Etherische oliën tijdens een driftbui inzetten

Etherische oliën bij driftbuien - PURE by Me

Als moeder kennen we het ongetwijfeld allemaal: een driftbui van jouw kindje. Zo’n driftbui is natuurlijk voor niemand leuk: jouw kindje zit vol in de emotie en als ouder (of verzorger) gaan we daar al snel in mee. Vooral peuters hebben regelmatig een driftbui. Etherische oliën tijdens een driftbui kunnen een hele fijne ondersteuning zijn, zeker wanneer je etherische oliën met een kalmerend effect inzet.

Driftbuien bij peuters en (kleine) kinderen

Driftbuien zijn alles behalve leuk, maar eerlijk is eerlijk: ze horen er wel bij. Driftbuien horen bij de emotionele ontwikkeling van jouw kindje. Het rationele stukje in een brein is bij kinderen niet volledig ontwikkeld, waardoor het lijkt alsof ze een uitbarsting kunnen krijgen om de kleinste dingetjes. Deze reactie wordt veroorzaakt in het limbische systeem in ons brein, in de amygdala om precies te zijn. De amygdala is als een soort ‘alarmsysteem’ in ons brein wat gevaar herkent en ons lichaam daar op voorbereidt. Daarom komt jouw kindje tijdens een driftbui in een ‘fight, flight or freeze’-reactie terecht.

Wat gebeurt er in het brein tijdens een driftbui?

Wat heeft ons brein nou te maken met etherische oliën tijdens een driftbui? Het limbische systeem wordt ook wel ons ’emotionele brein’ genoemd. De amygdala ligt dus ook in dit stukje van ons brein. Dit deel van ons brein is betrokken bij onze emoties, herinneringen, geheugen en ons onbewuste en instinctieve gedrag. Maar het is ook betrokken bij onze stemmingen en de lichamelijke reactie daarop. De reacties in dit gedeelte van ons brein worden op de ‘automatische piloot’ veroorzaakt en daar hebben we weinig invloed op.

De amygdala is direct verbonden aan de prefrontale cortex; bij kinderen is dit gedeelte van het brein nog niet volledig ontwikkeld. De prefrontale cortex is betrokken bij het reguleren van de emoties én bij het nemen van beslissingen. Doordat dit gedeelte van het brein bij kinderen nog niet volledig ontwikkeld is, reageren zij vanuit emotie. Over bepaalde situaties kunnen zij gewoon niet reageren vanuit het rationele, zoals wij volwassenen dat wel doen. Daarom lijkt het dus alsof ze een driftbui krijgen ‘om niks’ of in ieder geval om ‘iets kleins’. Maar voor peuters is het dus pure emotie en is het juist iets groots. De emoties die zij voelen zijn heel echt en het ‘fight, flight or freeze’-systeem staat volop aan.

Rationeel de situatie uitleggen heeft op dat moment dan ook geen zin. Jouw kindje zit in een emotioneel moeilijke periode en heeft juist jouw steun en liefde nodig. Dit kan het beste als jij dus rustig blijft in deze driftbui-situaties.

Etherische oliën tijdens een driftbui

Hoe kunnen etherische oliën nou een bijdrage leveren aan zo’n driftbui? Het enige zintuig wat in directe verbinding staat met ons limbische systeem (en dus ook de amygdala en onze emoties) is de geur. Door in zo’n heftig moment een rustgevende olie te gebruiken, kun je het brein van jouw kindje ‘aansturen’ om de stress aan te passen en de ontspanning in het lichaam terug te laten komen.

Hoe gebruik je etherische oliën tijdens een driftbui?
Een bijkomend voordeel van het goed ruiken aan een etherische olie is dat we onze ademhaling verdiepen. Bij stress, spanning en oplopende emoties versnelt niet alleen ons stressniveau, maar ook onze ademhaling en de hartslag. Door diep en rustig in te ademen (ook tijdens het ruiken) vertragen we de ademhaling en de hartslag en daarmee daalt ook weer het stressniveau. Nog een extra plus: geuren halen jouw kindje (zeker in emotionele driftbuien) weer naar ‘het hier en nu’.

  • Pak altijd eerst een olie voor jezelf. Zo blijf jij kalm en kun je er daarna voor jouw kindje zijn.
  • Laat jouw kindje zelf ruiken aan een flesje etherische olie (uit de Kids Collectie bijvoorbeeld).
  • Maak een roll-on of aromainhaler met favoriete geuren van jouw kindje. Laat jouw kindje wat rollen op de polsen, adem samen de geur diep in en doe dit waar nodig nog een keer.

Het is belangrijk om te weten dat je je kindje niet moet dwingen om te ruiken. Bied de optie aan en doe dit dan ook vooral samen. Het kalmeert jullie allebei en het zorgt ervoor dat je kindje weet dat je er voor hem of haar bent.

Welke etherische oliën kun je het beste gebruiken tijdens een driftbui?

Het is vooral belangrijk dat je etherische oliën gebruikt die jou kindje fijn vinden. Geur staat direct in verbinding met ons brein (die amygdala weer!) en het roept vaak ook -bewust of onbewust- herinneringen op. Gebruik daarom een etherische olie die jouw kindje al kent en waar hij/zij zich goed bij voelt. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe etherische olie introduceert tijdens een driftbui, wordt er onbewust een koppeling gemaakt in ons brein. Introduceer een etherische olie dan ook altijd tijdens een vrolijk en fijn moment. Daarna kun je deze etherische oliën tijdens een driftbui toepassen.

  • Kies voor etherische oliën waar jouw kindje een fijne herinnering aan heeft.
  • Kies voor etherische oliën met een kalmerend en rustgevend effect. Denk dan bijvoorbeeld aan de Kalme Kikker of Koele Pinguïn uit de Kids Collectie. Je kunt ook een combinatie van Lavendel en Mandarijn gebruiken bijvoorbeeld.

Shoppen

13.9517.95
11.7528.40

Een reactie op “Etherische oliën tijdens een driftbui inzetten

  1. Pingback: Back to school: Tips om etherische oliën in te zetten - PURE by Me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial