Etherische oliën bij PMS klachten

Etherische oliën bij PMS klachten - PURE by Me

Ontzettend veel vrouwen strugglen met hun hormonen: de menstruatiecyclus is onregelmatig of er zijn verschillende klachten tijdens deze cyclus. Een van de meest voorkomende hormonale klachten zijn PMS klachten. Welke etherische oliën bij PMS klachten kun je dan het beste inzetten en hoe? Wij delen een aantal fijne tips!

Wat zijn PMS klachten?

PMS staat voor Premenstrueel Syndroom. Dit zegt eigenlijk al precies wanneer je deze klachten ervaart: net voor de menstruatie. Bij de ene vrouw is dat 2 dagen, bij de andere vrouw een hele week. De menstruatiecyclus bestaat uit vier fases en je kunt PMS klachten ervaren in de laatste fase, ook wel de Herfst genoemd. In deze fase maakt het lichaam vooral het hormoon progesteron aan. Wanneer je last hebt van PMS wil dat niet zeggen dat je meer progesteron aan maakt, wel is het zo dat je gevoeliger reageert op de schommelingen die op dat moment plaatsvinden.

Wanneer je iedere cyclus weer last hebt van bepaalde klachten net voordat je ongesteld wordt, dan is de kans groot dat je PMS hebt. De klachten kunnen variëren tussen lichamelijke klachten en mentale/emotionele klachten. Klachten die horen bij PMS zijn onder andere:

 • Snel boos en prikkelbaar zijn
 • Depressieve gevoelens
 • Veel spanningen ervaren
 • Weinig tot geen energie hebben
 • Pijnlijke borsten
 • Krampen in de onderbuik
 • Een opgeblazen gevoel hebben

Er zijn geen (bloed)onderzoeken mogelijk naar PMS, wel kun je een soort dagboek bijhouden waarin je dagelijks jouw klachten opschrijft en bijhoudt.

Lees ook: Etherische oliën tijdens de menstruatiecyclus

Etherische oliën bij PMS klachten

Bij PMS klachten kun je zowel lichamelijke klachten als mentale/emotionele klachten ervaren. Veelal hangen deze klachten met elkaar samen en toch is het ook fijn om de klachten ook apart te behandelen. Want hoe vervelend kunnen de krampen in de onderbuik of -rug zijn?

Als we kijken naar de (natuurlijke) chemische verbindingen van etherische oliën, bestaan er een aantal samenstellingen die sterk lijken op verschillende hormonen. Mede daarom kunnen etherische oliën ook heel mooi ingezet worden ter ondersteuning van hormonale klachten en dus kun je etherische oliën bij PMS klachten ook mooi inzetten. Deze etherische oliën zijn een fijne ondersteuning bij jouw PMS klachten:

 • Scharlei: Scharlei etherische olie is dé etherische olie bij hormonale klachten. Een van de grootste krachten van Scharlei olie is dat ze hormoonregulerend werkt; voor meer balans binnen jouw hormonen is dit dus een hele fijne olie. Maar Scharlei etherische olie is ook een fijne ondersteuning bij PMS klachten. Niet alleen werkt de olie ontspannend en kalmerend, daarnaast heeft het ook een krampstillende werking.
 • Roomse KamilleRoomse Kamille etherische olie staat bekend om de rustgevende werking voor het slapen. Maar daarnaast is het ook een olie die stemmingswisselingen kan reduceren en een krampstillende werking heeft.
 • Ylang Ylang: Zowel bij stemmingen als krampen is ook Ylang Ylang etherische olie een fijne etherische olie. Ylang Ylang olie is vooral een vrouwelijke olie en werkt onder andere opmonterend bij spanningen. Daarnaast heeft het een ontkrampende en licht pijnverdovende werking.
 • Lavendel: Lavendel is een alleskunner en ook een fijne etherische olie bij PMS klachten. Lavendel werkt ontspannend en kan stress en spanningen verminderen. Daarnaast heeft Lavendel etherische olie, net als Ylang Ylang, een pijnverdovende werking.
 • Geranium: Net als Scharlei is Geranium etherische olie ook een echte vrouwenolie. Geranium ontspant en kalmeert bij vele emoties, ondersteunt bij stemmingswisselingen en herstelt jouw innerlijke evenwicht. Daarnaast is deze olie ook fijn bij pijnlijke borsten en krampen. Geranium etherische olie is een van de fijnste etherische oliën bij PMS klachten. Behalve de ondersteuning bij vele klachten kan het ook de hormoonhuishouding stabiliseren.

Moodboosters bij PMS klachten

Om jouw mood tijdens ‘de tijd van de hormonsters‘ een boost te geven kun je onder andere citrus-oliën gebruiken. Maak een heerlijke blend voor in de diffuser met de oliën Sinaasappel, Grapefruit, Bergamot, Mandarijn of Citroen.

Wil je de etherische oliën bij PMS klachten liever inzetten om te kalmeren? Dan kun je onder andere LavendelRoomse Kamille of Palmarosa inzetten.

Tip van PURE: De Skip the Dip spray is ook een echte aanrader! (Ja, ik spreek uit ervaring! Hihi.)

Hormonale disbalans

Wanneer er een hormonale disbalans is, kun je tijdens de hele menstruatiecyclus verschillende klachten ervaren. Sommige klachten kunnen echt behoorlijk heftig zijn. De Hormoon Balans etherische olie is dan een fijne olie om in te zetten ter ondersteuning. Maak zelf een roller met Hormoon Balans olie en rol deze twee keer per dag onder je voeten, rondom je enkels en onder op de buik. Ook kun je heerlijk een ontspannend voetenbadje maken met deze olie!

Meer lezen:

Shoppen

2 reacties op “Etherische oliën bij PMS klachten

 1. Annelies zegt:

  Dankjewel Maud voor deze interessante blog!
  Nog een klein vraagje. Bij Geranium staat er dat het goed is bij pijnlijke borsten en krampen. Hoe ga je deze olie dan gebruiken aub?
  Dankjewel alvast 🙏🏻
  Warme groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial