect heeft op onze hormonen: het stresshormoon cortisol zakt, terwijl het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine juist stijgen.

Tip van PURE: Bij ModeliefjeMaakt maken ze prachtige verzwaringsdekens en met de code ‘purebyme’ ontvang je 10% korting!

Ontprikkelen met een spijkermat

Misschien kun je je er niks bij voorstellen, maar een spijkermat (ook wel een acupressuurmat) heeft een hele fijne en ontspannende werking. Juist de vele drukpunten zorgen ervoor dat je lichaam in een ontspannen modus komt. Ik ben dol op de spijkermat van Flowee en heb inmiddels ook het bijpassende kussen. Een tijdje op deze mat zorgt ervoor dat ik in het hier en nu blijf en dat ik een heel ontspannen gevoel krijg, daarnaast heb ik m’n hoofd lekker leeg en zijn ook m’n spieren minder gespannen. Win win! Lees hier mijn ervaringen met de Flowee spijkermat.

Bijpassende producten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial