Tips & Tricks: Tips om kinderen te laten gronden

Tips om kinderen te laten gronden - PURE by Me

We leven in een drukke en hectische wereld waarin we niet altijd meer even goed in verbinding staan met ons lichaam. Zeker veel hooggevoelige kindjes hebben daar vaak moeite mee. Drukke klassen, veel afspraken (en soms zelfs ‘moetjes’), negatief nieuws.. Er zijn ontzettend veel prikkels en juist gevoelige kinderen hebben vaak moeite om deze prikkels allemaal goed te verwerken. Een goede gronding is heel belangrijk voor de prikkelverwerking van kinderen. Of jouw kind nou hoogsensitief is of niet: het is altijd belangrijk om kinderen goed te laten gronden. Het zorgt er voor dat ze meer rust ervaren met alle fijne voordelen die daarbij horen. In dit artikel deel ik verschillende tips om kinderen te laten gronden.

Een goede gronding voor kinderen

Misschien heb je nog nooit gehoord van de termen ‘gronden’ of ‘aarden’ of misschien ben je er juist heel bewust mee bezig. Voor iedereen -groot of klein- in deze wereld is het belangrijk om goed te gronden, maar zeker voor kinderen. Wanneer je nog niet zo bekend bent met de term, dan klinkt de uitdrukking ‘met beide benen op de grond’ je wellicht een stuk bekender voor. Dat is precies waar het -in mijn ogen- bij gronden om draait: leven ‘in het hier en nu’ en weerbaar en veerkrachtig zijn in allerlei omstandigheden.

Lees ook: Wat is gronden en waarom is dit zo belangrijk?

Zeker voor kinderen is het belangrijk om goed te gronden. Wanneer kinderen goed gegrond zijn, zitten ze veel minder in hun hoofd en zijn ze zich bewuster van hun lichaam. Doordat ze zich zo bewust zijn van hun lichaam (en alle signalen), kunnen ze goed hun grenzen aangeven. Daarnaast zorgt een goede gronding voor een gevoel van geborgenheid, veiligheid, stabiliteit en (innerlijke) rust.

Tips om kinderen goed te laten gronden

Er zijn ontzettend veel fijne manieren om kinderen goed te laten gronden. Van bewegen en in de natuur zijn tot meditaties en natuurlijk etherische oliën. Hieronder deel ik een aantal tips om kinderen te laten gronden. Verderop in het artikel leg ik uit hoe etherische oliën hier een mooie tool voor kunnen zijn.

 1. Dansen! Laat je kindje lekker bewegen! Dansen is een van makkelijkste manieren om te werken aan een goede gronding voor kindjes. Zet een fijn muziekje op en geniet een paar minuutjes van het dansen, gek doen en de gezelligheid!
 2. Stampen en springen. Door goed te stampen en te springen, begint de energie van jouw kindje weer goed te stromen en kan het ook goed worden afgevoerd aan de aarde.
 3. Ga de natuur in! De natuur is ongetwijfeld de beste plek om lekker goed te gronden. Maak samen een wandeling, maak een natuur mandala (zie afbeelding), loop een stukje op blote voeten, klim in een boom of bedenk zelf een leuke activiteit om weer in contact te komen met de natuur.
 4. Blote voeten. Op blote voeten lopen is een fijne en simpele manier om contact te maken met de aarde en goed te gronden.
 5. Kinderyoga. Yoga is voor kinderen vaak ontzettend leuk. Zo komen ze spelenderwijs weer in contact met hun lichaam en ervaren ze veel meer rust. Leuk om te doen met de kaartenset Little Yoga, met de filmpjes van Yoga mee met Roos op YouTube of via een aantal oefeningen uit een boek over kinderyoga.
 6. Visualisatie. Wanneer jouw kind al wat ouder is kun je een visualisatie doen waarbij jouw kind mag voorstellen alsof hij/zij een boom is. Ga met beide benen stevig op de grond staan en stel je nu eens voor dat je een boom bent. Uit jouw voeten groeien wortels die zo diep mogelijk de grond in gaan. Heel diep in de grond zit een grote steen vol liefde en rust; alle wortels uit jouw voeten draaien helemaal om deze steen heen. Ook een leuke tip: de meditatieboekjes van Relax Kids.
 7. Edelstenen. Edelstenen en kristallen kunnen ook een hele fijne tool zijn om (onbewust) te werken aan de gronding. Denk bijvoorbeeld aan een carneool, hematiet, tijgeroog of rode jaspis. Eigenlijk alle edelstenen die (donker)rood, bruin of zwart zijn, zijn een fijne ondersteuning bij een goede gronding. Laat jouw kindje vooral zelf voelen welke steen een mooie tool kan zijn.
 8. Etherische oliën. Uiteraard zijn we bij PURE by Me ook dol op het inzetten van etherische oliën om kinderen goed te laten gronden. Bijvoorbeeld in een spray of als roll-on, maar zeker ook in een (voet)massage of een voetenbadje. Hieronder lees je er alles over.

Goed gronden met etherische oliën

Etherische oliën kunnen een hele fijne tool zijn om jouw kind(eren) beter te laten gronden. Je kunt hiervoor aan de slag met enkelvoudige etherische oliën (zoals bijvoorbeeld Grove den), de meeste boomoliën zijn daar heel geschikt voor. Maar De Groene Linde heeft ook speciaal voor kinderen diverse blends gemaakt om beter te gronden:

 • Vanaf 6 maanden: Safe & Secure – De Safe & Secure zet jouw kindje goed in zijn of haar basis, zodat de energie goed door het lichaam stroomt. Fijn om te gebruiken bij kleintjes die moeite hebben met slapen of last hebben van onrust.
 • Vanaf 2 jaar: Voetjes op de grond – Een grondende auraspray op basis van Rozen hydrolaat. Een milde en veilige manier om de energie van je kindje naar de grond te krijgen. Fijn om in te zetten als je merkt dat je zoon of dochter veel in zijn/haar hoofd zit of als ze onrustig zijn.
 • Vanaf 4 jaar: Olifantje, zet me op de grond – De Olifantje, zet me op de grond is een fijne olie voor drukke en onrustige kindjes. Wanneer zij niet goed gegrond zijn, zitten zij veel in hun hoofd en ervaren ze veel onrust. Met de Olifantje, zet me op de grond komen ze beter in hun lichaam en zijn ze rustiger.

Je kunt deze producten gebruiken op een manier waarop jij fijn vindt: vaak is het al fijn om even te sprayen in het energieveld van jouw kindje of om even wat onder de voetjes (en onderrug) te rollen. Maar je kunt er ook echt heel bewust een momentje van maken, bijvoorbeeld door lekker ontspannen de voeten te masseren of door een voetenbadje klaar te maken, eventueel met wat extra Magnesium vlokken.

Een van de fijnste tips om kinderen te laten gronden vind ik zelf toch wel een korte voetmassage of een voetenbadje. Juist door de aanraking (huid op huid of met het water) wordt alle aandacht van jouw kindje getrokken naar de voeten. Dit is precies de juiste plek om te werken aan de gronding en de plek in het lichaam die wat extra aandacht mag krijgen.

Lees ook: De voordelen van een voetenbadje

Hopelijk kun jij lekker aan de slag met deze tips om kinderen te laten gronden. Heb je nog vragen? Kom je ergens niet uit? Je mag altijd vrijblijvend contact opnemen met ons!

Shoppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial