Overprikkeling is iets wat vrijwel iedere HSP’er kent, maar ook als je niet hoogsensitief bent kun je overprikkeld raken. Heel kort en simpel gezegd: Bij overprikkeling komen er meer prikkels binnen dan dat jouw brein op dat moment kan verwerken.
Ik vroeg Sannie Alblas, HSP coach en therapeut, om iets uit te leggen over overprikkeling en handige tips te delen!
Wat is overprikkeling?
Wij vangen allemaal prikkels op via onze zintuigen. Wij mensen hebben vijf zintuigen: gehoor, zicht, tast, reuk en smaak. Iedereen gaat op een andere manier om met de prikkels die we via onze zintuigen oppikken. Uit onderzoek is gebleken dat prikkels bij HSP’ers harder aankomen. De zintuigen verwerken de prikkels uitgebreider dan bij niet HSP’ers en de informatie wordt uitgebreider verwerkt.
Maar wist je al dat er ook stiekem een zesde zintuig is? Jouw intuïtie. En juist HSP’ers hebben vaak een hele goede intuïtie. Herken je het dat je gewoon vóelt dat er iemand achter je staat of naar je kijkt? Of dat je ergens binnenkomt en soms precies aanvoelt dat er een ‘zware lading’ in de kamer hangt? Precies dat is jouw zesde zintuig!
Reminder: Prikkels zijn niet alleen maar nadelig!
Al die prikkels die bij jou extra hard binnen komen, kan wellicht heel negatief klinken. Maar niks is minder waar. Juist omdat prikkels bij jou extra goed binnen komen, kun jij waarschijnlijk juist ook heel erg genieten van dingen. Niet alleen de negatieve prikkels beleef je heel intens, juist ook de positieve prikkels! Denk bijvoorbeeld aan een wandeling in de natuur, waarin jij de kleinste details en verschillen ziet. De geuren, structuren en smaken van jouw favoriete gerecht of juist dat ene liedje waar jij zo blij van wordt. Door de manier waarop jouw brein prikkels verwerkt kun jij van die dingen misschien juist wel éxtra genieten.
Hoe kun je het beste omgaan met overprikkeling?
Lekker cliché misschien, maar voorkomen is véél beter dan genezen. Hoe!? Eigenlijk begint het met ontdekken hoe jouw hoogsensitieve systeem werkt. In welke situaties raak jij overprikkeld? Welke signalen geeft jouw lichaam dan af? En wat kun jij zelf doen om weer op te laden?
Sannie schreef een ontzettend leuk en interactief doeboek. In het boek ‘Leef Hoogsensitief’ vind je niet alleen heel veel informatie over hooggevoeligheid, maar ook heel veel fijne opdrachten. Met deze opdrachten krijg jij handvatten om jouw hooggevoeligheid te zien als kracht en niet meer als klacht!
Tips bij overprikkeling
Tip: Houd eens een tijdje (1 a 2 weken) een energiedagboek bij. Hou niet alleen bij wat jou energie geeft, maar juist ook wat jou energie kost. En niet onbelangrijk.. Hoeveel herstel tijd heb jij nodig wanneer iets jou veel energie heeft gekost?
Tip: Maak een overprikkellijst voor jezelf. Op deze lijst schrijf je alle signalen die jij krijgt van jouw lichaam wanneer jij overprikkeld raakt. Deze signalen (her)kennen is niet altijd even makkelijk, want HSP’ers hebben vaak als gewoonte om zich aan te passen aan anderen. Toch is het super belangrijk om de signalen van jouw lichaam op tijd te herkennen, jouw lichaam geeft deze signalen namelijk niet voor niets af.
Wanneer ik overprikkeld ben merk ik vaak dat ik geen geduld meer heb (met name met de meiden in huis), dat ik heel veel spanning heb in mijn nek en schouders (wat vaak verandert in vreselijke hoofdpijn), heb ik moeite met goed slapen en raak ik al mijn overzicht kwijt. Maar ieder lichaam geeft weer andere signalen af, dus probeer goed te voelen welke signalen jij krijgt!
Tip: Zorg gedurende de dag voor een aantal mini-pauzes. Dit hoeven er niet veel te zijn en het is niet voor niets een mini-pauze, vaak is vijf minuten al goed genoeg. In zo’n mini-pauze focus je je even op jouw ademhaling en probeer te voelen hoe het met jouw energieniveau zit. Door je even te focussen op jouw ademhaling (en eventueel te denken aan leuke dingen) kun je jezelf als het ware weer een beetje opladen.
Etherische oliën bij hooggevoeligheid
Bij ons in huis vinden we het ontzettend fijn om etherische oliën in te zetten bij onze hooggevoeligheid. Zo gebruiken we dagelijks de Protection spray (bij de meiden én bij mezelf) om overprikkeling te voorkomen en gebruiken we de Cleansing spray om onszelf los te koppelen van emoties en energieën van anderen.
Benieuwd hoe etherische oliën kunnen bijdragen aan hooggevoeligheid? Ik schreef er een uitgebreid blog over!