Verschillende geurtypen: welke past bij jou?

Verschillende geurtypen - PURE by Me

Iedere etherische olie heeft z’n eigen bijzondere geur en een bijbehorende werking. Onbewust gebruiken we de hele dag onze neus en geuren zijn dan ook ontzettend belangrijk voor ons. Als we kijken naar etherische oliën worden deze aroma’s gegroepeerd in verschillende geurtypen, ook wel geurfamilies genoemd. Er zijn verschillende manieren om geuren in te delen, de manier hieronder vind ik een fijne manier. Deze manier maakt voor mij veel duidelijk over de eigenschappen van de etherische oliën. Daarnaast is dit lijstje handig om aan te houden wanneer je zelf diffuserblends wilt te maken.

Lees ook: Hoe hebben geuren invloed op onze mind?

Verschillende geurtypen

Voor het indelen van verschillende geurtypen heb ik onder andere het boek ‘Ontdek de kracht van aromatherapie‘ als leidraad aangehouden. Dit boek staat vol met informatie over verschillende geuren, hoe je de bijbehorende etherische oliën zelf kunt blenden en nog zo veel meer. Het boek beschrijft ook dat er verschillende manieren zijn om geurtypen te ordenen.

Waarvoor gebruik jij geuren en etherische oliën in huis? Is dit om een fijne geur te creëren voor een goede sfeer of als ondersteuning voor onze (lichamelijke of mentale) gezondheid? Door geuren in te delen op categorie, krijg je meer inzicht over de etherische oliën en hun werking. Maar het kan je ook helpen om zelf diffuserblends te maken. Houd er dan rekening mee dat het puur een richtlijn is; niks moet en alles kan. Zelf experimenteren is het leukste!

Geurtype 1: Fris

Wanneer we kijken naar ‘frisse geuren’ zijn dit veelal geuren die uit de citrusfamilie komen. Deze geuren zijn vrijwel allemaal vrolijke oppeppers. Van de friszure citroen tot de zoete sinaasappel: vrijwel alle citrusgeuren geven jouw mood en energieniveau een flinke boost. Ze staan bekend om hun opvrolijkende werking. Frisse geuren kunnen goed gecombineerd worden met kruiden, bloemen en pittige specerijen. Ze maken een diffuserblend dan wat frisser en minder zwaar. Citrusolie zijn over het algemeen behoorlijk vluchtig, wat betekent dat ze snel vervliegen en de geur eerder verdwijnt. Daarom is het goed om ze een wat zwaardere ‘ondertoon’ te geven, bijvoorbeeld met Wierook.

Frisse geuren zijn onder andere: Bergamot, Citroen, Grapefruit, Limoen, Mandarijn en Sinaasappel. Maar ook geuren als Citronella en Lemongrass vallen hieronder.

Geurtype 2: Bloemig

De ‘bloemige geuren’ is ook meteen de meest veelzijdige geurgroep. Zo zijn Kamille en Lavendel zachte geuren, terwijl Geranium en Ylangylang meteen een stuk zwaarder zijn. De bloemige geuren voelen romantisch aan en hebben bijna allemaal een rustgevend en verzachtend effect op onze mood. Bloemige geuren kunnen goed gecombineerd worden bij citrusgeuren (dus de frisse geurtype), met andere bloemen en ze vullen de houtgeuren aan.

Bloemige geuren zijn onder andere: Geranium, Jasmijn, Kamille Blauw, Kamille Rooms, Lavendel, Roos en Ylangylang. Ook Palmarosa behoort tot de bloemige geurgroep.

Geurtype 3: Kruidig

Veel kruiden hebben een krachtige geur en ze kunnen behoorlijk variëren: van koel en fris tot houtig en pittig. De ‘kruidige geuren’ werken over het algemeen verfrissend en stimulerend, hebben een ontgiftende en vitaliserende werking op het lichaam en stimuleren een gezonde stofwisseling. Ze kunnen goed gecombineerd worden met het frisse geurtype.

Kruidige geuren zijn onder andere: Basilicum, Kruizemunt, Marjolein, Oregano, Pepermunt, Rozemarijn en Tijm.

Geurtype 4: Pittig

Onder de ‘pittige geuren’ verstaan we met name de specerijen. Er is wel degelijk een verschil tussen kruiden en specerijen. Specerijen zijn vaak pittig, of zelfs licht exotisch, en zorgen voor meer warmte. De geur (en overigens ook de smaak) is een stuk intenser dan die van kruiden en ze hebben over het algemeen een diepe en warme geur. Pittige geuren verminderen geestelijke vermoeidheid, worden veel ingezet voor de spijsvertering en om de bloedsomloop (zoals bij pijnlijke gewrichten en spieren) te bevorderen. Pittige geuren zijn fijn om te combineren met frisse geuren.

Pittige geuren zijn onder andere: Gember, Kaneel, Kruidnagel en Nootmuskaat. Hoewel Vanille over het algemeen een zoete geur heeft, verdelen we deze toch onder het pittige geurtype.

Geurtype 5: Houtig

‘Houtige geuren’ zijn vooral van boom oliën en hebben een grondende en aardende werking. Ze zorgen voor meer kracht en stabiliteit, kunnen een diepe ontspanning bieden bij overprikkeling en zorgen daarnaast voor een warm gevoel. Houtige geuren zijn fijn om te combineren met zoete frisse geuren en zijn fijn om te combineren met bloemige geuren.

Houtige geuren zijn onder andere: Atlasceder, Cypres, Eucalyptus, Grove den, Rozenhout, Sandelhout en Tea Tree.

Extra opmerking: Over het algemeen wordt er ook nog gesproken van een ‘harsachtig geurtype’. Zelf vind ik het fijn om deze ook onder te delen bij de houtige geurtype. Oliën die daar bij horen zijn onder andere Copaïba, Elemi, Mirre en Wierook.

Geurtype 6: Aards

De ‘aardse geuren’ hebben een krachtige, volle en diepe geur. Vaak zijn het sterk geurende etherische oliën waar je maar slechts een aantal druppels van nodig hebt en die erg lang blijven hangen. Het kunnen soms zelfs dikke en stroperige oliën zijn. Aardse geuren hebben iets geheimzinnigs en zorgen voor meer stabiliteit. Bij onrust, chronische stress en slapeloosheid zijn aardse geuren fijn om in te zetten. Fijn om te combineren met frisse geuren, bloemige geuren en houtige geuren.

Aardse oliën zijn onder andere: Benzoë, Patchouli, Valeriaan en Vetiver.

Welk geurtype ben jij?

Ik heb nu maar liefst zes verschillende geurtypen uitgelicht. Voor iedere mood is er een ander geurtype, dus het kan maar zo zijn dat jij het ene moment een Fris geurtype bent en het andere moment een Aards geurtype. Wanneer je op zoek bent naar een etherische olie, maar je weet niet goed welke bij je past, kun je kijken naar de verschillende geurtypen.

Zelf diffuserblends maken

Daarnaast kun je geurtypen ook mooi gebruiken als richtlijn voor het maken van je eigen diffuserblends. Door verschillende geurtypen met elkaar te mengen in een diffuserblend kunnen de mooie en bijzondere geuren en eigenschappen van een olie elkaar juist versterken. Zowel de geur als de kracht van een etherische olie zal veranderen wanneer deze gecombineerd wordt met een andere olie. De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos!

Zelf een diffuserblend maken met enkelvoudige etherische oliën zal altijd een experiment zijn. Zie het als een spelletje en probeer je eigen combinaties te maken. Onderzoek vervolgens wat een combinatie met jou doet en hoe je er op reageert. Ben je blij met een zelfgemaakte geur? Schrijf de verhoudingen op, zodat je deze niet vergeet en een volgende keer kun je er nog eens van genieten.

Tip van PURE: Boek ‘Ontdek de kracht van Aromatherapie’

Wil je meer lezen over geuren, aromatherapie en etherische oliën? Het boek ‘Ontdek de kracht van Aromatherapie‘ is een heel fijn basisboek met heel veel informatie.

Lees ook: De mooiste boeken over aromatherapie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial