Aromatherapie met Lemongrass etherische olie

Aromatherapie met Lemongrass etherische olie

Lemongrass etherische olie

Lemongrass, ook wel Citroengras genoemd, wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Het is een grasachtige plant met een citroenachtige smaak en geur. Lemongrass etherische olie is een van de meest krachtige geuren binnen de aromatherapie. Lemongrass wordt regelmatig gebruikt in schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten en de parfumindustrie. Aromatherapie met Lemongrass etherische olie wordt voor verschillende klachten ingezet.

Lemongrass etherische olie wordt gewonnen door het gras eerst (gedeeltelijk) te laten drogen en vervolgens te destilleren. Het destilleren van het gedroogde en verse gras duurt zo’n 1,5 uur. Langer kan ook, maar dan is het citralgehalte (het werkzame stofje in de etherische olie) een stuk lager. Leuk om te weten:Ā Voor 1 liter Lemongrass olie is zo’n 50 kilo gras nodig.

Aromatherapie met Lemongrass etherische olie

Lemongrass heeft een krachtige geur: een paar druppels olie zijn al meer dan voldoende om te profiteren van de fijne werking. De geur van Lemongrass is fris en kruidig tegelijk. Het heeft een citroenachtige geur met een aardse ondertoon. Aromatherapie met Lemongrass wordt onder andere ingezet om te zuiveren en is daarnaast een echte oppepper. Lemongrass olie draagt bij aan een optimistische sfeer, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden voor aromatherapie met Lemongrass etherische olie.

Let op!Ā Etherische oliĆ«n zijn een mooie ondersteuning. Gebruik ze nooit als dĆ© oplossing of ter vervanging van medicatie of een bezoek aan een arts. Lees ook onzeĀ Medische disclaimer.

Lemongrass etherische olie voor psychische klachten

Aromatherapie met Lemongrass etherische olie wordt onder andere ingezet om onzeĀ mood een boost te geven. Lemongrass olie draagt bij aan een optimistische sfeer en voelt aan als het zonnetje in huis. Het laat lusteloosheid en moedeloosheid verdwijnen en het versterkt je als je je zwak voelt. De verfrissende geur zorgt ervoor dat je nieuwe ideeĆ«n en inzichten krijgt en bevordert de creativiteit.

Heb je moeite om te beginnen aan de dag? Last van een ochtendhumeur of lusteloze gevoelens? Begin de dag met wat Lemongrass etherische olie in de diffuser voor een opliftend gevoel. Bij lage doseringen werkt Lemongrass ontspannend en kalmeert het ons zenuwstelsel, wat zowel effect heeft op onze psyche (bij angsten, stress en een opgejaagd gevoel) als op onze spieren.

Lemongrass etherische olie voor lichamelijke klachten en kwaaltjes

Lemongrass olie werkt verkoelend en wordt mede daardoor ingezet bij koorts, tropenziekten en acute ontstekingen om de hitte te bestrijden.

In de huidverzorging wordt Lemongrass etherische olie ingezet bij een vette huid, acne, grove poriƫn, overmatig transpireren, zwemmerseczeem en andere schimmelinfecties. De olie werkt dan samentrekkend, verkoelend, antibacterieel, schimmeldodend en pijnverdovend. Bij (pijnlijke) gordelroos kan de olie een pijnverdovende werking geven.

Tip: Last van vermoeide en pijnlijke voeten? Maak dan een voetenbadje met epsomzout, een basisolie en wat 2 a 3 druppels Lemongrass etherische olie.

Lemongrass etherische olie voor thuis

Lemongrass etherische olie geeft een frisse geur en wordt mede daarom veel gebruikt in (zelfgemaakte) schoonmaakmiddelen. Het geeft de ruimte een opgeruimd en schoon gevoel. Daarnaast kan het onaangename geuren (zoals kookgeurtjes of geuren van huisdieren) maskeren.

Leuk om te weten: Lemongrass is een natuurlijke insectenverweerder. Breng wat aan voor je gaat wandelen of een andere activiteit in de natuur voor bescherming tegen muggen, teken en vliegen.

Lemongrass etherische olie combineren

Lemongrass etherische olie is onder andere fijn om te combineren met Bergamot, Cypres,Ā Eucalyptus,Ā Geranium, Grove den,Ā Lavendel, Mandarijn, Roos en Rozemarijn.

Onderzoek naar Lemongrass etherische olie

Het belangrijkste bestanddeel van Lemongrass olie is Citral: een stofje in de plant met een sterke citroengeur. Uit onderzoek is gebleken dat deze verbinding onder andere erg antibacterieel (Naik, 2010 en Boukhatem 2014) en schimmeldodend (Wannisorn 1996 en Dias 2017) werkt. Daarnaast is er onderzoek geweest naar aromatherapie met Lemongrass etherische olie bij spanningen door stress (Kamkaen 2015), onrust en angstgevoelens (Costa 2011, Goes 2015).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial