Vragen om te reflecteren op het afgelopen jaar

Vragen om te reflecteren - PURE by Me

Ieder jaar in december vraag ik me weer af hoe het jaar zo snel voorbij is gevlogen. Dit is dan ook een mooie periode om te reflecteren op het afgelopen jaar. Wat is er dit jaar allemaal gebeurd? Waar ben je trots op en dankbaar voor? Wat ging er minder goed en waar liep je steeds opnieuw weer tegen aan? Vaak zijn we geneigd om alleen maar vooruit te kijken en zijn we vooral heel druk met nieuwe plannen, doelen en dromen. Maar juist door soms ook achteruit te kijken, kun je groeien en heel veel over jezelf leren. In dit artikel deel ik een aantal tips Ć©n mooie vragen om te reflecteren op afgelopen jaar.

Reflecteren

December is vaak een drukke maand vol feestjes en andere gezelligheid. Maar het is ook een maand waarin de winter begint en de winter staat symbool voor rust, ontspanning en naar binnen keren. Persoonlijk vind ik de periode tussen Kerst en Oud & Nieuw een hele mooie periode om te reflecteren op afgelopen jaar.

Wat is reflecteren eigenlijk precies?Ā Zelfreflectie is eigenlijk niks anders dan ‘van een afstandje kijken naar jezelf’. Wie ben jij? Wat doe je? Hoe doe je dit? Je mag proberen (en leren) om dit te doen zonder oordeel. Het doel van zelfreflectie is om patronen van jezelf te ontdekken en om vervolgens juist te kunnen groeien. Aangezien we voor het jaar veel nieuwe doelen en dromen hebben, is het juist mooi om te kunnen zien wat jouw patronen zijn Ć©n waar er kansen liggen om te groeien. Reflecteren is dus juist een hele mooie tool om in te zetten voor persoonlijke groei.

Wat heb je nodig om te reflecteren?

In principe heb je maar weinig nodig om te reflecteren op het afgelopen jaar. Sterker nog: Je hoeft dit niet alleen aan het einde van het jaar te doen, je kunt het ook aan het einde van iedere maand of ieder kwartaal te doen. Of gewoon wanneer je denkt dat je wel wat duidelijkheid en inzicht kunt gebruiken.

Om te reflecteren heb je pen en papier nodig. Je kunt dit op losse A4tjes doen of bijvoorbeeld in een mooi Bullet Journal. Gebruik hierbij een pen of potlood, misschien zelfs in verschillende kleuren! Daarnaast heb je een aantal goede vragen nodig, zie het lijstje hieronder. Haal de vragen er uit die bij jou passen en die jou aanspreken. Maar pas op.. Kies niet alleen voor de ‘makkelijke’ vragen!

Vragen om te reflecteren op afgelopen jaar:

  1. Wat ging er dit jaar allemaal goed?
  2. Wat ging er niet zo goed en kon beter?
  3. Waar ben ik trots op? Waar ben ik dankbaar voor?
  4. Waar heb ik mijn tijd veel aan besteed? (Maak bijvoorbeeld een Top 5)
  5. Waar kreeg ik energie van dit jaar? Wat kostte mij vooral veel energie?
  6. Welke doelen heb ik dit jaar behaald? En welke niet? (En waarom?)
  7. Wat waren dit jaar mijn grootste lessen?
  8. Wat moe(s)t ik onder ogen zien, wat ik liever niet wil(de) zien?
  9. Hoe heb ik voor mezelf gezorgd?
  10. Wat laat ik dit jaar achter en neem ikĀ niet mee naar volgend jaar?

Het is ook leuk om te kijken hoe je dit jaar startte Ć©n eindigde. Wie was jij toen het nieuwe jaar begon? Welke keuzes maakte jij toen en wat is er in de loop van het jaar veranderd? Wie ben je aan het einde van dit jaar?

Extra oefening om te reflecteren

Ons leven bestaat uit verschillende gebieden, denk dan aan werk, liefde of eventueel je gezin, familie en vrienden, vrije tijd, persoonlijke ontwikkeling, financiƫn, gezondheid en zo kun je vast nog wel meer bedenken. Geef elk van deze gebieden een cijfer, zo kun je in een oogopslag zien aan welke gebieden je nog wilt werken. Hoe lager het cijfer, hoe minder tevreden jij namelijk bent. Met dit overzicht kun je meteen zien welke gebieden in jouw leven wat extra aandacht mogen krijgen.

Shoppen

Aanbieding!
10.5019.50
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Meer lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial