Zo creëer jij een fijne meditatieroutine

meditatie routine - PURE by Me

Mediteren is allang niet meer voor hippies of geitenwollensokken-mensen. Het is een veel toegepaste techniek om meer rust in je hoofd te creëren. Van yogalerares tot CEO van een groot bedrijf: meditatie wordt vaker toegepast dan je wellicht zou denken. Een fijne meditatieroutine kan er voor zorgen dat je het regelmatig gaat toepassen en daarmee nog meer kunt profiteren van de voordelen.

Meditatie wordt al eeuwen gebruikt door verschillende culturen, de ene keer met een religieuze intentie en een andere keer puur als mentale training. Het woord meditatie is afgeleid van het Latijnse woord meditatio, dit betekent ‘nadenken, overdenken of peinzen’. Hoewel het wellicht simpel lijkt om te mediteren (stil zitten en even niks doen), is het niet altijd even makkelijk. Het vergt veel oefening, maar toch is het helemaal de moeite waard. Uit diverse (wetenschappelijke) onderzoeken is gebleken dat er veel voordelen zijn aan regelmatig mediteren. Maar hoe zorg je er nou voor dat je regelmatig mediteert? Door er een ritueeltje van te maken herkent jouw lichaam waar je mee bezig bent en wordt het uiteindelijk een gewoonte.

Lees ook: Tips & Tricks – Zo creëer jij een fijn avondritueel

Waarom een meditatieroutine?

De voordelen van mediteren zijn eindeloos, maar je hebt er pas echt profijt van als je er regelmatig mee aan de slag gaat. Dit doe je onder andere door er een gewoonte van te maken. Door een gewoonte te maken van jouw meditatieroutine, doe je het eigenlijk op de automatische piloot. Jouw lichaam herkent dat je tijd neemt om rust te creëren en zal daarin met jou meegaan. Uiteindelijk zal het bijna ‘vanzelf’ gaan en ga je het zelfs missen als je het niet doet.

Tips voor een meditatieroutine

  • Kies een vast moment. Probeer eerst uit wat jij een fijn moment vindt om te mediteren. Wellicht start jij de dag graag fris en fruitig met een meditatie of misschien sluit je juist de dag graag af door te mediteren. Als jij weet welk moment van de dag (of van de week, bijvoorbeeld de zondagochtend) jij het fijnste vindt voor de meditatie, dan ga je hier tijd voor maken. Denk je dat je geen tijd hebt hiervoor? Misschien is het dan júist een goed idee om ene meditatieroutine te creëren. 😉 Tip: Zet een alarm in je telefoon, zodat je een reminder krijgt om te mediteren.
  • Kies een vaste plekBehalve een vast moment plannen is het ook fijn om hiervoor een vaste plek te creëren. Dit maakt het makkelijker en toegankelijker voor je om te mediteren. Maak van jouw meditatieplekje ook een gezellig en rustgevend plekje, een plek waar je graag bent en waar je zo min mogelijk afleiding hebt. Dit kan een hoekje in de woonkamer of de slaapkamer zijn; of misschien maak je er zelfs een hele kamer voor vrij.
  • Zorg voor comfort. Je hoeft echt niet per se in de lotushouding te zitten voor een meditatie. Het is belangrijk dat je lekker comfortabel kunt zitten.
  • Extra tip: Voeg een etherische olie toe aan jouw meditatieroutine. Met etherische oliën kun je heel mooi een intentie zetten, zo ook tijdens jouw meditatieroutine. Bedenk voor jezelf wat je wilt bereiken met de meditatie (meer rust in je hoofd of een mooi inzicht bijvoorbeeld) en voel voor jou welke etherische olie daar bij past. Verdamp deze in een diffuser, maak een roll-on of gebruik deze als auraspray voordat je begint met jouw meditatie.

Meer lezen over meditatie:

Bijpassende etherische oliën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial