Etherische oliën en de zon: pas op voor fototoxiteit!

Etherische oliën zon - Fototoxiteit / PURE by Me

In de lente en de zomer zijn we vaker buiten en is de zon veel vaker (en sterker) aanwezig. Draag jij etherische oliën op de huid, bijvoorbeeld omdat je zelf een roller hebt gemaakt of een massageolie? Let dan goed op, want een aantal oliën zijn fototoxich. Foto-wát? Fototoxiteit komt bij een aantal etherische oliën voor en kunnen zorgen voor vervelende huidreacties. In dit blog vertellen wij jou alles over etherische oliën en fototoxiteit.

Fototoxiteit en etherische oliën

Fototixiteit of fotosensibiliteit is een reactie van bepaalde etherische oliën als zij in aanraking komen met UV-licht. Dit geldt zowel voor de zon als voor licht van de zonnebank. Sommige reacties zijn heel licht, denk dan bijvoorbeeld aan jeuk. Andere reacties zijn een stuk heftiger, denk dan aan heftige huidirritaties, zwellingen, blaren, brandwondjes, zonnebrand of verkleuringen in de huid (pigmentvlekken).

Welke etherische oliën zijn dan fototoxisch?

Vooral citrus-oliën hebben een fototoxische werking, maar dit geldt niet voor alle etherische oliën. Blijf in ieder geval uit de zon met de volgende oliën op de huid:

Mag ik deze etherische oliën dan helemaal niet op mijn huid gebruiken?

Zo lang jij deze etherische oliën op de juiste manier verdunt met een basisolie, is er niks aan de hand. Je kunt fototoxische etherische oliën nog steeds veilig gebruiken in jouw huidverzorgingsproducten als je ze in de juiste hoeveelheid verdund. Ga dan uit van 1 a 2% etherische olie op een basisolie. Daarnaast geldt het ook alleen voor etherische oliën die in jouw huid trekken, zoals een crème, massageolie, roller of bodylotion. Gebruik jij deze oliën in een douchegel of shampoo, dan kun je ze gewoon gebruiken en loop je geen risico op een heftige reactie op de huid.

Heb je toch meer etherische olie gebruikt in jouw verzorgingsproducten? Blijf dan 12 a 48 uur uit de volle zon, daarna is er niks meer aan de hand.

Bij huidirritaties en klachten adviseren wij altijd om naar een huisarts te gaan.

Een reactie op “Etherische oliën en de zon: pas op voor fototoxiteit!

  1. Pingback: DIY Recept: Tropische lotionbar met kokos en limoen - PURE by Me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial