Tips & Tricks: Sensorisch spelen voor kinderen met rijst

Sensorisch spelen - PURE by Me

Veel kinderen hebben bakken vol met speelgoed, maar in de praktijk blijkt vaak dat ze er maar eventjes mee spelen. Het grappige is: geef ze een bakje met verschillende dingetjes en ze kunnen zich er uren mee vermaken. Als moeder van twee meisjes vond ik het sensorische speelgoed altijd het leukste; ze konden (en kunnen nog steeds) zich daar zo goed mee vermaken. Sensorisch spelen voor kinderen, ook wel Sensopatisch spelen genoemd, betekent eigenlijk niets meer dan ‘spelen met je zintuigen’. Natuurlijk heerlijk in combinatie met etherische oliën.

Wat is sensorisch spelen voor kinderen?

Wanneer je kinderen sensorisch laat spelen, zorg je er eigenlijk voor dat ze kunnen spelen terwijl ze hun zintuigen gebruiken. Denk dan aan voelen, proeven, ruiken, zien en horen. Wij gebruiken het thuis om verschillende redenen, zoals het bevorderen van de fantasie en het versterken van de fijne motoriek. Maar daarnaast heeft het voor kinderen ook een hele ontspannende werking.

Zeker voor peuters en kleuters is dit een hele leuke manier om te spelen. Ze hebben weinig nodig, laten hun fantasie de loop en ze werken meteen aan hun fijne motoriek. Let hierbij wel op dat jouw peuter oud genoeg is en niet meer alles in de mond stopt. Hou de kinderen altijd goed in de gaten, aangezien ze vaak met kleine materialen werken.

Sensory bin met rijst

Onze meiden spelen thuis al jaren graag met ‘een simpele bak rijst’, dit kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Zij spelen in de bak met trechtertjes, schepjes, mini trekkertjes (met kiepwagen), knijpschepjes, tangetjes, klein speelgoed (bijvoorbeeld poppetjes uit een surprise ei of dikke kralen) en noem het maar op. In principe hoef je de kinderen niet eens te vertellen wat ze er mee kunnen, ze bedenken het vaak vanzelf!

Wat heb je er voor nodig?

  • Een (lage) opbergbox
  • Een aantal kilo droge rijst
  • Kleine attributen om mee te spelen (denk aan trechtertjes, kleine speeltjes, schepjes, etc.)
  • Een paar druppels etherische olie

Zo maak je een sensory bin met rijst

Het is echt ontzettend simpel. Doe de droge rijst in een bak en laat de kinderen spelen! Wij vinden het natuurlijk heel fijn om er ook een geurbeleving aan te koppelen, zo kun je bijvoorbeeld 8 a 10 druppels Lavendel etherische olie en/of Mandarijn etherische olie in de droge rijst druppelen. Meng dit goed door elkaar en voeg daarna pas de attributen toe aan de bak. Ook de oliën Slaap Schaapje of Kalme Kikker zijn hier heel geschikt voor: lekker rustgevend en ontspannend!

Tip van PURE: Eventueel kun je de rijst ook nog een kleurtje geven. Doe de droge rijst dan in een zipzakje met een schuifje, voeg daaraan wat kleurstof (en etherische olie) en masseer de massa in. Strooi het vervolgens uit op een bakpapiertje en laat het goed drogen (bijvoorbeeld een hele nacht). Tadaaa! Rijst met een kleurtje!

Uitbreiden en variëren

Vinden de kinderen het leuk? Dan kun je er ook nog aan denken om het sensorisch spelen voor kinderen uit te breiden, bijvoorbeeld met verschillende kleuren gedroogde pasta, maïs, droge kikkererwten, (sensorisch) zand. Of denk eens aan verschillende thema’s, zoals de seizoenen, feestdagen (Pasen, Sinterklaas, Kerst, etc.), de boerderij, auto’s, zeemeerminnen, unicorns, piraten, etc. etc. Welk thema jouw kindje ook maar leuk vindt!

Leuke spulletjes voor Sensopatisch spelen voor kinderen kun je ook in de educadora webshop vinden.

Fijne oliën voor sensopatisch spelen

11.7528.40

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial