Inspiratie en tips voor meer zelfliefde

Zelfliefde.. Het is een term die we regelmatig voorbij zien komen, maar wat is dat nou eigenlijk? Geloof het of niet, maar volgens mijn speurtocht in de dikke Van Dale staat het woord ‘zelfliefde’ níet in het woordenboek. Dus ging ik verder zoeken naar een omschrijving die kort, maar krachtig is en kwam ik uit op het volgende: ‘Rekening houden met jouw eigen welzijn en geluk’. Een mooie omschrijving, maar hoe zit dat nou precies? Ik deel inspiratie en tips voor meer zelfliefde met je.

Wat is zelfliefde?

De omschrijving hierboven vind ik een hele mooie omschrijving, maar voor mijn gevoel is deze nog niet compleet genoeg. Als je aan mij vraagt wat zelfliefde is, dan zou dit mijn omschrijving zijn: Zelfliefde is de basis voor een gelukkig(er) leven. Eigenlijk betekent het niks meer dan ‘lief zijn voor jezelf’. Zelfliefde is blij zijn met wie je bent en jezelf helemaal accepteren, inclusief de minder leuke kanten.  Maar hoe zorg je er nou voor dat je je zelfliefde vergroot en écht lief bent voor jezelf?

Lief zijn voor jezelf.. Hoe dan?

Voor veel mensen (en met name vrouwen) is het moeilijk om lief te zijn voor jezelf. We zijn een kei in pleasen en we zorgen vaak veel liever voor een ander. Maar wist je al dat je pas echt goed voor een ander kunt zorgen, als je ook daadwerkelijk goed voor jezelf zorgt? Grote kans dat we allemaal wel wat tips voor meer zelfliefde kunnen gebruiken. Ik geloof er in dat het belangrijk is om met kleine stapjes te beginnen, want kleine stapjes brengen de grootste dingen! Een van de kleine stapjes die je kunt nemen is door te werken met affirmaties.

Lees ook: Zo geef je jezelf een massage!

Affirmaties voor meer zelfliefde

Misschien heb je er nog nooit van gehoord en heb je geen idee wat affirmaties precies zijn. Of misschien gebruik je ze al, maar merk je nog maar weinig effect. Affirmaties zijn korte en krachtige zinnen die je regelmatig voor jezelf herhaalt, zodat ze worden opgenomen door jouw systeem en je er in gaat geloven. Het woord ‘affirmatie’ is afgeleid van het Latijnse affirmare, wat versterken betekent. Door positieve affirmaties te gebruiken, kunnen we onze gedachten en daarmee onze gevoelens versterken. Je leest alles over affirmaties in het PURE Magazine. Een aantal fijne affirmaties voor meer zelfliefde zijn:

  • Ik ben (vul je naam in) en dat is mijn kracht.
  • Ik ben goed zoals ik ben.
  • Ik ben het waard om liefde te ontvangen.
  • Ik hou van mezelf, precies zoals ik ben.
  • Ik ben trots op wat ik allemaal al bereikt heb.

Praktische tips voor meer zelfliefde

Voor veel mensen (en met name vrouwen) is het moeilijk om lief te zijn voor jezelf. Grote kans dat we allemaal wel wat tips voor meer zelfliefde kunnen gebruiken.

???? Praat tegen jezelf alsof je tegen je beste vriendin praat! Als jouw beste vriendin door een moeilijke periode gaat, dan troost je haar, luister je naar haar (meestal zonder te oordelen) en ben je er gewoon. Dit mag je ook voor jezelf doen!
???? Wees je bewust van jouw gedachten en focus je op het positieve. Dagelijks hebben we zo’n 60.000 (!) gedachten en er is altijd een stemmetje in ons hoofd die (veel) negatieve verhalen vertelt. Wees je daar van bewust en focus je op de positieve gedachten. Of beter nog: Geef jezelf eens een complimentje!
???? Maak tijd vrij voor jezelf en doe dan iets wat jíj leuk vindt! In ons dagelijkse leven laten we ons vaak opslokken door heel veel ‘moetjes’ en komen we er niet altijd aan toe om dingen te doen die we leuk vinden. Plan minimaal 1 momentje per week in die helemaal voor jou is. Vind je het moeilijk om te bepalen wat jij nou echt leuk vindt? Maak dan een lijstje voor jezelf met 10 dingen die je leuk vindt om te doen en doe elke week iets van jouw lijstje. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om te wandelen, op de bank te ploffen met een dekentje en een goed boek, om naar de sauna te gaan of om lekker in bad te gaan!

Lees ook: In bad met etherische oliën

Etherische oliën voor meer zelfliefde

Etherische oliën vallen ook onder de tips voor meer zelfliefde, ze kunnen een prachtige ondersteuning én reminder zijn. Zo gebruik ik ze graag op momenten dat ik mezelf er aan wil herinneren om lief te zijn voor mezelf. Etherische oliën voor meer zelfliefde zijn onder andere de Self Love, Eigenliefde en Rozenkwarts.

Boekentips voor meer zelfliefde

Wil je meer lezen over zelfliefde? Het boek Self Love Talk van Merel Teunis heeft mij hierin enorm geholpen. In het boek lees je haar persoonlijke verhaal, maar ook heel veel informatie en vooral praktische tips. Geen zweverige nonsens, maar vooral tips en oefeningen waar je vrijwel meteen mee aan de slag kunt. Er staan overigens ook heerlijke recepten in; want gezond en voedzaam eten is natuurlijk ook een vorm van zelfliefde.

Andere boekentips voor meer zelfliefde zijn onder andere:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial