De kracht van ethersche oliën van bomen

De kracht van etherische oliën van bomen

Dat etherische oliën een prachtige werking op ons kunnen hebben, dat wisten we bij PURE by Me natuurlijk al (en hopelijk jij ook!). Maar iedere etherische olie heeft z’n eigen geur en daarbij ook z’n eigen werking. In dit artikel lees je alles over de kracht van etherische oliën van bomen.

Shinrin-yoku: Bosbaden

Shinrin-yoku, bosbaden, forest bathing.. Misschien heb je deze termen wel eens voorbij zien komen. In Japan wordt bosbaden veel geadviseerd als natuurlijke remedie tegen spanningen, stress en burn-out, maar ook hier wordt het een steeds bekender begrip. Door heel bewust en mindful aanwezig te zijn in het bos, kun je vertragen en beter tot jezelf komen. Het bos heeft een positieve werking op ons lichaam en onze mind. Bomen helpen ons om goed te gronden, om te kalmeren en zorgen daarmee voor meer rust, ontspanning en balans.

Lees ook: Wat is gronden en waarom is dit zo belangrijk?

De voordelen van het bos

Ieder seizoen verandert de natuur en ook het bos; voor mij blijft het fascinerend om te zien en te ervaren. Ken je dat gevoel wanneer je door het bos wandelt? Alles is mooi groen, het is er (meestal) lekker rustig, het ruikt er vaak heerlijk en je voelt je lichaam (én je gedachten!) steeds beter ontspannen.

Dat het bos zo helend is voor ons lichaam komt onder andere door de kracht van bomen. Het bos zit vol met fytonciden: dit zijn stofjes in de bomen die je ook terug vindt in etherische oliën van bomen. De fytonciden beschermen de bomen tegen insecten, virussen en zorgen ervoor dat de bomen gezond blijven. Maar dit stofje heeft ook een positief effect op onze gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat een wandeling in het bos:

 • Het stresshormoon cortisol in ons lichaam zakt.
 • Het gelukshormoon serotonine in ons lichaam stijgt.
 • Gevoelens van angst en depressie verminderen.
 • Ons immuunsysteem versterkt.
 • Ons geheugen en concentratie verbetert.
 • Ontstekingen in ons lichaam vermindert (of tegengaat).
 • De bloeddruk verlaagt en hartslag vertraagt.
 • Zorgt voor een betere nachtrust.

Etherische oliën van bomen

Misschien woon je in een grote stad en woon je niet dichtbij de natuur. Dan heb ik goed nieuws voor jou! Uit onderzoek blijkt namelijk dat etherische oliën van bomen dezelfde werking kunnen hebben. Wauw! De etherische oliën van bomen hebben over het algemeen een grondende en kalmerende werking op ons en verzachten en ontspannen ons zenuwstelsel. Daarnaast zorgen ze ervoor dat we beter kunnen loslaten en beter kunnen omgaan met onze emoties.

Hieronder een fijn overzicht met etherische oliën van bomen en hun kracht:

 • Atlasceder etherische olieWerkt kalmerend, vermindert stress en zorgt voor een betere nachtrust. Werkt daarnaast verzachtend en zorgt voor meer harmonie en warmte in huis.
 • Cypres etherische olie: Werkt kalmerend op ons zenuwstelsel en biedt troost bij verdriet. Wordt onder andere ook gebruikt bij rouw.
 • Eucalyptus etherische olie: Verbetert de concentratie en zorgt ervoor dat de watten in je hoofd verdwijnen.
 • Grove den etherische olieWerkt ontprikkelend en rustgevend bij rusteloosheid en overprikkeling. Werkt ontspannend en vermindert stress.
 • Sandelhout etherische olieWerkt harmoniserend en rustgevend en geeft daarnaast een warm gevoel. Fijn bij zenuwen en onrust.
 • Spar etherische olieWerkt opbeurend en zorgt voor een diepe ontspanning. Fijn om te gebruiken wanneer je somber en mopperig bent.
 • Zwarte spar etherische olie: Werkt kalmerend en ondersteunt bij een betere nachtrust. Daarnaast werkt de olie verzachtend en ondersteunt het bij het loslaten van emoties. Zorgt voor een opbeurend en verwarmend gevoel en brengt stabiliteit bij stress en spanningen.

Etherische oliën van bomen shoppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial