Wat is mediteren en wat zijn de voordelen?

Wat is meditatie en de voordelen

Mediteren wordt al snel als iets zweverigs gezien, maar eigenlijk is het niets meer of minder dan jouw gedachten (weer) rustig maken. Wat mij betreft is daar helemaal niks zweverigs aan. Sterker nog: er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken geweest naar mediteren en de vele voordelen daarvan.

60.000 gedachten per dag

De hele dag door verwerken onze hersenen ontzettend veel informatie (bewust en onbewust). We horen, zien en ruiken van alles en dan denken we ook nog eens van alles. Wist je dat we gemiddeld zo’n 60.000 gedachten per dag hebben? Het merendeel van deze gedachten zijn ook nog eens negatief. Kun je je voorstellen dat onze mind dan soms wel een beetje rust kan gebruiken? Dat is dus waar meditatie om de hoek komt kijken. Met meditatie laat je je geest tot rust komen. Wanneer we hebben gesport, heeft ons lichaam rust nodig om te herstellen. Zo werkt het eigenlijk ook met onze mind. Na al die gedachten kan onze mind wel wat rust gebruiken om te herstellen.

Mindfulness of meditatie?

Mindfulness en meditatie komen wel dicht bij elkaar in de buurt. Bij mindfulness ben je je volledig bewust van het ‘hier en nu’, je gaat met al jouw aandacht naar dat waar je op dat moment mee bezig bent. Van een wandeling in het bos en yoga tot zelfs de was ophangen of tanden poetsen. Door met jouw volledige aandacht bij de activiteit te zijn, is er vrijwel geen ruimte meer voor vele gedachten en piekeren. Bij meditatie breng je ook jouw aandacht naar het hier en nu, dit doe je bijvoorbeeld door je te concentreren op jouw ademhaling of door te luisteren naar een geleide (visualisatie)meditatie.

Zowel bij mindfulness als bij meditatie is het heerlijk om etherische oliën te gebruiken. Door heel bewust de geur van de gekozen olie te ruiken, kun je het ‘hier en nu’ nog beter ervaren. Maar ook hebben etherische oliën prachtige werkingen op onze mind en welzijn, waardoor je in een extra diepe ontspanning komt.

Voordelen van mediteren

Misschien vind je meditatie zweverig en lijkt het niks voor jou. Haha, dat dacht ik ook! Maar er zijn ontzettend veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar mediteren en de vele voordelen daarvan.

  • Meditatie zorgt voor een betere focus en concentratie.
  • Met meditatie verlaag je de kans op angsten en depressies.
  • Door regelmatig te mediteren ontwikkel je meer compassie (voor anderen én voor jezelf).
  • Mediteren zorgt een diepere ontspanning en een betere slaap.
  • Mediteren kan zelfs bijdragen aan het versterken van jouw immuunsysteem en chronische pijnen zelfs verzachten.

Wauw! Dat zijn nog eens leuke resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken!

Easz meditatiekussen-min

Mediteren met een meditatiekussen van Easz

Misschien denk je nu dat je per se moet mediteren in een kleermakerszit-houding met je ogen dicht en je handen op een gekke manier gevouwen. Maar niks is minder waar. Mediteren kan altijd en overal, gewoon zoals het voor jou fijn voelt. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om een meditatie te doen in bed voordat ik ga slapen. Of op drukke momenten sluit ik mezelf even op op het toilet om me daar even te focussen op mijn ademhaling.

Onlangs kreeg ik een meditatiekussen van Easz en ik ben vreselijk fan! Ze zijn niet alleen prachtig om te zien, de kussens zijn ook van 100% natuurlijke materialen gemaakt. Wanneer ik een bewust meditatie-momentje voor mezelf wil creëren, plof ik graag op het kussen voor een fijne meditatie. De kussens zijn heerlijk zacht en comfortabel en zorgen ervoor dat ik -hoe dan ook- in een fijne houding terecht kom. Daarnaast gebruik ik mijn meditatiekussens van Easz ook graag voor een me-time momentje met een boek of magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial