Aromatherapie voor de winterblues

Aromatherapie voor de winterblues - PURE by Me

Etherische oliën zijn voor heel veel klachten en kwaaltjes in te zetten. Zelf zetten we de etherische oliën regelmatig in. Niet alleen om beter te slapen, meer energie te krijgen of juist beter te ontspannen, maar ook om ons een stuk vrolijker te voelen. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat een aantal etherische oliën ook heel goed in te zetten zijn voor depressiviteit, angsten en verdrietige gevoelens. Hoewel de bekende winterdip niet gelijk staat aan een zware depressie, kun je toch aromatherapie voor de winterblues inzetten!

Winterblues en winterdip

Misschien komt het je bekend voor.. Na de zomer vind je de herfst eigenlijk toch ook best weer gezellig. Lekker op de bank kruipen met een dekentje en een kop thee, de kaarsjes weer aan en heerlijke diffuserblends voor de herfst in de diffuser. Daarna komt de periode met de feestdagen: Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw.. Allemaal gezelligheid. In het nieuwe jaar begin je vol goede moed aan jouw goede voornemens en opeens is het allemaal niet meer zo gezellig. Je wilt weer naar buiten! Zon, fluitende vogeltjes, bloemetjes die weer beginnen te groeien.. Opeens voel je je een stuk verdrietiger en kun je je draai niet meer helemaal vinden. Precies dit noemen ze de Winterblues en dit ontstaat vaak door gebrek aan zonlicht.

In de wintermaanden hebben we een stuk minder zon en dit heeft allerlei gevolgen voor ons lichaam! We nemen minder vitamine D op en juist heeft ons lichaam nodig om serotonine aan te maken. Serotonine is een neurotransmitter die ons onder andere een fijn en vrolijk gevoel geeft, maar ook onze slaapcyclus, eetlust en energieniveau regelt. Daarnaast maakt ons lichaam in de donkere maanden van het jaar ook meer melatonine aan en dit zorgt voor meer vermoeidheid. Etherische oliën voor de winterblues kunnen een fijne ondersteuning geven!

Etherische oliën voor de winterblues

Wanneer je jouw humeur een boost wilt geven, kun je natuurlijk een flesje wijn open trekken. #geintjenatuurlijk! Maar je kunt ook kijken welke etherische oliën daar heel geschikt voor zijn. Wij zetten een aantal etherische oliën voor jou op een rijtje. Deze kun je perfect inzetten voor aromatherapie voor de winterblues!

  • Citrusgeuren: Etherische oliën van citrusvruchten staan bekend om hun opwekkende werking. Denk dan aan Sinaasappel, Citroen en Mandarijn bijvoorbeeld. Deze oliën vrolijken je op en geven je extra energie.
  • Grapefruit: Grapefruit is ook een citrusvrucht, maar deze willen we iets meer uitlichten. Grapefruit olie is namelijk niet alleen opwekkend, maar versterkt ook echt jouw levenslust en heeft antidepressieve eigenschappen.
  • Bergamot: Jup, wéer een citrusolie, maar ook meteen weer een die een extra toelichting verdient. Een wetenschapper uit Italië heeft onderzocht dat Bergamot olie heel fijn gebruikt kan worden bij angsten en depressies. Bergamot kalmeert emoties en brengt jou beter in balans.
  • Lavendel: Lavendel staat bekend om haar ontspannende eigenschappen. Maar uit onderzoek is gebleken dat deze etherische olie ook heel goed in te zetten is bij depressies. Lavendel olie is een alleskunner, dus ons verbaast het niks dat deze je kan helpen bij de winterblues.
  • Jasmijn: Jasmijn olie heeft een zoete en bloemige geur, heel anders dan de frisse citrusgeuren. Maar Jasmijn olie heeft een rustgevende en antidepressieve werking en is ook goed in te zetten bij angsten. (Let op: niet gebruiken tijdens de zwangerschap!)
  • Summer & Joy: Speciaal voor de winterblues heeft De Groene Linde de Summer & Joy etherische olie gemaakt. Met deze olie haal je de zon naar binnen en straalt de vrolijkheid je tegemoet!
  • Hello Summer: De Hello Summer etherische olie zorgt voor echte happy feelings! 
  • Good Mood, Good Vibes: Speciaal voor de winterdip heeft De Groene Linde de Good Mood, Good Vibes gemaakt. Verkrijgbaar in een etherische olie, spray of roll-on!

 

Dit artikel is geschreven op 16 januari 2021 en heeft op 18 januari 2023 een update gehad.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial