Cortisol verlagen met aromatherapie

Cortisol verlagen met aromatherapie - PURE by Me

Cortisol: je hebt er vast wel eens over gehoord en/of gelezen. Dit hormoon staat ook wel bekend als ons stresshormoon, maar in feite doet het nog veel meer voor ons lichaam. Omdat cortisol bekend staat als het stresshormoon, hebben we er vaak een negatieve associatie bij. En laten we eerlijk zijn: een te veel aan cortisol is ook niet goed voor ons! Kun je je cortisol verlagen met aromatherapie? Jazeker! In dit artikel lees je er alles over.

Let op! Etherische oliën zijn een mooie ondersteuning. Gebruik ze nooit als dé oplossing of ter vervanging van medicatie of een bezoek aan een arts. Heb je serieuze klachten? Neem dan contact op met een medisch specialist! Lees ook onze Medische disclaimer.

Wat is cortisol?

Cortisol is een hormoon wat wordt aangemaakt in onze bijnieren als een reactie op angst, spanningen of stress. Doordat ons lichaam in deze situaties cortisol aanmaakt, kunnen we reageren op de situatie. Cortisol zorgt ervoor dat we in zo’n stressvolle situatie kunnen vechten of vluchten, dit is de bekende ‘fight or flight’-reactie. Ons energieniveau krijgt dan een flinke boost, we worden alerter en er gebeuren nog veel meer acties in ons lichaam. De spijsvertering wordt tijdelijk stil gelegd, de bloeddruk gaat omhoog, het glucosegehalte in ons bloed wordt gereguleerd en zelfs ontstekingsreacties in ons lichaam worden geremd. Zo kunnen we het uiteindelijk winnen van of vluchten voor die grote beer of met dat sprintje toch nog net die laatste trein halen.

Wat dat betreft is de aanmaak van cortisol natuurlijk hartstikke handig. Het probleem zit ‘m echter vaak in het feit dat de meeste stressprikkels die we nu ervaren (een discussie op het werk of een melding op je telefoon bijvoorbeeld), niet levensbedreigend zijn. Bij de stressprikkels die we ervaren is vechten of vluchten niet nodig. Cortisol wordt nog steeds door ons lichaam aangemaakt, maar we hebben het niet nodig en uiteindelijk stapelt de cortisol in ons lichaam op.

Lees ook: Etherische oliën om meer te ontspannen en minder te stressen

Klachten bij teveel cortisol

Spanningen, stress en het bijbehorende hormoon cortisol kunnen dus echt wel in ons voordeel zijn. Maar wanneer er teveel cortisol wordt aangemaakt en er geen goede ‘cortisolbalans’ in ons lichaam is, dan kunnen we verschillende klachten ervaren. Klachten bij teveel cortisol kunnen zijn:

 • Een onrustig en opgejaagd gevoel hebben.
 • Last hebben van (over)vermoeidheid en toch slecht slapen.
 • Concentratieproblemen.
 • Fysieke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn of rugklachten.
 • Verzwakt immuunsysteem en daardoor regelmatig ziek zijn of verkoudheid zijn.
 • Stemmingswisselingen.
 • Verminderd libido.
 • Last hebben van angsten of depressies.
 • Verhoogde bloeddruk.
 • Meer last hebben van buikvet.

De tekst gaat hieronder verder.

Online cursus ‘Meer rust en ontspanning met etherische oliën’

Etherische oliën worden veel ingezet om ons mentaal en emotioneel te ondersteunen. In deze maatschappij rennen we maar door en is het vaak moeilijk om rust te vinden.

In de cursus ‘Meer rust en ontspanning met etherische oliën‘ leer je alles over stress, emoties, etherische oliën en hoe je ze voor verschillende situaties kunt inzetten.

Cortisol verlagen met aromatherapie

Bij PURE by Me vinden we het belangrijk dat je zelf ontdekt en ervaart wat etherische oliën voor jou kunnen doen. Maar het is ook helemaal fantastisch om wetenschappelijke onderzoeken te lezen. Deze onderzoeken laten zien dat er steeds meer ruimte komt voor aromatherapie en daar worden we zó blij van!

Kun je je cortisol verlagen met aromatherapie? Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat etherische oliën een mooie werking hebben als het gaat om het verlagen van jouw cortisol. Een aantal etherische oliën hebben de kracht om jouw zenuwstelsel te kalmeren, zodat jij weer kunt ontspannen en stress kunt loslaten.

Jouw cortisol verlagen met aromatherapie is dus zeker mogelijk. Deze etherische oliën kun je inzetten om je cortisol te verlagen:

Uit onderzoek is gebleken dat deze etherische oliën, maar bijvoorbeeld ook Roos, Sandelhout en Geranium de cortisolwaarden in ons lichaam kunnen verlagen. Hoe tof is dat? Met deze etherische oliën kun je bijvoorbeeld een fijne diffuserblend maken, een lekker ontspannen bad nemen, zelf een roll-on maken of jezelf een ontspannende massage geven.

Wil je liever aan de slag met samengestelde oliën? Dan zijn deze etherische oliën een fijne ondersteuning om meer te ontspannen:

Nogmaals: heb je serieuze klachten of ervaar je al een lange tijd (te) veel stress? Wil je jouw cortisol verlagen met aromatherapie? Neem bij heftige en/of langdurige klachten altijd contact op met jouw huisarts of een ander medisch specialist. Etherische oliën zien wij, ondanks wetenschappelijke onderzoeken, echt als een ondersteuning of misschien zelfs als een liefdevolle schop onder je kont om nu echt eens liever te zijn voor jezelf.

Extra tips

Wil je jouw stress aanpakken op een natuurlijke manier? Dan is het natuurlijk heel fijn om jouw cortisol te verlagen met aromatherapie. Maar behalve dat is het vooral belangrijk dat je gaat ontspannen en leert luisteren naar de signalen van je lichaam.

 • Ga ontspannen: neem een momentje voor jezelf door even helemaal niks te doen. Ga mediteren, doe een yoga sessie of schrijf je hoofd lekker leeg.
 • Blijf in beweging: Beweging is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Je hoeft niet 5x keer in de week intensief te sporten, maar zorg er voor dat je 1 tot 3 keer per week in beweging bent. Bijvoorbeeld door lekker te wandelen in de natuur.
 • Verminder alcohol en cafeïne.
 • Zorg voor een goede nachtrust.
 • Kies ervoor om voedzaam te eten en neem daarbij de juiste supplementen, zoals Omega 3 en Magnesium.

SHOPPEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial