Baking Soda gebruiken in het huishouden: 15 manieren

Baking Soda gebruiken in het huishouden - PURE by Me

Baking Soda wordt regelmatig gebruikt tijdens het bakken in de keuken, maar wist je al dat je dit product ook heel goed kunt gebruiken in het huishouden? Baking Soda gebruiken in het huishouden kan op ontzettend veel verschillende manieren! In dit artikel lichten we een paar simpele en effectieve manieren toe.

Een opgeruimd huis is een…

“Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd!” Niet voor niets is dit een veelgebruikte uitspraak. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is namelijk gebleken dat dit écht zo werkt. Niet voor niets zijn Marie Kondo en The Home Edit bij velen zo razendpopulair en dan hebben we het nog niet eens over de feng-shui hype. Een schoon en opgeruimd huis zorgt er namelijk voor dat we een voldaan en geordend gevoel krijgen. Zo zijn er nog veel meer voordelen van een schoon en opgeruimd huis: het vermindert stress, het zorgt er voor dat we beter slapen en we krijgen zelfs meer zin in seks. (Ja echt!)

Baking Soda

Baking Soda wordt ook wel zuiveringszout genoemd en dat is natuurlijk niet voor niets. Het wordt veel in de keuken gebruikt om mee te bakken, maar het is zeer zeker ook geschikt als natuurlijk schoonmaakmiddel. Baking Soda bindt zuren, waardoor het een zuiverende en vocht absorberende werking heeft. Door de chemische reactie (op natuurlijke basis!) die dan vrij komt worden de verschillende zuren die je in vuil vindt gemaskeerd én verwijderd. Viezigheid en nare geurtjes worden daarmee volledig verwijderd. Daarnaast werkt Baking Soda ook ontvettend, waardoor vieze vettige ondergronden en materialen weer helemaal schoon worden! Baking Soda gebruiken in het huishouden is dus een heel goed idee.

Goed om te weten: Let bij het aanschaffen goed op het verschil tussen Baking Soda en schoonmaak soda. Schoonmaaksoda, ook wel natriumcarbonaat, is veel agressiever dan Baking Soda, natriumbicarbonaat, en daarmee niet geschikt om te gebruiken bij het bakken of koken. Kies je voor Baking Soda (natriumbicarbonaat), dan kun je deze eventueel ook voor in de keuken gebruiken.

Fijne tips om Baking Soda te gebruiken in het huishouden

 1. Luchtverfrisser: Heb je last van nare geurtjes in de koelkast, prullenbak, (sport)schoenen, de sporttas of een andere plek in huis? Gebruik dan Baking Soda. Zo kun je bijvoorbeeld een bakje met Baking Soda in de koelkast zetten, iets strooien in de prullenbak of schoenen of een geurbuideltje maken van een zakje en deze in de sporttas of kledingkast leggen.
 2. Reiniger voor vloerkleed, meubilair of matrassen: Last van nare geurtjes in het vloerkleed, het (stoffen) meubilair, de matrassen of de autostoelen? Strooi er dan wat Baking Soda op. Een tijdje laten intrekken en dan kun je het opzuigen met de stofzuiger. Tip van PURE: Eventueel kun je er wat druppels Tea Tree of Citroen etherische olie aan toevoegen. Check dan altijd eerst een klein stukje of er geen verkleuring optreedt.
 3. Snijplank reinigen: Een vieze, vale en stinkende snijplank? Bestrooi ‘m met wat Baking Soda, laat een tijdje goed intrekken en schrob ‘m dan goed schoon.
 4. Sanitair reinigen: Kan de badkamer een flinke poetsbeurt gebruiken? Maak dan zelf een schuurmiddel met Baking Soda, Castille zeep en etherische oliën. Dit simpele DIY-recept voor natuurlijke schuurmiddel vind je hier.
 5. Toiletreiniger: De toilet maak je simpel en snel schoon met deze makkelijke tip. Doe één kopje Baking Soda in het toilet en giet daaroverheen één kopje (natuur)azijn. Laat het een paar minuten goed bruisen en schrob het dan schoon met de toiletborstel. Tadaaa!
 6. Vloer: Pak een emmertje warm water en los hierin een half kopje Baking Soda op. Dweil hiermee de vloer en spoel het na met schoon water. Let op: houten vloeren in de was kunnen hier niet tegen.
 7. Koffie- en theeaanslag: Last van een aanslag op servies? Dit verwijder je makkelijk en snel met wat Baking Soda en water!
 8. Vieze potten en pannen: Net als met koffie- en theeaanslag kun je ook vieze potten en pannen schoonmaken met wat Baking Soda en water.
 9. Stickerverwijderaar: Maak een ‘papje’ met Baking Soda, wat water en eventueel Citroen olie. Smeer dit op de plek met de lijmresten, even laten intrekken en daarna kun je het er zo af poetsen.
 10. Vieze vlekken in kleding: Een hardnekkige vlek in de kleding, zoals gras, stift of bloed? Zet het kledingstuk in een sopje met koud water en Baking Soda en laat dit een tijdje weken. Daarna kun je het kledingstuk in de wasmachine doen en zie je er niks meer van.
 11. Extra toevoeging in de was: Je kunt Baking Soda ook goed gebruiken als extra toevoeging aan de was. Doe dan naast je wasmiddel een paar eetlepels extra bij in de was.
 12. Ontstopper: Heb je last van verstoppingen in de afvoer of wil je deze voorkomen? Doe dan een half kopje Baking Soda in het afvoerputje en doe hier een half kopje (natuur)azijn overheen. Laat dit een paar minuten bruisen en giet er daarna heet water overheen.
 13. Knuffels opfrissen: In knuffels gaat vaak veel huisstofmijt zitten en niet alle knuffels kunnen in de wasmachine. Bestrooi ze dan met wat Baking Soda en laat dit er een tijdje op zitten. Daarna goed uitschudden of zuig het poeder er uit met een stofzuiger.
 14. Bloemen langer vers: Verse bloemen op de vaas? Daar wil je zo lang mogelijk van genieten! Doe er een schepje Baking Soda bij in en eventueel een druppel Lemongrass etherische olie, zo blijven ze langer mooi!
 15. Onkruid in de tuin: Last van onkruid tussen de tegels? Strooi er wat Baking Soda op: het doodt de kleine plantjes en zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat er voorlopig niks nieuws groeit.

Zo veel mogelijkheden!

Baking Soda gebruiken in het huishouden kan dus écht op heel veel verschillende manieren. Zonder dat je ‘synthetische troep’ gebruikt tijdens het schoonmaken, kun je toch heel veel dingen op een fijne manier reinigen. Poetsen wordt bijna leuk!

Leestips over natuurlijk schoonmaken

Ben je benieuwd hoe jij het huishouden op een natuurlijke manier kunt aanpakken? Er zijn ontzettend veel fijne en inspirerende boeken, zoals bijvoorbeeld Groene Zeepjes & Sopjes of Natuurlijke schoonmaakmiddelen om zelf te maken.

Een reactie op “Baking Soda gebruiken in het huishouden: 15 manieren

 1. Pingback: 5 handige tips om etherische oliën toe te passen in het huishouden - PURE by ME

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial