Aromatherapie bij menstruatiekrampen

Aromatherapie bij menstruatiekrampen - PURE by Me

De menstruatiecyclus is voor veel vrouwen een uitdaging. De ene heeft last van een onregelmatige cyclus, de ander heeft PMS-klachten en weer iemand anders heeft ontzettend veel krampen tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Aromatherapie bij menstruatiekrampen kan een hele fijne ondersteuning zijn. Zo zijn er een aantal etherische oliën heel geschikt om wat verlichting te bieden bij deze krampende pijnen in de onderbuik of -rug.

Let op! Etherische oliën zijn een mooie ondersteuning. Gebruik ze nooit als dé oplossing of ter vervanging van medicatie of een bezoek aan een arts. Lees ook onze Medische disclaimer.

Hoe komen we nou precies aan menstruatiekrampen?

Tijdens onze menstruatiecyclus gebeurt er veel in ons lichaam. Door alle verschillende hormonen per fase, voelen we ons tijdens elke fase ook weer anders. Een van deze fases is de menstruatie, ook wel te vergelijken met de winter. De menstruatie duurt zo’n 4 tot 7 dagen en dit is dan -mede door het bloeden- ook meteen de meest herkenbare fase. De menstruatie start bij veel vrouwen met krampen. Iedere cyclus komt er een eicel vrij; ons baarmoederslijmvlies wort dan dikker, zodat het eitje zich hier eventueel kan innestelen. Wanneer een eicel niet wordt bevrucht, dan wordt het baarmoederslijmvlies door ons lichaam afgestoten. Precies dat laatste is onze menstruatie.

Wanneer ons lichaam het baarmoederslijmvlies afstoot, gaan de spiercellen in de baarmoeder samentrekken. Dat samentrekken kun je voelen in je onderbuik, onderrug en soms zelfs nog in de bovenbenen. Om er voor te zorgen dat het baarmoederslijmvlies ook daadwerkelijk goed wordt afgestoten maakt ons lichaam bepaalde hormonen aan, ook wel prostaglandinen genoemd. Deze hormonen stimuleren het samentrekken van de baarmoeder

Lees ook: Etherische oliën tijdens de menstruatiecyclus

Etherische oliën bij menstruatiekrampen

Aromatherapie bij menstruatiekrampen kan een hele fijne verlichting zijn. Zo kunnen ze een ontspannende en kalmerende werking hebben, de hormonen wat meer in balans brengen of de krampen verminderen. Fijne etherische oliën bij menstruatiekrampen kunnen zijn:

 • Scharlei etherische olie: Scharlei olie is dé etherische olie bij menstruatieklachten. Het reguleert de hormonen, zorgt voor een fijne ontspanning en vermindert de krampen.
 • Cypres etherische olie: Cypres etherische olie is een fijne olie om jouw humeur een vrolijke boost te geven, maar Cypres olie werkt ook krampverminderend.
 • Geranium etherische olie: Net als Scharlei is Geranium olie een hele fijne olie om jouw hormonen te ondersteunen. Geranium etherische olie wordt veel ingezet wanneer je last hebt van menstruatiekrampen, pijnlijke borsten, PMS klachten of de menopauze.
 • Salie etherische olie: Salie etherische olie is fijn om in te zetten bij hormonale klachten.
 • Lavendel etherische olie: Lavendel etherische olie is het Zwitserse zakmes onder de etherische oliën en heeft vooral een ontspannende werking.
 • Kamille etherische olie: Roomse Kamille etherische olie staat bekend om haar ontspannende werking. Daarnaast heeft Kamille een pijnverdovende en ontkrampende werking, waardoor deze olie fijn is om in te zetten tijdens menstruatiekrampen.
 • Ylang ylang etherische olie: Ook Ylang Ylang etherische olie heeft krampstillende eigenschappen, waardoor deze extra fijn is om te masseren bij menstruatiekrampen.
 • Basilicum etherische olie: Basilicum etherische olie staat onder andere bekend om de krampstillende en ontspannende werking, zeker bij spieren en dus ook bij menstruatiekrampen.

Hoe pas je aromatherapie bij menstruatiekrampen toe?

Wanneer je last hebt van menstruatiekrampen en hiervoor etherische oliën wilt inzetten, kun je de etherische oliën op verschillende manieren toepassen. Maak bijvoorbeeld een ontspannende massageolie, een roll-on om altijd bij de hand te hebben of ontspan in een lekker warm bad. Ook kun je een warm compres maken en deze op de pijnlijke plek leggen.

Liever een product gebruiken die al kant-en-klaar is? De Heppie Bellie Period roll-on is speciaal gemaakt voor menstruatiekrampen. Ook de Tension Buster is een hele fijne krachtpatser.

Extra tips bij menstruatiekrampen

Natuurlijk kun je ook andere tips toepassen bij menstruatiekrampen. Hieronder een opsomming van mijn favorieten:

 • Zorg voor rust en ontspanning! Je lichaam zit op dit moment in de ‘winterfase’ en is onder de radar knetterhard aan het werk. Geef het wat extra rust en wees wat liever voor jezelf.
 • Een warme kruik op jouw buik of onderrug is ook heerlijk ontspannend nu.
 • Maak zelf een massageolie en geef je lijf wat extra aandacht. Ook een warm bad is nu heerlijk.
 • Geniet van een voetenbadje met Magnesium vlokken. Bij een tekort aan Magnesium (en dat hebben we snel!) heb je namelijk meer last van de krampen.

Meer lezen over etherische oliën en onze hormonen

Shoppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial