5 handige tips om etherische oliën toe te passen in het huishouden

Wanneer je mij wat langer kent, weet je inmiddels vast wel dat ik geen held ben in het huishouden. Ik hou niet van poetsen en daarmee een dikke vette punt. Ik hou ook niet van moeten, maar soms móeten dingen echt – zoals het huishouden dus. Toch probeer ik het huishouden altijd net iets leuker te maken. Bijvoorbeeld door een muziekje op te doen, het samen met de meiden te doen en natuurlijk door etherische oliën te gebruiken in het huishouden. In dit artikel deel ik 5 handige tips om etherische oliën toe te passen in het huishouden.

Dit artikel is geschreven op 18 september 2021, maar heeft een update gehad op 18 maart 2023.

Etherische oliën in het huishouden

Een aantal etherische oliën zijn heel geschikt om te gebruiken in het huishouden. Zo hebben sommige oliën een antibacteriële of juist ontvettende werking en andere oliën zorgen bijvoorbeeld weer voor een hele frisse geur. Mijn favoriete etherische oliën in het huishouden zijn:

  • Citroen etherische olie: Citroen ruikt niet alleen lekker fris, maar het is ook een fijne reiniger en ontvetter. Ideaal om te gebruiken bij lijmresten of vlekken van stift of kauwgum.
  • Tea tree etherische olie: Tea Tree is een van de meest krachtige antibacteriële oliën. Zo wordt de olie onder andere gebruikt in desinfectiemiddelen en schoonmaakproducten en kan het zelfs schimmels doden.
  • Eucalyptus etherische olie: Eucalyptus ken je misschien als dé olie voor verkoudheid of in de spa. Maar Eucalyptus heeft ook fijne antibacteriële eigenschappen en is daarmee zeer geschikt in het huishouden.
  • Pepermunt etherische olie: Pepermunt in je DIY schoonmaakmiddelen geeft een hele frisse geur. Daarnaast werkt het onder andere bacterie- en schimmeldodend. Ideaal in het huishouden dus!
  • Lemongrass etherische olie: Lemongrass heeft een frisse geur en geeft de ruimte een schoon en opgeruimd gevoel. Daarnaast kan het onaangename geuren (zoals kookgeuren, geuren van huisdieren of poepluiers) uit de lucht verwijderen.

Psssst! Ook Baking Soda is een heel fijn natuurlijk product om te gebruiken in het huishouden!

Lees ook: 15 manieren om Baking Soda te gebruiken in het huishouden

6 handige tips om etherische oliën te gebruiken in het huishouden

heb je wel eens nagedacht waarom schoonmaakmiddelen achter gesloten kastjes moeten wanneer je kleine kinderen hebt? Als je goed nadenkt, is dit omdat de producten vaak vol zitten met (chemische) troep. Wil je voor een veiligere en natuurlijke manier gaan? Dan kun je zelf jouw schoonmaakmiddelen maken met simpele of hele uitgebreide DIY-recepten. Maar in dit artikel deel ik vooral handige en praktische tips die je binnen een paar seconden kunt toepassen!

Stofzuiger: Druppel een verfrissende olie op het filter van de stofzuiger of druppel iets op een beetje keukenrol en zuig dit met de stofzuiger op. Binnen no time ruikt je hele huis heerlijk naar de olie. Mijn favorieten hiervoor zijn Lemongrass en Grapefruit.

Prullenbak: Druppel een paar druppels etherische olie op een stukje keukenrol en doe dit in de prullenbak. Zo voorkom je vieze geurtjes in de prullenbak! Mijn favorieten hiervoor zijn Citroen en Clean & Bright. Je kunt ook een vilten sticker hiervoor gebruiken en dit aan de binnenkant van de prullenbak plakken en hier regelmatig wat druppels olie op druppelen.

Vaatwasser: Last van een stinkende vaatwasser? Druppel twee a drie druppels etherische olie aan de binnenkant van de klep. Mijn favorieten hiervoor zijn Citroen en Pepermunt.

Toiletverfrisser: Ook het kleinste kamertje van het huis kun je simpel opfrissen. Druppel een paar druppels van jouw favoriete etherische olie aan de binnenkant van een wc-rol. Iedere keer wanneer de rol rolt, komt er weer wat geur vrij. Mijn favoriete oliën hiervoor zijn Sinaasappel en Eucalyptus.

Sporttassen: Ook sporttassen kunnen flink stinken, denk aan sportschoenen en scheenbeschermers bijvoorbeeld. Druppel een paar druppels etherische olie op een wattenschijfje en ligt dit onder in de sporttas. Mijn favorieten hiervoor zijn Citrus-oliën, maar ook de Clean & Bright bijvoorbeeld.

In de droger: Easy peasy trick! Druppel een paar druppels etherische olie op drogerballen en je was ruikt heerlijk fris. Mijn favorieten hiervoor zijn LavendelBergamot en Mandarijn. Heb je geen drogerballen? Dan kan het eventueel ook op een (nat) washandje.

Geniet van het huishouden! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial