Etherische oliën bij hooggevoeligheid

Etherische oliën en hooggevoeligheid - PURE by Me

Hoogsensitief, hooggevoelig, HSP.. Het zijn nogal wat termen die we regelmatig horen en niet voor niks. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig, en ik kan er over meepraten. Zowel voor mijzelf als voor de kindjes. Eigenlijk is het een prachtige eigenschap, maar je moet wel even leren hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Tenminste.. Dat is mijn ervaring. Ik vertel je graag meer over hooggevoeligheid en etherische oliën die je hierbij kunnen ondersteunen.

Wat is HSP?

HSP staat voor de afkorting Highly Sensitive Person. Het komt er op  neer dat sommige mensen gevoeliger zijn dan andere mensen, onder andere voor prikkels en indrukken. Maar het kan zich op heel veel verschillende manieren uiten: HSP-ers kunnen bijvoorbeeld minder goed tegen harde geluiden, bepaalde geuren of plekken met veel mensen. Zij raken dan snel overprikkeld en kunnen dan verschillende klachten ervaren. Iedere HSP-er is weer anders, maar dit zijn onder andere een paar kenmerken:

 • Zeer gevoelig voor prikkels van buitenaf. Hebben daardoor ook meer moeite en tijd nodig om indrukken te verwerken.
 • Perfectionistisch en loyaal zijn.
 • Emoties (van zichzelf én anderen) worden intens ervaren.
 • Voelen stemmingen van anderen en sferen in ruimtes goed aan.
 • Hebben sneller last van stress, spanningen en bijbehorende fysieke klachten. Denk dan bijvoorbeeld aan hoofdpijn, maag/darmklachten, allergieën en snel vermoeid zijn.
 • Zijn vaak zorgzaam en richten zich op de behoeften van anderen.
 • Moeite met het aangeven van de eigen grenzen.
 • Zijn vaak dol op de natuur en kunnen snel ontroerd raken van kunst en muziek.

Dit zijn slechts een aantal kenmerken die passen bij HSP. Etherische oliën kunnen hierbij op een mooie manier ondersteunen; en dan met de nadruk op ondersteunen. Ook zul je zelf aan de slag ‘moeten’. Wanneer je nadelen ervaart van hooggevoelig zijn, raad ik je aan om een HSP coach op te zoeken.

Etherische oliën bij hooggevoeligheid

Speciaal voor HSP’ers heeft De Groene Linde een HSP-lijn samengesteld. Bij ons in huis gebruiken we deze dagelijks en hebben we enorm veel goede ervaringen ermee. In de lockdowns hebben we heel wat minder prikkels om ons heen gehad, maar de versoepelingen komen er aan en daarmee ook steeds meer prikkels. We gaan weer naar school, werken soms weer op kantoor, zoeken een heerlijk terrasje op en gaan weer genieten van leuke uitjes. Allemaal hartstikke leuk, maar voor veel HSP’ers komt er toch ook weer heel veel op ze af, juist na heel veel rust. De HSP lijn kan jou daar mooi bij ondersteunen.

De HSP-lijn van De Groene Linde heeft voor verschillende klachten mooie etherische oliën en aurasprays samengesteld. Een aantal daarvan zijn echt favoriet bij ons in huis, waaronder de Protection spray, Cleansing spray en de Pull In etherische olie. De HSP-lijn van De Groene Linde is een lijn met etherische oliën voor hooggevoeligheid, bestaand uit verschillende oliën. Hieronder ga ik zo uitgebreid toelichten!

Protection

Onze absolute favoriet is toch echt wel de Protection. Deze gebruiken wij thuis dagelijks bij Fenne (6 jaar), maar ik gebruik deze zelf ook heel graag. Hooggevoelige mensen pikken vaak een stuk sneller diverse diverse emoties en energieën op. Met de HSP Protection kun je jezelf beschermen tegen deze emoties en energieën. Ideaal om te gebruiken voordat je naar school of werk gaat, maar bijvoorbeeld ook bij andere drukke activiteiten zoals feestjes.

Cleansing

Ook de Cleansing gebruiken we dagelijks. Hooggevoelige mensen staan vaak erg open, waardoor er negatieve energieën (die niet van hen zijn) in hun energie komen te zitten. De HSP Cleansing zorgt er voor dat al deze emoties en energieën worden losgekoppeld. Fijn om te gebruiken wanneer je uit school of je werk komt, maar ook als je ergens bent geweest en je het gevoel hebt dat je helemaal ‘leeggezogen’ bent.

Pull In

Fenne vindt het heerlijk om de Pull In in de diffuser te hebben, vaak combineren we deze dan met een druppeltje Mandarijn voor een wat extra frisse touch. Wanneer je (hoog)gevoelig bent is jouw aura groot en pik je veel ruis op van andere mensen. Dit kun je voorkomen door je aura wat dichter tegen je aan te trekken. De HSP Pull In etherische olie geeft een gevoel van geborgenheid en is een fijne olie om te gebruiken als je tot rust wilt komen. Zelf gebruik ik de Pull In roll-on heel graag voor het slapen!

Grounding

Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het is om goed gegrond te zijn. Dit klinkt jou wellicht wat zweverig in de oren, maar eigenlijk houdt het alleen maar in dat je ‘meer voelt en minder denkt’. Mensen die niet goed gegrond zijn, zitten heel veel in hun hoofd en vinden het dan lastig om goed te voelen. Vooral hooggevoelige mensen hebben veel last van niet goed gegrond zijn. De HSP Grounding ondersteunt jou bij een betere gronding en zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit!

Self Love

Als HSP-er kan het dagelijkse leven af en toe hard binnenkomen, daardoor kun je een gevoel van onmacht ervaren. Wellicht voel je je niet goed thuis en zoek je de oorzaak altijd bij jezelf. Als hooggevoelig persoon wil je juist verbinding met alles en iedereen om je heen. De HSP Self Love helpt je om je hart weer open te zetten en de energie van de liefde weer te laten stromen. Liefde voor jezelf, de wereld en de mensen om je heen! Ook fijn om de Self Love roll-on te gebruiken als parfum!

Me I Am

Zie jouw hooggevoeligheid niet als een klacht, maar juist als een kracht. De HSP Me I Am ondersteunt jou bij het feit dat jij mag zijn wie jij bent, je mag helemaal jezelf zijn. Kom beter in jouw ik-kracht te staan!

Speak

Als je niet praat over wat jou bezighoudt en hoe jij je voelt, kunnen de emoties zich opkroppen en komt het er later als een wervelstorm of explosie uit. Vaak voel je je na zo’n uitbarsting schuldig en heb je eigenlijk geen idee waar deze vandaan kwam. niet alleen volwassenen hebben hier last van, maar zeker ook kinderen. De HSP Speak ondersteunt je om je uit te spreken en jezelf te erkennen.

Slechts ter ondersteuning

Wij zien etherische oliën slechts als indicatie en nooit als dé oplossing. Ja, ze kunnen je op een hele fijne manier ondersteunen. Maar je zult altijd ook aan jezelf moeten (blijven) werken om het optimale resultaat te ervaren. Heb je vragen? Kom je ergens niet uit en kun je wel wat begeleiding gebruiken bij het kiezen van etherische oliën bij jouw hooggevoeligheid? Ik denk graag met je mee! Stuur me gerust een berichtje op Instagram of via info@purebyme.com.

 

2 reacties op “Etherische oliën bij hooggevoeligheid

 1. Wendy Reinerink zegt:

  Hallo,

  Heb een vraag ben helemaal niet bekend met jullie producten maar wel goede reacties. Nu zitten we met.een probleem over onze zoon van 8. Hij komt moeilijk in slaap. Wel in ons bed. Zegt dat hij angstig is en bang in donker waardoor er steeds meer.lampen aan moeten s’nachts. Om nu niet gelijk overal onderzoeken naar toe doen leek het me iets om 1 van jullie producten uit te proberen. Zou zelf niet weten wat, vandaar dat ik om advies vraag. Hij is best een overgevoelig jongetje van baby af aan al. Zie u reactie graag tegemoet.

 2. Pingback: HSP tips: Hoe werkt overprikkeling en wat kun je daar tegen doen? - PURE by ME

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial