Waarom hoogsensitieve mensen goed kunnen ontprikkelen met geur

Ontprikkelen met geur - HSP - PURE by Me

Grote kans dat je er niet zo bij stil staat, maar geuren zijn ontzettend belangrijk voor ons. Ze waarschuwen ons voor gevaar, maar geuren zijn bijvoorbeeld ook heel belangrijk bij de ontwikkeling van onze emoties.Ā Maar wist je al dat hoogsensitieve mensen goed kunnen ontprikkelen met geur? Etherische oliĆ«n zijn hier heel geschikt voor, niet alleen om de geur, maar zeker ook om de therapeutische werking van etherische oliĆ«n. In dit artikel vertel ik je er alles over.

De kracht van geur

Geuren zijn er altijd en overal. Ik weet zeker dat er een geur is waar jij een positieve associatie bij hebt. Denk bijvoorbeeld aan een appeltaart, een gerecht wat je moeder vroeger altijd maakte, de aftershave van je opa, een bepaalde geur die je terug doet denken aan een fijne vakantie. Ons reukzintuig staat in direct verbinding met ons limbische systeem in de hersenen. Deze plek in onze hersenen wordt ook wel het emotionele brein genoemd. Precies dit is de plek in ons brein wat betrokken is bij onze herinneringen en emoties (en de lichamelijke reactie daarop!), ons geheugen en ons onbewuste en instinctieve gedrag.

Wanneer we een geur ruiken, krijgen we onbewust een emotionele en lichamelijke reactie. We hebben geen invloed op wat het met ons doet en de emotie kunnen we niet onderdrukken. Juist daarom kunnen we geuren zo mooi gebruiken om te ontprikkelen.

Lees ook: Hoe hebben geuren invloed op onze mind?

Ontprikkelen voor hoogsensitieve mensen

Voor hoogsensitieve mensen is het heel belangrijk om goed te ontprikkelen. De kracht van hoogsensitieve mensen is dat ze zeer opmerkzaam zijn, echter is dit ook vaak een ‘valkuil’. Alles zo veel opmerken kost natuurlijk ook veel energie en al die prikkels moeten toch ook weer verwerkt worden. Je zou denken dat het dan goed is om ‘even helemaal niks’ te doen, zodat er goed ontprikkeld kan worden. Maar voor hoogsensitieve mensen werkt dat nou net even anders.

Wanneer we niet gefocust bezig zijn en in de ruststand staan (even lekker niksen), dan wordt het Default Mode Network in ons brein actief. Dit is een belangrijk netwerk van verschillende hersengebieden en wordt ook wel de ‘dwaalmodus’ genoemd. In deze modus worden ervaringen verwerkt en ‘losse eindjes’ aan elkaar geknoopt. Het DMN is met name goed in het verwerken van sociale signalen die we eerder nog niet (bewust) hebben geanalyseerd. Denk bijvoorbeeld aan een rare reactie van een collega of een vriendin die nog niet op je berichtje heeft gereageerd. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het DMN bij hoogsensitieve mensen veel actiever is. ‘Even helemaal niks doen’ zorgt er dus eigenlijk alleen maar voor dat er veel meer nagedacht wordt en daarmee dus ook minder ontprikkeld wordt.

Voor veel hoogsensitieve mensen is het dus goed om te ontprikkelen met rustgevende prikkels.Ā Bieke Geenen, expert op het gebied van hoogsensitiviteit: “De juiste prikkels kunnen hoogsensitieve mensen goed laten ontprikkelen.”

Rust in je hoofd en in je lijf met etherische oliƫn

Aromatherapie is een hele mooie tool en ondersteuning om te ontprikkelen en meer rust in je hoofd Ć©n in je lijf te creĆ«ren. Etherische oliĆ«n ruiken niet alleen heerlijk, maar hebben ook heilzame eigenschappen voor onsĀ Body, Mind & Soul. Etherische oliĆ«n zijn natuurlijke plantextracten en worden gewonnen uit diverse delen van een plant, boom, bloem, vrucht of kruiden. Iedere plant is uniek en heeft daarmee een andere etherische olie, samenstelling, geur Ć©n werking.

Zo kunnen etherische oliƫn ons ondersteunen bij meer ontspanning, een betere nachtrust, een verfrissende oppepper en nog zo veel meer. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat etherische oliƫn zo een therapeutische werking kunnen hebben voor ons.

Lees ook: Wat is aromatherapie?

Etherische oliƫn hebben dus de kracht om ons zenuwstelsel te kalmeren, ideaal bij overprikkeling. Denk dan aan Lavendel, Mandarijn, Neroli, en Sinaasappel, maar ook de etherische oliƫn van bomen bijvoorbeeld. Bij PURE by Me hebben we een speciale HSP Collectie: een lijn met diverse etherische oliƫn voor hoogsensitieve mensen.

Zo gebruik je etherische oliƫn om te ontprikkelen

Etherische oliƫn kun je op verschillende manieren gebruiken. Ontprikkelen en ontspannen is een van mijn favoriete manieren om de etherische oliƫn in te zetten ter ondersteuning.

  • Gebruik een ontspannende roll-on, zoals de Rust in je hoofd. Rol deze achter je oren, op je slapen en op je polsen. Ruik even bewust de geur en voel hoe je zakt in je lijf.
  • Zet de diffuser aan met een rustgevende etherische olie, zoals de Moeder Aarde of de Innerlijke rust. Of maak zelf een combinatie van enkelvoudige etherische oliĆ«n.
  • Kies een fijne auraspray of roomspray uit en spray deze in de ruimte of zo’n 20 a 30 cm boven je hoofd.
  • Geniet van eenĀ voetenbadje! Combineer een neutrale badolie of zeep met een paar druppel etherische olie naar keuze en flink wat Magnesium vlokken. Magnesium wordt ook wel hetĀ anti stress mineraal genoemd en is heel fijn om lekker te ontspannen.
  • Easy peasy! Pak een flesje etherische olie en ruik heel bewust aan het flesje. Voel eens dat er met je lichaam gebeurt en hoe je lekker kunt ontspannen.
13.9517.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
11.7528.40
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
17.9544.90
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
13.95
Dit bericht is gepost in HSP. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial