Chakra’s en etherische oliën

Chakra's en etherische oliën - PURE by Me

Het kan natuurlijk zijn dat je er nog nooit van hebt gehoord of misschien ben je er juist wel dagelijks mee bezig: chakra’s. Voor de een zijn chakra’s hartstikke zweverig, de ander is zich juist heel bewust van chakra’s. Maar wat zijn chakra’s precies en hoe kun je hiervoor de juiste etherische olie inzetten? In dit artikel lees je alles over chakra’s en etherische oliën!

Wat zijn chakra’s?

Het woord Chakra komt uit het Sanskriet en de letterlijke betekenis hiervan is ‘wiel’. Je kunt het eigenlijk zien als een soort ‘draaiend energie-wiel’ in je lichaam. In totaal hebben we 7 hoofdchakra’s in ons lichaam en dit zijn de meest belangrijke energiecentra in ons lichaam. Op medische/wetenschappelijke scans zijn deze energiecentra niet te zien en toch zitten ze er. Ik vergelijk chakra’s eigenlijk altijd met gedachten: dat je ze niet kunt zien, wil niet zeggen dat ze er ook echt niet zijn. In mijn werk als holistisch therapeut werk ik altijd met de chakra’s!

Er zijn ontzettend veel manieren om chakra’s te beschrijven. Een ‘energetisch wiel’, een ‘draaikolk van energie’ of gewoon een ‘plek van energie’. Ieder chakra heeft verschillende eigenschappen die passen bij een bepaald gebied in ons lichaam. Zowel voor onze fysieke als mentale gezondheid is het belangrijk dat alle chakra’s goed in balans zijn en dat de energie vanuit deze plekken goed kan doorstromen naar andere plekken. In totaal hebben we dus 7 hoofdchakra’s:

 1. Het basischakra, ook wel het wortelchakra genoemd.
 2. Het heiligbeenchakra, ook wel het sacraal chakra genoemd.
 3. Het zonnevlechtchakra, ook wel het Solar Plexus chakra genoemd.
 4. Het hartchakra.
 5. Het keelchakra.
 6. Het derde oog chakra.
 7. Het kruinchakra.

Ieder chakra heeft z’n functie en zorgt ervoor dat de energie goed door ons lichaam blijft stromen. Ieder chakra heeft ook z’n eigen plek en daar bijbehorende eigen kleur. De eerste drie chakra’s hebben alles te maken met de basis en de bovenste drie juist met de universele energie. Het hartchakra, het middelste chakra, verbindt alles met elkaar.

Chakra’s en etherische oliën

Het is dus voor onze gezondheid (fysiek en mentaal) heel belangrijk dat onze chakra’s goed in balans zijn. De energie kan dan goed door ons hele lichaam lopen, waardoor er geen blokkades (of soort files van energie) in ons lichaam komen. Chakra’s en etherische oliën zijn een hele mooie combinatie. Je kunt etherische oliën inzetten om een chakra te versterken of om de energie weer te laten doorstromen.

 • Basischakra: Het basischakra zit helemaal onder aan jouw ruggengraat en de kleur die hierbij hoort is rood. Het basischakra zorgt voor jouw basis: met beide benen stevig op de grond, zodat je je gegrond, geborgen en veilig voelt. Basischakra etherische olie, auraspray of roll-on.
 • Heiligbeenchakra: Het heiligbeenchakra zit onder in de buik, net onder de navel, en de kleur die hierbij hoort is oranje. Bij het heiligbeenchakra staan emoties, seksualiteit, creativiteit en verbinding centraal. Heiligbeenchakra etherische olie, auraspray of roll-on.
 • Zonnevlechtchakra: Het Zonnevlechtchakra zit in de buik, boven de navel en net onder de ribbenkast, en de kleur die hierbij hoort is geel. Bij het zonnevlechtchakra staat onze identiteit, wilskracht en passie centraal. Deze plek wordt gezien als de belangrijkste plek waar we onze energie opslaan (of laten weglekken). Zonnevlecht etherische olie, auraspray of roll-on.
 • Hartchakra: Het hartchakra zit ter hoogte van je hart en de kleur die hierbij hoort is groen. Het hartchakra staat voor liefde, passie, compassie en verbinding met jezelf én anderen. Hartchakra etherische olie, auraspray of roll-on.
 • Keelchakra: Het keelchakra zit ter hoogte van je keel en de kleur die hierbij hoort is blauw. Bij dit chakra staat communicatie en jezelf (durven) uitspreken centraal. Keelchakra etherische olie, auraspray of roll-on.
 • Derde oog chakra: Het derde oog chakra zit bij jouw voorhoofd, tussen de wenkbrauwen in, en de kleur die hierbij hoort is paars. Bij dit chakra draait het allemaal om jouw intuïtie en inzichten. Derde oog chakra etherische olie, auraspray of roll-on.
 • Kruinchakra: Het kruinchakra zit boven op ons hoofd, op onze kruin, en de kleur die hierbij hoort is violet-wit. Bij dit chakra draait alles om ons bewustzijn. Dit is de plek van onze inspiratie en inzichten. Dit chakra is het meest spirituele chakra en zorgt voor verbinding met onszelf en de universele energie. Kruinchakra etherische olie, auraspray of roll-on.

Etherische oliën gebruiken om chakra’s in balans te brengen

Chakra’s en etherische oliën zijn dus een mooie combinatie. Veel etherische oliën hebben zowel op lichamelijk, mentaal én energetisch vlak een prachtige ondersteuning. Zo ook om jouw chakra’s weer in balans te brengen.

Hoe gebruik je de etherische oliën voor de chakra’s?

 • Etherische olie: Gebruik lekker in de diffuser (fijn tijdens een meditatie) of in een voetenbadje. Ook kun je zelf een massageolie maken met een chakra etherische olie naar keuze en deze op de plek van de chakra zachtjes inmasseren.
 • Auraspray: Ga goed staan met beide benen stevig op de grond en spray de auraspray boven je hoofd. Spray ook rondom de plek van de chakra.
 • Roll-on: Breng de roll-on aan op de plek van de chakra.

De etherische oliën voor de chakra’s liever op een andere manier gebruiken? Lees dan ons artikel met de verschillende toepassingen voor etherische oliën.

Let op: Etherische oliën zijn een mooie ondersteuning, zeker op energetisch gebied. Gebruik ze echter nooit als dé oplossing of ter vervanging van medicatie of een bezoek aan een arts. Daarnaast adviseren wij om niet zelf diagnoses te doen naar aanleiding van dit artikel. Lees er meer over in onze Medische disclaimer

Meer lezen over spiritualiteit en etherische oliën

Een reactie op “Chakra’s en etherische oliën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial