Tips & Tricks: Tips om te beginnen met mediteren

Tips om te beginnen met mediteren - PURE by Me

Misschien zie je het wel eens voorbij komen: mediteren. Meditaties worden steeds vaker toegepast en misschien lijkt het heel ingewikkeld en moeilijk, maar niks is minder waar. Mediteren is eigenlijk niets meer of minder dan jouw gedachten (eindelijk weer) rustig maken. Moet je daarvoor in een lotushouding zitten met twee de vingertoppen van jouw duim en wijsvinger op elkaar? Nee hoor, helemaal niet! Ik deel graag een aantal simpele tips om te beginnen met mediteren.

Hoe mediteren voor mij begon…

Ik herinner me nog precies hoe het voor mij was om te beginnen met mediteren. Tijdens mijn burn-out was ik altijd moe, had ik continu een opgejaagd gevoel en was mijn hoofd niet rustig te krijgen. Maar na de zoveelste tip om te beginnen met mediteren, ging ik het toch maar eens proberen.

Tijdens mijn eerste meditatie-poging was ik enorm onrustig en wilde per se dat het me in Ć©Ć©n keer zou lukken. Want als het me zou lukken, kon ik meteen profiteren van de vele voordelen. Leek me wel handig! Helaas voor mij (en waarschijnlijk ook voor jou) werkte dat niet zo: ik was zo onrustig dat tien seconden voelde als tien minuten en ik was er al snel klaar mee. Dit is niks voor mij!

Een aantal dagen later probeerde ik het nog eens: op een andere manier en op een ander moment van de dag. Ik vond het nog steeds niet makkelijk, maar ik bleef proberen. Inmiddels ben ik een hele tijd verder en zijn de meditaties niet meer weg te denken uit mijn dagelijkse leven en dan met name tijdens mijn avondritueel.

Ik kan wel zeggen dat ik een lange weg had te gaan. Voor de meeste mensen geldt: wanneer je begint met mediteren zul je merken dat het allemaal niet vanzelf gaat. Zie het als hardlopen: om de marathon te lopen, moet je wel eerst trainen. Dat werkt met mediteren eigenlijk precies zo. Hoe meer onrust er is, hoe moeilijker het is om rust in je hoofd te creĆ«ren en dat zul je dus moeten trainen. Want juist op die momenten van veel onrust is het zĆ³ belangrijk om meer rust te creĆ«ren!

Lees ook: Wat is mediteren en wat zijn de voordelen?

Beginnen met mediteren

Meditaties zijn er in allerlei vormen en maten. Wanneer je net begint met mediteren is het wellicht fijn om dit te doen door een geleide meditatie of een visualisatie. Tijdens een (geleide) visualisatie richt je je gedachten op fijne momenten, plekken of gedachten. Je focust je dan bijvoorbeeld op een heerlijke strandwandeling en met die verbeeldingskracht kun je jezelf even helemaal op een andere plek wanen. Visualisatie meditaties worden ook vaak gebruikt wanneer je bezig gaat metĀ De wet van aantrekkingĀ enĀ manifestaties.

Wanneer je net begint met mediteren is het ook fijn om je te richten op jouw ademhaling. Tel bijvoorbeeld jouw ademhaling: Adem in, Ć©Ć©n. Adem uit, Ć©Ć©n. Adem in, twee. Adem uit, twee. Door je je compleet te focussen op jouw ademhaling, is het bijna onmogelijk om te piekeren en na te denken over andere dingen. Doe je dat toch? Dan zul je al snel merken dat je de tel kwijt bent. šŸ˜‰

Fijne tips om te beginnen met mediteren:

  • Probeer een geleide meditatie. Dit kan onder andere met behulp van verschillende apps of een meditatie filmpje via YouTube.
  • Start kort en bepaal van te voren hoe lang je gaat mediteren. Begin bijvoorbeeld met drie minuten per dag en bouw dit uit naar vijf minuten, acht, tien en dan verder.
  • Zet een zacht alarm. Het is niet fijn om steeds te moeten kijken hoe lang je al bezig bent, want de seconden zullen in het begin ontzettend lang (kunnen) voelen.
  • Vermijd afleiding. Zoek een plekje op waar je niet wordt afgeleid van bijvoorbeeld geluiden of jouw telefoon. Begin je meditaties met gesloten ogen, zodat je ook niet kan worden afgeleid van alles wat er om je heen gebeurt.
  • Zorg voor comfort. Zorg tijdens meditaties ervoor dat je geen last hebt van je broek die wellicht net wat te strak zit. Ga lekker zitten of liggen en maak het jezelf vooral lekker makkelijk. EenĀ meditatiekussen van Easz is bijvoorbeeld een hele fijne optie!
  • Wees niet te streng voor jezelf. Het is heel normaal dat jouw gedachten alle kanten op vliegen. Besef dat dit gebeurt en breng jouw focus dan weer terug naar jouw ademhaling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial