Etherische oliën tijdens de menstruatiecyclus

Etherische oliën tijdens de menstruatie cyclus - PURE by Me

Waarschijnlijk is dit voor vrijwel alle vrouwen herkenbaar: de eeuwige schommelingen in onze hormonen! Heb je de ene week het gevoel dat je de hele wereld aan kunt, lijkt het een week later alsof je helemaal crasht. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn, voor jou én voor jouw omgeving – ik spreek uit ervaring. Onze menstruatiecyclus bestaat uit 4 fases. Benieuwd welke etherische oliën tijdens de menstruatiecyclus jou het beste kunnen ondersteunen? Ik vertel er over in dit artikel!

Lees ook: Etherische oliën bij hormonale klachten

De menstruatiecyclus bestaat uit 4 fases

Gedurende onze menstruatiecyclus gebeurt er veel in ons lichaam. Sommige vrouwen merken dit verschil maar nauwelijks, terwijl andere vrouwen zich elke week anders voelen. De schommelingen in onze hormonen bepalen grotendeels hoe we ons voelen: mentaal, emotioneel én lichamelijk. De hormonen beïnvloeden onder andere ons energieniveau, onze gemoedstoestand, of we sociaal willen doen (of niet), ons libido, ons zelfvertrouwen en nog zó veel meer.

een van de meest herkenbare vergelijkingen met deze hormonale schommelingen zijn de seizoenen. Misschien herken je het van jezelf dat je er in de zomer graag op uit gaat, terwijl je in de winter liever op de bank kruipt met een dekentje. De vrouwelijke cyclus bestaat -net als de seizoenen- uit vier fases en iedere fase biedt andere voordelen en uitdagingen. Etherische oliën tijdens de menstruatiecyclus kunnen op verschillende vlakken ondersteunen.

De vier fases van onze menstruatie zien er als volgt uit:

 • Fase 1: De menstruatie (Winter)
  De eerste fase van de vrouwelijke cyclus is de menstruatie. Deze duurt zo’n 4 tot 7 dagen en dit noemen we ook wel de winter. In deze week is je lichaam keihard aan het werk en focus je je vooral op rust. Dit kun je onder andere doen door te mediteren, journallen, goed slapen en rustig te sporten (zoals wandelen, yin yoga of lekker stretchen). Het oestrogeen niveau in je lichaam is dan laag, we zijn gevoeliger (hallo hormonsters!), vaak een stuk stiller en we willen meer op onszelf zijn.
 • Fase 2: De pre-ovulatie of de folliculaire fase (Lente) 
  De tweede fase wordt ook wel de pre-ovulatie genoemd en je kunt dit vergelijken met de lente. In deze fase stijgt het oestrogeen en daarmee ook jouw energie. Je bent op dit moment een stuk vrolijker, lekker creatief, meer gedreven en gemotiveerd. Je krijgt nieuwe ideeën en dit is dan ook hét moment om ze uit te werken.
 • Fase 3: De Ovulatie (Zomer)
  In de derde fase stijgen diverse hormonen (zoals jouw oestrogeen en progesteron) en vindt jouw ovulatie, ook wel de eisprong, plaats. Deze fase kun je vergelijken met de zomer. In deze fase is jouw energieniveau op het hoogste punt. Jouw libido neemt toe, je hebt zin om sociale activiteiten te ondernemen, je bent avontuurlijk en hebt vooral zin om er op uit te gaan.
 • Fase 4: Post-ovulatie of de luteale fase (Herfst) 
  In de vierde en laatste fase -de post-ovulatie– zakken alle hormonen, je kunt daarmee het gevoel hebben dat je crasht. Deze fase is te vergelijken met de herfst en je hebt zin om naar binnen te keren. In deze periode neemt onze energie af, zijn we moe en gespannen, krijgen we stemmingswisselingen en krijgen we vaak ook de cravings. We maken ons klaar voor de winter en krijgen onder andere zin om op te ruimen en te poetsen.

Nu je weet wat er tijdens jouw lichaam gebeurt tijdens de verschillende fases, kun je je misschien ook voorstellen dat etherische oliën tijdens de menstruatiecyclus nogal kunnen verschillen. Wanneer je moe en gespannen bent, heb je behoefte aan andere etherische oliën dan wanneer je het gevoel hebt dat je de hele wereld aan kunt.

Ook als je een onregelmatige menstruatie hebt of een hormonale onbalans volgt jouw lichaam deze vier fases. Wellicht duurt de ene fase dan wat langer dan de andere, maar we ervaren allemaal deze vier fases. Gebruik je anticonceptie, zoals de pil of een spiraal, of zit je in de overgang? Ook dán ervaar jij iedere keer weer deze fases.

Etherische oliën per fase van de menstruatiecyclus

Onze hormonen en stemmingen veranderen enorm per fase. Voel je je het ene moment on top of the world, ben je een paar dagen later moe en gespannen.. Net als onze hormonen en stemmingen kun je ook verschillende etherische oliën tijdens de menstruatiecyclus gebruiken. Ik maakte een handig overzicht, zodat jij precies per fase weet wat jou kan ondersteunen. De oliën die ik heb uitgezocht zijn onder andere geschikt om te ondersteunen bij wat ons lichaam op dat moment mist (denk bijvoorbeeld aan energie tijdens fase 1) of juist om te benadrukken wat er nu speelt (dromen waarmaken tijdens fase 2 bijvoorbeeld).

Wist je dat? Behalve etherische oliën kan ook Magnesium een hele mooie ondersteuning zijn tijdens fase 1 en 4. Geniet bijvoorbeeld van een ontspannen voetenbadje met Hormoon Balans etherische olie en Magnesium vlokken.

Luisteren naar je lichaam

Persoonlijk vind ik het heel belangrijk om te luisteren naar je lichaam en daar ook daadwerkelijk naar te handelen. Jouw lichaam probeert jou dingen te vertellen die jouw hoofd niet wil geloven. Juist door te luisteren naar je lichaam, kun je goed voor jezelf zorgen. Ik snap ook wel dat jouw werkgever het waarschijnlijk niet leuk vindt als jij je elke maand een week ziek meldt (hallo fase 1), maar je hoeft die week natuurlijk ook niet helemaal vol te plannen met allerlei (extra) afspraken.

Door te weten hoe jouw menstruatiecyclus er uit ziet, wat er in jouw lichaam gebeurt en hoe dit tot uiting komt, kun je er voor een groot deel wél rekening mee houden. Plan bijvoorbeeld tijdens de menstruatie zo min mogelijk afspraken en ga tijdens de ovulatie lekker leuke dingen doen met vriendinnen. Pas de juiste etherische oliën tijdens de menstruatiecyclus toe en blijf luisteren naar je lichaam. Zo hou jij jouw hormonen én jezelf in balans!

Tip van PURE: Wil je meer weten over de cyclus en wat er dan allemaal in jouw lichaam gebeurt? Het boek ‘De Cyclus Strategie’ is dan een enorme aanrader! Wat mij betreft een ‘must read’ voor iedere vrouw!

3 reacties op “Etherische oliën tijdens de menstruatiecyclus

 1. Pingback: Aromatherapie bij menstruatiekrampen - PURE by ME

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial