HSP tips: Zo zorg je als eerste goed voor jezelf!

Zo zorg je eerst goed voor jezelf - PURE by Me

Het is niet altijd even makkelijk om moeder te zijn en zeker niet om een hooggevoelige moeder te zijn. Speciaal daarom schreef Bieke Geenen het prachtige boek ‘Hoogsensitief Ouderschap‘. Een boek vol met tips & tricks over hoe jij als hooggevoelige ouder het beste in balans komt.

Zelf had ik het boek binnen no time uit, voor mij was het echt een feestje van herkenning! Met name de tips over pleasen vond ik interessant en meer dan de moeite waard om met jullie te delen!

HSP’ers en pleasen

Veel HSP’ers zijn pleasers. Hoewel dat wellicht een beetje een negatieve lading heeft, is dat eigenlijk helemaal geen slechte eigenschap. Het is toch hartstikke mooi om het anderen naar hun zin te maken? Het enige nadeel hierbij is vaak dat wij (hoogsensitieve ouders) onszelf daarbij vergeten. En het is juist zo belangrijk dat we het onszelf ook naar onze zin maken!

Veel HSP’ers krijgen een voldaan gevoel wanneer ze voor anderen zorgen, maar uiteraard willen ook niet-hooggevoelige ouders het allerbeste voor hun kinderen. Als moeder voelt het vaak als Mission Impossible om de kinderen níet op nummer 1 te zetten. Het is voor veel moeders ongetwijfeld herkenbaar dat ze vaker kleding shoppen voor hun kinderen dan voor zichzelf. Uitgebreid je haren en make-up doen ‘s morgens? Een laagje mascara en snel een borstel door ons haar volstaat! Een gezellig avondje uit? Ook dat slaan we regelmatig over. Maar wanneer er iets voor de kinderen moet gebeuren; dan is daar vrijwel altijd tijd en ruimte voor. Want stel nou dat we een van de kinderen moeten teleurstellen? Dan ervaren we allemaal per direct stress. Want voor veel ouders, en zeker voor hooggevoelige ouders, hangt ons geluk af van het welbevinden van het gezin.

Zonde eigenlijk he? Dat we onszelf dat niet (meer) gunnen? Als ik voor mezelf mag spreken:  ik heb in mijn burn-out écht wel geleerd dat ik pas goed voor anderen kan zorgen als ik goed voor mezelf zorg. En toch schiet het er regelmatig bij in en ren ik mezelf weer voorbij; omdat het geluk van onze meiden altijd voor gaat. Maar gelukkig deelt Bieke in haar boek hele fijne tips om alles goed te plannen en daar hoort Me-time ook bij.

Tips om goed voor jezelf te zorgen

De belangrijkste les: Nee zeggen tegen een ander, is een dikke vette ja zeggen tegen jezelf. Ik weet dat dat niet altijd even makkelijk is en je hoeft dat ook niet in één keer goed te kunnen. Dit is echt iets wat je mag leren. Door JA te zeggen tegen jezelf, laat je een ander niet (onbewust) meer over jouw eigen grenzen gaan. Soms zijn we bang dat de ander ons dan niet meer zo leuk vindt; maar het zal je verbazen dat er vrijwel nooit negatief op gereageerd gaat worden! Met onderstaande tips wordt het makkelijker om (uiteindelijk vol overtuiging) ja te zeggen tegen jezelf, op welke manier dan ook!

Tip: Houd tijdens de planning al rekening met momentjes voor jezelf. Dit hoeft geen uren of een heel dagdeel te duren (hoewel dat echt heerlijk kan zijn!), tussendoor een paar minuutjes opladen is al zo fijn! Even rustig zitten met een kop koffie of thee kan al wonderen door voor het opladen. Denk je dat het je niet lukt om hier rekening mee te houden? Trek jezelf dan soms even terug, bijvoorbeeld op het toilet. Adem 10 keer diep in en uit en je hoofd voelt een stuk leger en rustiger!

Tip: Nu we het toch over plannen hebben. Plan voor elke activiteit wat extra tijd in. Moet je met je kind naar de zwemles en duurt dat een uur? Houd dan anderhalf uur aan, zodat er wat speling is en je niet zo veel druk en stress ervaart. Grote kans dat er dan opeens spontaan wat extra tijd vrij komt!

Tip: Plan die me-time ook echt in jouw agenda! Heb je dit gepland? Zet dit dan ook door en kom voor jezelf op. Het is oké om soms iemand teleur te stellen. Zeker naar jouw kinderen toe; daarmee leer je ze namelijk dat het belangrijk is om grenzen aan te geven.

Tip: Zorg letterlijk goed voor jezelf. Eet voldoende en gezond, beweeg regelmatig (lekker wandelen in de natuur, werkt zo ontprikkelend!), slaap goed en voldoende en.. Laat je koffie niet koud worden! 😉

Topje van de ijsberg…

Deze tips van Bieke zijn slechts het topje van de ijsberg. Haar boek staat vol met tips & tricks over verschillende momenten en uitdagingen. Van afscheid en stress tot kritiek en onbegrip: de beste tools voor jou als hooggevoelige ouder staan in dit boek centraal!

Wil je meer weten over Bieke, haar tips, trainingen of online trajecten? Bekijk dan eens haar website!

Etherische oliën en lief zijn voor jezelf

Wist je al dat etherische oliën een hele mooie toevoeging kunnen zijn op lief zijn voor jezelf? De Groene Linde heeft een speciale HSP-lijn gemaakt, waar ook de Self Love etherische olie en Self Love roll-on in zitten. Als HSP’er willen we graag verbinden met anderen. De HSP Self Love ondersteunt jou bij het openen van jouw hart en de energie van de liefde weer te laten stromen. Niet alleen de liefde voor anderen, maar juist de liefde voor jezelf. De olie ondersteunt je bij het realiseren dat je goed bent zoals je bent en dat je je niet meer afsluit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial