In de aromatherapie kom je ook regelmatig hydrolaten tegen en toch worden ze nog altijd door heel veel mensen vergeten. Zonde, want ook hydrolaten zijn een hele mooie manier om aromatherapie in te zetten. Maar wat zijn hydrolaten nou precies en hoe kun je deze gebruiken?
Wat zijn hydrolaten?
Wanneer je je verdiept in aromatherapie kom je misschien regelmatig het woord ‘hydrolaten’ tegen. Maar wat zijn hydrolaten nou precies en hoe kun je deze toepassen? Hydrolaten zijn eigenlijk een bijkomend product wanneer etherische oliën worden gemaakt. Een hydrolaat is een natuurlijk en aromatisch water die als bijproduct ontstaat bij de destillatie van een etherische olie. Het is nog steeds een component van de plant, maar dan met een andere samenstelling. Eigenlijk zitten er microdruppeltjes etherische olie in een hydrolaat en wordt dit aangevuld met de wateroplosbare plantdelen.
Zo vind je in een hydrolaat niet alleen -zacht en subtiel- de geur van de etherische olie terug, maar hebben ze over het algemeen ook een sterk therapeutische werking. Wat dat betreft staan ze binnen de kruidengeneeskunde tussen etherische oliën en bloesemremedies in. Hydrolaten zijn een stuk zachter dan etherische oliën, zowel de chemische samenstelling en de geur. Hierdoor kunnen ze ook goed gebruikt worden bij kleine kinderen, oude/zwakke mensen en tijdens de zwangerschap.
Goed om te weten: Wat zijn hydrolaten nou precies? En hoe zit dat met een hydrosol? Een hydrolaat wordt ook wel een hydrosol genoemd. Kom je dus ergens het woord hydrosol tegen? Dan wordt daar hetzelfde mee bedoeld!
Welke hydrolaten zijn er?
Een hydrolaat kan alleen gemaakt worden van etherische oliën die via stoomdestillatie (ook wel waterdampdestillatie) worden gewonnen. Denk dan bijvoorbeeld aan:
- Geranium
- Kamille
- Lavendel
- Melisse
- Oranjebloesem (Neroli)
- Pepermunt
- Roos
- Sandelhout
- Tea Tree
- Watermeloen
- Wierook
- Witch Hazel (ook wel hamamelis water of toverhazelaar)
Hydrolaten hebben over het algemeen fijne voordelen voor onze huid. Ze werken vaak verkoelend, verzachtend, ontstekingsremmend, zuiverend, kalmerend en genezend. Net als bij etherische oliën heeft ieder hydrolaat z’n eigen werking.
Hoe kun je hydrolaten gebruiken?
Zeker binnen de huidverzorging worden hydrolaten veel ingezet. Hydrolaten hebben over het algemeen namelijk een lage pH waarde, waardoor ze de zuurgraad van de huid kunnen herstellen. In tegenstelling tot etherische oliën kun je hydrolaten wél onverdund op de huid gebruiken.
- Gebruik na het reinigen van je gezicht een hydrolaat als toner.
- Pak een klein bakje en doe daar wat hydrolaat in. Dip er wattenschijfjes in en maak er een oogkompres van (ideaal bij wallen en vermoeide ogen).
- Spray wat hydrolaat op de huid als aftershave na het scheren.
- Spray wat op je gezicht, haar of kleding voor een subtiele geur.
- Meng een hydrolaat met een fijne klei en maak zo een gezichtsmasker.
- Spray wat Lavendel of Oranjebloesem hydrolaat op je kussen als pillow mist.
- Je kunt een hydrolaat ook gebruiken in de diffuser voor een subtiele geur.