Waarom je etherische oliën niet moet innemen..

Regelmatig krijgen we de vraag of je etherische oliën ook kunt innemen. Het antwoord is minder simpel dan het lijkt. In principe adviseren wij -om verschillende redenen- om etherische oliën niet in te nemen. In dit artikel vertellen we je uitgebreid waarom dit zo is.

Etherische oliën innemen? Liever niet!

Helaas zijn er nog altijd bedrijven die aangeven dat je etherische oliën kunt innemen. Volgens hen is het geen probleem om een druppel Pepermunt, Citroen, Mandarijn, Sinaasappel etc. toe te voegen aan je water. Echter kan dit gevaarlijke consequenties hebben, ook als de etherische oliën -zoals die van De Groene Linde- van een goede kwaliteit zijn en 100% natuurzuiver. Wanneer je zomaar etherische oliën inneemt kan dit onder andere leiden tot irritatie van de slijmvliezen, (heftige) allergische reacties of zelfs vergiftiging.

Redenen waarom je etherische oliën niet (zomaar) kunt innemen:

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben dol op etherische oliën en kan er dagen achter elkaar over praten. Elke dag ben ik nog altijd dankbaar voor de werking van etherische oliën en wat ze voor mij en mijn gezin doen.

Maar vergeet niet dat etherische oliën hele geconcentreerde producten uit de natuur zijn. Nu denk je wellicht, maar het is toch honderd procent natuurzuiver, een product uit de natuur? Hoe kan dit nou schadelijk zijn? Wist je dat één druppel pepermunt etherische olie gelijk staat aan zo’n 28 tot 30 kopjes verse  muntthee? Met ons gezonde verstand zouden we niet zomaar 30 kopjes verse muntthee drinken, waarom dan wel met één druppel olie? Datzelfde geldt ook voor citroen, sinaasappel, mandarijn en nog zo veel meer soorten olie.

  • Enorm geconcentreerd: Zoals aangegeven zijn etherische oliën enorm geconcentreerd en daarmee de werking erg sterk.
  • Antibacterieel: Veel etherische oliën (zoals bijvoorbeeld citroen olie) werken antibacterieel, wat inhoudt dat deze olie onder andere bacteriën doden. Klinkt mooi he? Dat is het ook. Echter hebben wij in ons maagdarmstelsel ook heel veel bacteriën die we nodig hebben, die juist goed voor ons zorgen. Door antibacteriële/antivirale oliën in te nemen doden we ook (een groot deel van) deze goede bacteriën.
  • Olie mengt niet: We weten inmiddels allemaal dat olie niet mengt met water, dat geldt ook voor etherische oliën. Door olie op deze manier in te nemen, gaat het drijven. Dit betekent dat de olie direct in aanraking komt met de slijmvliezen, wat voor behoorlijke irritaties kan zorgen.
  • Onderzoek: Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar etherische oliën en hoe deze worden opgenomen door onze maag en darmen.

Mag ik dan nooit etherische oliën innemen?

Zeg nooit nooit. Maar zomaar iets innemen ‘omdat een ander het zegt’ is wat mij betreft geen optie. Heb je bepaalde klachten en denk je dat etherische oliën (en de inname daarvan) jou daar bij kunnen helpen? Neem dan altijd contact op met een ervaren aromatherapeut voordat je zomaar wat doet!

Meer lezen over etherische olie en veiligheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial