Wat is aromatherapie?

Wat is aromatherapie? / PURE by Me

Aromatherapie is zo oud als de weg naar Rome. Aromatische essences worden al eeuwen gebruikt in geneesmiddelen, parfums, cosmetica, rituelen en nog veel meer. Maar wat is aromatherapie nou precies?

Geschiedenis van aromatherapie

Aromatherapie wordt al eeuwen gebruikt door verschillende culturen. Wist je dat er in het graf van Toetanchamon potten zijn gevonden met hard geworden smeersels? De geur van wierook was nog goed te herkennen en ook vonden ze daarbij papyrusrollen met hoe zij destijds de wierook olie verkregen. Ook in de geschiedenis van vele andere culturen, zoals in de Joodse, Romeinse, Chinese, Griekse en Indiase, worden etherische oliƫn genoemd. Het oudste geschrift is ruim 5000 jaar oud!

Voordat we medicijnen gebruikten, werden etherische oliƫn al ingezet bij diverse klachten en kwaaltjes. De kruiden werden heel vroeger op de vloer gestrooid en vervolgens liepen ze daar over heen. Zo kwamen de etherische oliƫn vrij en konden ze ingeademd worden. Wanneer er epidemieƫn waren, werden er op straat vuren gemaakt waar de kruiden op verbrand werden, zo werden de mensen beschermd tegen ziektes.

Tegenwoordig gebruiken we nog steeds de kennis van onze voorouders uit al die verschillende culturen. Het grote verschil is dat we de extracten nu niet meer bewaren in kruiken, maar we gebruiken verschillende technieken (zoals destillatie of persing) om de etherische oliƫn te winnen en stoppen het daarna in glazen flesjes om ze goed te bewaren.

Het ontstaan van aromatherapie

Hoewel al die culturen al eeuwen gebruik maakten van de kracht van de natuur, is de term aromatherapie nog niet zo oud. Deze term bestaat pas sinds de vorige eeuw. De chemicus en parfumeur RenĆ©-Maurice GattefossĆ© brandde tijdens zijn werk per ongeluk zijn hand en had niets in de buurt om te koelen, behalve een fles lavendelolie. Hij gebruikte de olie om zijn hand te koelen en hij ervaarde minder pijn en de brandwond was snel genezen. Zo ontdekte hij eigenlijk ā€˜per ongelukā€™ de kracht van lavendelolie.

Na zijn ongeluk startte hij een onderzoek naar de eigenschappen van etherische oliĆ«n en ontdekte dat natuurlijke oliĆ«n prachtige eigenschappen hebben. Zijn ontdekkingen wekten interesse bij diverse wetenschappers en artsen. Niet veel later werden er vele onderzoeken gedaan naar etherische oliĆ«n, zowel onderzoek naar hoe etherische oliĆ«n ons lichamelijk Ć©n psychisch kunnen ondersteunen. Nog altijd worden er veel (wetenschappelijke) onderzoeken gedaan naar etherische oliĆ«n en heeft aromatherapie zich ontwikkeld als een prachtige ā€˜alternatieve geneeswijzeā€™.

Etherische oliƫn

Vandaag de dag worden etherische oliƫn veel gebruikt in het dagelijks leven. Niet alleen vanwege de heerlijke geuren, maar ook voor de werking van de oliƫn op ons welzijn. We gebruiken ze in de diffuser, in een spray of massageolie en vinden het heerlijk om een (voeten)bad met etherische oliƫn te nemen. Maar wat zijn etherische oliƫn nou precies?

Etherische oliƫn zijn natuurlijke plantextracten en worden gewonnen uit planten, bloemen, vruchten, bomen en kruiden. Deze oliƫn worden door middel van verschillende technieken (zoals destillatie of persing) uit de planten gehaald, zodat wij ze vervolgens op een goede en veilige manier kunnen gebruiken. Iedere plant is uniek en bevat dan ook andere etherische oliƫn. Zo worden er ook altijd verschillende delen van de plant per etherische olie gebruikt. Voor lavendelolie worden de bloemen gebruikt, terwijl voor geranium de bladeren en stengels worden gebruikt en voor sinaasappel juist weer de schil.

Etherische oliƫn hebben verschillende eigenschappen, sommigen werken antiseptisch of verdovend en stimuleren het afweersysteem. Andere oliƫn werken op ons zenuwstelsel en bevorderen onze ontspanning, slaap of ondersteunen ons juist bij angsten en depressies. Etherische oliƫn hebben dus allemaal hun eigen werking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial