Wat is aromatherapie?

Wat is aromatherapie? / PURE by Me

Aromatherapie is zo oud als de weg naar Rome. Aromatische essences worden al eeuwen gebruikt in geneesmiddelen, parfums, cosmetica, rituelen en nog veel meer. Maar wat is aromatherapie nou precies?

Geschiedenis van aromatherapie

Aromatherapie wordt al eeuwen gebruikt door verschillende culturen. Wist je dat er in het graf van Toetanchamon potten zijn gevonden met hard geworden smeersels? De geur van wierook was nog goed te herkennen en ook vonden ze daarbij papyrusrollen met hoe zij destijds de wierook olie verkregen. Ook in de geschiedenis van vele andere culturen, zoals in de Joodse, Romeinse, Chinese, Griekse en Indiase, worden etherische oliën genoemd. Het oudste geschrift is ruim 5000 jaar oud!

Voordat we medicijnen gebruikten, werden etherische oliën al ingezet bij diverse klachten en kwaaltjes. De kruiden werden heel vroeger op de vloer gestrooid en vervolgens liepen ze daar over heen. Zo kwamen de etherische oliën vrij en konden ze ingeademd worden. Wanneer er epidemieën waren, werden er op straat vuren gemaakt waar de kruiden op verbrand werden, zo werden de mensen beschermd tegen ziektes.

Tegenwoordig gebruiken we nog steeds de kennis van onze voorouders uit al die verschillende culturen. Het grote verschil is dat we de extracten nu niet meer bewaren in kruiken, maar we gebruiken verschillende technieken (zoals destillatie of persing) om de etherische oliën te winnen en stoppen het daarna in glazen flesjes om ze goed te bewaren.

Het ontstaan van aromatherapie

Hoewel al die culturen al eeuwen gebruik maakten van de kracht van de natuur, is de term aromatherapie nog niet zo oud. Deze term bestaat pas sinds de vorige eeuw. De chemicus en parfumeur René-Maurice Gattefossé brandde tijdens zijn werk per ongeluk zijn hand en had niets in de buurt om te koelen, behalve een fles lavendelolie. Hij gebruikte de olie om zijn hand te koelen en hij ervaarde minder pijn en de brandwond was snel genezen. Zo ontdekte hij eigenlijk ‘per ongeluk’ de kracht van lavendelolie.

Na zijn ongeluk startte hij een onderzoek naar de eigenschappen van etherische oliën en ontdekte dat natuurlijke oliën prachtige eigenschappen hebben. Zijn ontdekkingen wekten interesse bij diverse wetenschappers en artsen. Niet veel later werden er vele onderzoeken gedaan naar etherische oliën, zowel onderzoek naar hoe etherische oliën ons lichamelijk én psychisch kunnen ondersteunen. Nog altijd worden er veel (wetenschappelijke) onderzoeken gedaan naar etherische oliën en heeft aromatherapie zich ontwikkeld als een prachtige ‘alternatieve geneeswijze’.

Etherische oliën

Vandaag de dag worden etherische oliën veel gebruikt in het dagelijks leven. Niet alleen vanwege de heerlijke geuren, maar ook voor de werking van de oliën op ons welzijn. We gebruiken ze in de diffuser, in een spray of massageolie en vinden het heerlijk om een (voeten)bad met etherische oliën te nemen. Maar wat zijn etherische oliën nou precies?

Etherische oliën zijn natuurlijke plantextracten en worden gewonnen uit planten, bloemen, vruchten, bomen en kruiden. Deze oliën worden door middel van verschillende technieken (zoals destillatie of persing) uit de planten gehaald, zodat wij ze vervolgens op een goede en veilige manier kunnen gebruiken. Iedere plant is uniek en bevat dan ook andere etherische oliën. Zo worden er ook altijd verschillende delen van de plant per etherische olie gebruikt. Voor lavendelolie worden de bloemen gebruikt, terwijl voor geranium de bladeren en stengels worden gebruikt en voor sinaasappel juist weer de schil.

Etherische oliën hebben verschillende eigenschappen, sommigen werken antiseptisch of verdovend en stimuleren het afweersysteem. Andere oliën werken op ons zenuwstelsel en bevorderen onze ontspanning, slaap of ondersteunen ons juist bij angsten en depressies. Etherische oliën hebben dus allemaal hun eigen werking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial