Aromatherapie met Bergamot etherische olie

Bergamot etherische olie

Bergamot is een bijzondere en zeer geliefde geur. Niet voor niets wordt Bergamot ook regelmatig gebruikt in diverse parfums. Bergamot etherische olie wordt gewonnen uit de vrucht van de Bergamotboom. De vrucht is een kruising tussen Sinaasappel en Limoen en groeit met name in Zuid-Europa. De Bergamot die wordt gebruikt voor de etherische olie van De Groene Linde komt uit Italië. 90% van de wereldproductie aan Bergamot komt uit Italië. Aromatherapie met Bergamot etherische olie wordt veel toegepast voor diverse kwalen en klachten. Ik vertel je er alles over!

Bergamot olie wordt gewonnen door koude persing van de buitenste delen van de schil van een onrijpe Bergamot vrucht. Het wordt ook wel de Italiaanse geluksvrucht genoemd! Leuk om te weten: Voor 1 liter Bergamot olie is er zo’n 200kg Bergamot nodig.

Wetenschappelijk onderzoek

Bergamot wordt al honderden jaren gebruikt. Niet alleen in de parfumindustrie, want het is een geur die de zon in huis haalt en geluksgevoelens bevordert. De Italiaanse professor Paolo Rovesti (1902 – 1983) deed verschillende onderzoeken naar bergamot etherische olie en neurologie. Tijdens deze onderzoeken aan de Universiteit van Milaan kon hij aantonen dat het regelmatig gebruik van Bergamot olie een positieve bijdrage levert bij angsten en depressies. De verdamping van deze olie had invloed op de hartslag, pols en bloeddruk.

Latere studies bevestigen dit, onder andere dag het depressieve gevoelens bij ouderen vermindert (Xiong 2018), het rust en ontspanning geeft voor een operatie (Ni 2013) en spanning in de wachtkamer vermindert (Han 2017). Dit zijn slechts een paar voorbeelden van wetenschappelijk onderzoek naar Bergamot etherische olie. Voor dit soort klachten (en meer!) is aromatherapie met Bergamot etherische olie dus een hele fijne ondersteuning.

Aromatherapie met Bergamot etherische olie

Bergamot heeft een bijzondere en typische geur. De geur is fris, fruitig, zoet en zacht tegelijk. Het mooie van aromatherapie met Bergamot etherische olie is dat er veel verschillende toepassingen zijn. Niet alleen voor lichamelijke en psychische ongemakken, maar ook op spiritueel vlak wordt deze olie veel ingezet.

Bergamot etherische olie heeft als grootste kracht dat het verfrissend, kalmerend en opvrolijkend tegelijk is. Daarnaast is de olie antibacterieel, ontstekingsremmend en heeft het vele voordelen voor de huid.

Let op! Etherische oliën zijn een mooie ondersteuning. Gebruik ze nooit als dé oplossing of ter vervanging van medicatie of een bezoek aan een arts. Lees ook onze Medische disclaimer.

Bergamot etherische olie voor psychische klachten

Aromatherapie met Bergamot olie is fijn bij diverse psychische klachten. De olie werkt ontspannend en geeft mentale kracht. Als je uit je evenwicht bent, zal Bergamot olie je (mentale) kracht geven om de stabiliteit weer terug te vinden. Door de olie kun je de zonnige kanten van het leven weer ervaren. Bij vermoeidheid werkt de olie opwekkend en opbeurend.

Op spiritueel gebied zorgt Bergamot olie er voor dat jouw hartchakra zich weer zal openen als deze zich door verdriet heeft gesloten. Wanneer jij jouw hartchakra weer kunt openen ondersteunt de olie jou bij het loslaten van zelfkritiek en een negatief zelfbeeld en zorgt voor zelfacceptatie en een beter zelfbeeld.

Bergamot etherische olie voor lichamelijke klachten en kwaaltjes

Bergamot olie is voor veel verschillende klachten en kwaaltjes in te zetten. De olie werkt desinfecterend en antiviraal. Het werkt onder andere goed tegen het virus dat een koortslip veroorzaakt. Wanneer je last hebt van diverse huidproblemen, zoals eczeem, (steen)puisten, littekens, slecht helende wonden, psoriasis, insectensteken of koortsuitslag is Bergamot etherische olie een hele fijne olie om je te ondersteunen.

Daarnaast wordt de olie veel ingezet bij blaasontsteking, spijsverteringsproblemen, maagklachten, buikpijn en een opgezet gevoel. Maak bijvoorbeeld een massageolie en masseer de buik. (Let dan op dat je daarna niet onder een warme douche stapt of geniet van een warm bad: het kan dan verbranding veroorzaken!)

Bergamot etherische olie combineren

Bergamot etherische olie kun je fijn combineren met onder andere Citroen, Cypres, Eucalyptus, Geranium, Jasmijn, Jeneverbes, Kamille, Lavendel, Wierook en Ylang Ylang.

Feitjes over Bergamot etherische olie

Ik ben dol op feitjes en wist-je-datjes en over deze etherische olie is ontzettend veel te vertellen! Ik zet de leukste feitjes en wist-je-datjes op een rij!

  • Bergamot etherische olie kun je nooit puur op de huid gebruiken, hiervoor moet je de olie altijd verdunnen met een basisolie. Heb je het (verdund) aangebracht op de huid? Pas dan op met de zon! Deze olie is (net als alle andere citrusoliën) fototoxisch, wat inhoudt dat je uitslag of pigmentvlekken kunt krijgen als het in aanraking komt met de zon.
  • Lesje scheikunde: Bergamot is de enige citrusvrucht die de verbinding limoneen niet als hoofdbestandsdeel heeft. De belangrijkste verbindingen zijn linalyl acetaat en linalool. Waarschijnlijk zegt jou dat helemaal niks, maar het komt overeen met de samenstelling van Lavendel etherische olie. Niet voor niets hebben beide oliën dan ook veel overeenkomsten én zijn ze heerlijk om samen te combineren.
  • De bladeren van de Bergamot boom worden ook gebruikt voor etherische olie, hier wordt Petitgrain Bergamot van gemaakt.
  • Bergamot wordt ook gebruikt in Earl Grey thee. Let op: wij adviseren altijd om nooit zomaar etherische oliën in te nemen!
  • Net als Lavendel etherische olie versterkt Bergamot de werking van andere etherische oliën.

In de shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial