Etherische oliën om beter te ontspannen en minder te stressen

Etherische oliën om beter te ontspannen - PURE by Me

Ken je dat? Wanneer je aan iemand vraagt hoe het gaat, krijg je bijna altijd de reactie ‘Goed hoor, maar wel druk!’ We leven in een drukke en soms keiharde wereld; een wereld waarin we het altijd maar druk hebben. We zijn druk met werken, het huishouden, sporten, gezellige afspraken of irritante verplichtingen en misschien wel met de kinderen. Daarmee leggen we de lat hoog voor onszelf en ervaren we dagelijks veel stress. Erger nog: door al die ‘moetjes’ vergeten we zelfs om druk te zijn met onszelf. Gemiste kans, want juist in drukke tijden is ontspanning zo ontzettend belangrijk! Al zijn het maar een paar minuutjes per dag: door het stressniveau in ons lichaam te verlagen kunnen we beter omgaan met deadlines en drukte en worden we een leuker mens. Benieuwd welke etherische oliën jou kunnen ondersteunen bij meer ontspanning en minder stress? Ik deel tips!

Wat is stress eigenlijk?

Stress is eigenlijk niks anders dan een systeem dat er voor zorgt dat jij overleeft. In noodsituaties reageert jouw lichaam door hormonen vrij te maken, waardoor het mogelijk is om te vechten of te vluchten. Op dat moment geven jouw hersenen een signaal naar de rest van jouw lichaam (zoals de bijnieren) om meer cortisol en adrenaline aan te maken. Jouw ademhaling en hartslag verhogen en ook de bloeddruk stijgt. Je lichaam pompt meer bloed naar de spieren, zodat jij vrijwel meteen in staat bent om in actie te komen. Hartstikke handig toen we in de oertijd moesten rennen voor een leeuw, maar in de huidige tijd komen we niet zo vaak een leeuw tegen in het wild. Nu zijn er hele andere dingen die onze hersenen zien als noodsituatie. Zoals alle meldingen op jouw telefoon die de hele dag voorbij komen of een vervelend gesprek met een collega wat dagen in jouw hoofd blijft spoken.

Gezonde stress en ongezonde stress

Stress hoeft helemaal niet altijd slecht te zijn. Sterker nog: we hebben stress nodig. Stress geeft ons meer energie, focus en een beter reactievermogen. Ook zorgt het er voor dat we juist beter gaan presteren. Denk maar eens aan dat sprintje naar de trein, zodat je toch nog net op tijd bent of de spanningen voor een presentatie.

Na een stressreactie geven jouw hersenen een signaal af dat er geen ‘gevaar’ meer is en worden de stresshormonen niet meer aangemaakt. De ‘aanslag’ op jouw lichaam zorgt ervoor dat jouw lichaam rust nodig heeft om te herstellen: ontspanning is dan extra belangrijk. Precies dat is het stukje waar het vaak ‘mis’ gaat bij ons. Na de ene situatie vol stress duiken we snel weer in een nieuwe situatie met veel onrust. We geven ons lichaam niet de tijd en de rust om weer te herstellen en raken op die manier snel overbelast.

Jij bent een smartphone
Vergelijk jezelf maar eens met een smartphone: ook als deze nog niet volledig leeg is, is de kans groot dat je deze ’s avonds toch aan de oplader doet. Want het is vervelend om wakker te worden met een telefoon die niets meer doet. En wanneer je de hele dag jouw telefoon gebruikt en veel schakelt tussen verschillende apps, zul je zien dat de batterij van jouw telefoon ontzettend snel leeg raakt. Maar hoe zit dat met jou? Laad jij jezelf tussendoor vaak genoeg op? En doe je gedurende dag vele dingen (tegelijk) of gun jij jezelf ook rustmomenten?

Etherische oliën voor meer ontspanning

Geur heeft invloed op hoe wij ons voelen. In het artikel ‘Hoe hebben geuren invloed op onze mind?‘ vertel ik je precies hoe dat werkt. Etherische oliën hebben dus de kracht om jou terug te brengen naar een herinnering, maar behalve dat kunnen ze jou ook in ‘het hier en nu’ brengen. Ga maar eens heel bewust ruiken aan een enkelvoudige olie en vóel eens wat dat met jou doet. Misschien voel je hoe je schouders wat meer gaan zakken, je rustiger in je hoofd wordt of juist een flinke energieboost krijgt.

Deze etherische oliën ondersteunen jou bij meer rust en ontspanning

Veel etherische oliën kunnen jou op een prachtige manier ondersteunen bij meer rust en ontspanning. Ik tip een aantal favorieten:

  • Innerlijke rust: Innerlijke rust etherische olie is een heerlijke olie voor meer innerlijke rust. Kom terug naar jezelf en geniet van de rust!
  • Zen & Silence: De Zen & Silence olie zorgt er voor dat je alle ‘rompslomp’ van je af kunt zetten en weer terug kunt komen bij je innerlijke stilte. In je innerlijke stilte kun je antwoorden vinden op al je vragen.
  • Calming: Calming etherische olie of auraspray ondersteunt je om de stress los te laten en meer te kunnen ontspannen. Een heerlijke olie voor het ideale zen-momentje in huis.
    Relax Mama: Wij vinden het zó belangrijk dat mama’s af en toe even een momentje van ontspanning kiezen. Even tijd voor jezelf.. Deze olie is een hele fijne geur om even een momentje voor jezelf te creëren.
  • Rust in je hoofd roll-on: Iedereen heeft wel eens last van een vol hoofd en piekerende gedachten. Wanneer je daar echt veel last van hebt, is de Rust in je hoofd roll-on een fijne ondersteuning om beter tot rust te komen.

Natuurlijk kun je ook zelf jouw favoriete samenstelling maken. Denk dan bijvoorbeeld aan enkelvoudige etherische oliën als Bergamot, Grove den, Kamille, Lavendel, Mandarijn of Wierook.

Online cursus ‘Meer rust en ontspanning met etherische oliën’

Etherische oliën worden veel ingezet om ons mentaal en emotioneel te ondersteunen. In deze maatschappij rennen we maar door en is het vaak moeilijk om rust te vinden. 

In de cursus ‘Meer rust en ontspanning met etherische oliën‘ leer je alles over stress, emoties, etherische oliën en hoe je ze voor verschillende situaties kunt inzetten.

Shoppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial