Etherische oliën bij spierpijn

Etherische olie bij spierpijn - PURE by Me

Bij ons thuis zetten we etherische oliën in voor vrijwel iedere klacht of kwaal, zo gebruiken we ook graag etherische oliën bij spierpijn. Want hoewel de oliën heel mooi kunnen ondersteunen bij mentale klachten, kunnen we ook ze ook inzetten ter verlichting van lichamelijke klachten en pijntjes. Sommige mensen zien spierpijn als een drempel om nog eens te gaan sporten, anderen zien het juist als een ‘beloning’ van het harde werken. Hoe dan ook: spierpijn kan behoorlijk vervelend zijn en het is fijn om de spieren dan wat extra verlichting te bieden.

Wat is spierpijn nou eigenlijk?

Wanneer je je spieren meer of intensiever gebruikt dan dat ze gewend zijn, ontstaat er spierpijn. Meestal voel je dit zo’n 24 tot 48 uur na de work-out. Door de intensieve belasting komen er kleine scheurtjes in de spiervezels. Ook zorgt spierpijn ervoor dat afvalstoffen (met name melkzuur) in je lichaam wordt opgehoopt. Dit alles bij elkaar zorgt voor een verkrampt of stijf gevoel of een soort ‘trekkende’ pijn. Hallo spierpijn!

Etherische oliën bij spierpijn

Een aantal oliën hebben een ontkrampende en ontspannende werking op ons lichaam, dat is natuurlijk precies waar we bij spierpijn naar op zoek zijn. Er zijn veel verschillende oliën die je kunt inzetten bij spierpijn, denk dan onder andere aan:

  • Pepermunt etherische olie: Pepermunt werkt pijnstillend, verdovend en verkoelend en wordt daarom regelmatig ingezet bij spier- en gewrichtspijn.
  • Wintergreen etherische olie: Door een stofje in de Wintergreen olie (natuurlijke methylsalicylaat) wordt deze olie veel ingezet bij klachten aan de spieren. Werkt heel verlichtend tegen de pijn. Deze olie wordt in de aromatherapie ook wel dé ‘pijn-olie’ genoemd!
  • Lavendel etherische olieLavendel werkt ontspannend en pijnstillend, dit is niet alleen fijn bij spierspanningen maar zeker ook bij spierpijn.
  • Rozemarijn etherische olie: Rozemarijn werkt ontspannend en ontkrampend, ideaal bij spierpijn!

Bij De Groene Linde hebben ze speciale producten gemaakt om in te zetten bij klachten en pijntjes aan de spieren en gewrichten. Zo hoef je niet zelf te ‘knutselen’ met etherische oliën, maar kun je gewoon lekker meteen aan de slag. Denk dan onder andere aan massageoliën, badoliën en balsems. Ik zal ze hieronder uitlichten.

Massageolie voor pijnlijke spieren

Wanneer we spierpijn hebben, is het fijn om onze spieren te masseren. Zo bevorder je onder andere de doorbloeding en geef je afvalstoffen (beter) de kans om af te voeren. Wanneer je de spieren masseert, zul je vrijwel meteen verlichting voelen.

  • Spier Release massageolie: De etherische oliën in deze massageolie hebben een samenstelling, zodat het melkzuur dat is ontstaan snel afgebroken en afgevoerd wordt. Het verwarmende effect maakt het tot een extra fijne beleving.
  • Pain Free massageolieDe Pain Free massageolie is een echte krachtpatser die verlichting biedt bij pijnlijke spieren.
  • Verwarmende massageolieOverbelaste spieren vinden het heerlijk om verwarmd te worden, heerlijk om deze massageolie met etherische oliën bij spierpijn te gebruiken. Tip: Ook heel fijn om de spieren vóór het sporten in te masseren met deze massageolie!

Badolie voor pijnlijke spieren

Een warm bad kan ook wonderen doen voor pijnlijke spieren. De Badolie Spier Release is dan een echte musthave, de etherische oliën uit deze badolie zorgen ervoor dat je spieren ontspannen en de spierpijn snel zal verdwijnen. Extra fijn met een flinke schep Himalayazout of Epsomzout.

En natuurlijk…

Wanneer je slechts op een paar plekjes spierpijn hebt, is ook de Tension Buster een héle fijne roll-on om te gebruiken. De etherische oliën in deze roller hebben een ontkrampende werking. Heb je spierpijn van je enkels tot de billen, dan is deze wellicht niet zo handig. Maar bij spierpijn op slechts één gebied is de Tension Buster een fantastische roller om te gebruiken.

Extra tips bij spierpijn

Etherische oliën bij spierpijn zijn heerlijk voor wat extra verlichting, maar we delen graag nog wat extra tips met je.

  • Blijf bewegen! Bij spierpijn hebben jouw spieren wat extra rust nodig. Maar dat wil niet zeggen dat je de hele dag stil moet zitten. Blijf juist nu bewegen, bijvoorbeeld door lekker een stukje te wandelen. Door rustig te blijven bewegen, versterkt dat de doorbloeding en zul je snel minder spierpijn ervaren.
  • Drink voldoende water. Zowel voor, tijdens als na de training is het belangrijk om goed te drinken, maar ook op de dagen dat je veel spierpijn hebt. Door voldoende te drinken worden de afvalstoffen beter afgevoerd. Daarnaast bestaat het grootste gedeelte van onze spieren uit water. Na een training hebben jouw spieren het al wat zwaarder, zeker als ze dan ook nog eens niet voldoende ‘gevoed’ worden.
  • Denk aan de eiwitten. Eiwitten zorgen er voor dat jouw spieren gezond blijven en zorgen voor extra herstel bij overbelasting. Neem een eiwitshake of -reep, een bakje kwark of bijvoorbeeld een gekookt eitje met kipfilet. Ook magnesium heeft een herstellende invloed op de spieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial