Patchouli etherische olie heeft voor velen een bekende geur die ze terugbrengt naar de Flower Power tijd en de jaren ’70. De olie stond toen symbool voor vrijheid en ontspanning. Patchouli is een zeer grondende olie, daarnaast werkt het sterk ontspannend en wordt de olie ook veel toegepast in de huidverzorging. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar aromatherapie met Patchouli etherische olie.
Patchouli etherische olie wordt gewonnen door het drogen en fermenteren van het blad. Daarna wordt de olie via waterdampdestillatie gewonnen. Leuk om te weten: Voor 1 liter Patchouli olie is er zo’n 30 tot 35 kilo plantenmateriaal nodig.
Feitjes over Patchouli etherische olie
- Patchouli is een van de meest belangrijke grondstoffen in de parfumindustrie.
- Patchouli etherische olie wordt dieper en rijker in geur naar mate de olie ouder wordt. Veel producten laten de olie dan ook eerst een tijdje rijpen voordat deze op de markt gebracht wordt.
- Zo’n 90% van de wereldproductie van Patchouli etherische olie wordt gedaan in Indonesië en dan vooral in Sumatra en Java.
Aromatherapie met Patchouli etherische olie
De geur van Patchouli olie is bijna onmogelijk om te omschrijven: zoet, houtig, diep en aards, maar voor velen een herkenbare geur. Om verschillende redenen is Patchouli etherische olie en bijzondere olie. De olie wordt veelal ingezet bij onrust en spanningen, maar ook wordt de olie regelmatig ingezet in de huidverzorging.
Let op! Etherische oliën zijn een mooie ondersteuning. Gebruik ze nooit als dé oplossing of ter vervanging van medicatie of een bezoek aan een arts. Lees ook onze Medische disclaimer.
Patchouli etherische olie voor psychische klachten
Het bijzondere van Patchouli etherische olie is dat het bij kleine hoeveelheden zeer ontspannend werkt. Gebruik je een hogere dosering, dan werkt de olie juist stimulerend en opwekkend. De olie wordt (in geringe mate) veelal toegepast bij onrust, stress, slapeloosheid en bij geïrriteerdheid. Aromatherapie met Patchouli etherische olie werkt dan zeer ontspannend.
Patchouli etherische olie voor lichamelijke klachten
Ook bij diverse lichamelijke klachten wordt aromatherapie met Patchouli etherische olie toegepast. Zo wordt deze olie veel toegepast binnen de huidverzorging. Denk dan aan huidklachten als een vettige, verstopte huid, acne, roos, huidirritaties en ontstekingen. De olie versnelt daarnaast wondgenezing en is fijn om in te zetten bij het herstellen van een droge, geïrriteerde en gebarsten huid (zoals kloofjes). Ook bij huidschimmel (zoals schurft en candida) kan aromatherapie met Patchouli etherische olie goed ingezet worden. Bij insectenbeten werkt de olie pijnverdovend. Daarnaast heeft Patchouli etherische olie ook een anti-allergische ontstekingsremmende werking, zeker wanneer de allergie uitslaat op de huid.
Patchouli olie wordt ook ingezet om het libido te versterken, zeker wanneer deze olie wordt gebruikt in een massageolie. Bijvoorbeeld in combinatie met Sandelhout en/of Ylang Ylang.
Patchouli etherische olie bij spirituele en energetische klachten
Ook op spiritueel en energetisch niveau is Patchouli etherische olie een mooie olie. Het is een sterk aardende/grondende olie en heeft invloed op jouw basischakra. Het zorgt er voor dat jij stevig met beide benen op de grond staat en goed in contact bent met jouw lichaam.
Wanneer je je snel zorgen maakt, je onrustig voelt en veel conflicten hebt tussen ‘denken’ en ‘voelen’ is Patchouli een prachtige olie. Energetisch gezien zorgt aromatherapie met Patchouli etherische olie er voor dat lichaam en mind weer één wordt. Ook zorgt Patchouli voor een rustige en dromerige sfeer, waarin je kunt dagdromen zonder grenzen.
Patchouli etherische olie combineren
Patchouli olie heeft een geur die je óf heel fijn óf waar je helemaal niks mee hebt. Wanneer je de olie combineert met andere etherische oliën, zal de geur van Patchouli minder overheersend zijn en kun je toch profiteren van de werking of deze zelfs versterken.
Patchouli etherische olie kun je goed combineren met onder andere: Bergamot, Cederhout, Citroen, Geranium, Grapefruit, Grove den, Lavendel, Mandarijn, Neroli, Roos, Sandelhout, Scharlei, Sinaasappel en Ylang Ylang.