Informatie over veiligheid en gevarensymbolen op flesjes etherische olie

Gevarensymbolen etherische olie - PURE by ME

Regelmatig krijgen wij vragen over de veiligheid van etherische oliën en de bijbehorende gevarensymbolen op de flesjes. Wij kunnen ons voorstellen dat deze gevarensymbolen zeer verwarrend kunnen zijn, want etherische oliën zijn toch juist een mooie ondersteuning? Waarom staan die gevarensymbolen er dan op? We gaan je uitgebreid vertellen waarom, maar gaan je eerst geruststellen: Etherische oliën zijn veilig om te gebruiken!

Etherische olie van De Groene Linde

Alle etherische oliën die wij verkopen zijn 100% natuurzuiver en zonder toevoegingen. Echter is het hele proces van het maken van een etherische olie behoorlijk scheikundig (van de plant totdat de olie in een potje zit is een heel proces). Ook zitten er van nature chemische stoffen in etherische oliën. Daar gaan we je hieronder alles over vertellen. Mede daarom is het volgens de wet verplicht om gevarensymbolen op de etiketten van onze producten te zetten.

Goed om te weten: Aan de roll-ons, sprays, massageolie en badolie worden wel producten toegevoegd, maar allemaal op een natuurlijke basis. Deze worden toegevoegd omdat etherische oliën nóóit puur en onverdund op de huid aangebracht mogen worden. Daar zijn de etherische oliën te geconcentreerd voor.

Waarom de gevarensymbolen en waarschuwingen?

Sinds 2015 is er een nieuwe wetgeving in Nederland (en de rest van Europa) voor onder andere de etikettering van etherische olie, dit wordt ook wel de GHS wetgeving genoemd. Deze wetgeving wordt toegekend aan chemische producten en omdat er bij etherische oliën ook natuurlijke chemische stoffen vrij komen (en het een heel scheikundig proces is) vallen de etherische oliën ook onder deze wet.

De natuurlijke chemische stoffen (zoals linalool en geraniol bijvoorbeeld) zorgen ervoor dat de planten en de etherische olie die er uit voort komt een bepaalde geur krijgen. De chemische stoffen die in etherische olie zitten zijn allemaal uit de natuur, maar dat wil niet zeggen dat ze niet schadelijk kunnen zijn. Een potentieel gevaar van etherische olie zit met name in het feit wanneer je te veel van deze stoffen in of op je lichaam krijgt. Je kunt dan bijvoorbeeld een allergie ontwikkelen voor deze stoffen.

Echter… In de GHS wetgeving wordt geen rekening gehouden met doseringen van de producten. Dit houdt in dat dezelfde symbolen gebruikt moeten worden voor een vat van 100 liter als een flesje van 10 ml. Wellicht kun je je voorstellen dat het niet prettig is om een vat van 100 liter lavendelolie over je heen te krijgen of in de natuur te gooien, maar de inhoud van een flesje etherische olie (of zelfs een paar druppels in de diffuser) maakt vrijwel geen verschil. Wanneer de oliën worden verdampt in een diffuser, komen ze niet direct in aanraking met de huid en zijn de eventuele gevaren zeer minimaal.

Zijn etherische oliën veilig?

Zo lang je geen vat van 100 liter in de natuur of over jezelf gooit, is er niks aan de hand. Wel willen we je er op wijzen dat je etherische oliën nooit onverdund op de huid moet gebruiken (of zelfs innemen). Etherische oliën zijn enorm geconcentreerd. Om een beeld te stellen: voor 1 kg lavendel etherische olie is er ongeveer 100 tot 150 kilo lavendel nodig. De natuurlijke chemische stoffen van de planten (en dus de olie) zijn echt te geconcentreerd om puur op de huid te gebruiken. Wanneer je een etherische olie verdund met een basisolie, komt deze ook minder snel binnen. Gebruik dan wel altijd de juiste verhoudingen voor het verdunnen! Bij allergieën of een gevoelige huid adviseren wij altijd om etherische oliën niet rechtstreeks op de huid te gebruiken, ook niet verdund.

Etherische oliën kunnen -wanneer je ze goed gebruikt- hele mooie effecten hebben op ons, zowel lichamelijk als fysiek. Juist de kleine natuurlijke chemische stoffen uit de etherische oliën hebben een bijzondere synergie met elkaar. Die synergie zorgt er niet alleen voor dat ze een heerlijke geuur afgeven, maar ook dat ze mooie effecten kunnen hebben op lichaam en geest.

Conclusie: Wanneer je de oliën in de juiste dosering op de juiste manier gebruikt, kun je niet alleen mooie effecten bereiken maar is het ook volledig veilig!

2 reacties op “Informatie over veiligheid en gevarensymbolen op flesjes etherische olie

 1. Robert zegt:

  Hallo,

  Ik zou graag willen informeren of het slecht is om etherische oliën in te ademen in een ruimte?
  Bijvoorbeeld als je enkele tissues met druppels olie in de kledingkasten hangt ter voorkoming van vraat door motten en zilvervisjes.
  En vervolgens in dezelfde ruimte slaapt , met een raampje open
  De geur is soms overwhelming. Is dat juist slecht voor je reuk of longen?

  Dank je voor de reactie.

  Groet,
  Robert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial