Yoga & HSP: Deze houdingen helpen jou als hoogsensitief persoon

Yoga & HSP - PURE by Me

Voel jij je snel overprikkeld? Heb je het gevoel dat je andere mensen kunt ‘lezen’ en dan hun gevoelens en emoties voelt in je eigen systeem? Merk je dat je soms al moe bent voordat de dag begint? Lees dan even verder, want in deze blog vertel ik jou meer over yoga en hooggevoeligheid.

Dit artikel is een gastblog Van Laura Louise, ook wel bekend als De Online Yogajuf!

Als yogadocent – en online yogajuf – zie ik vaak hoogsensitieve personen in mijn les. Hoe ik deze mensen herken? Ze komen vaak gehaast binnen, ratelen nog iets over dat het druk was op de weg, dat de kinderen nog niet sliepen of dat ze hun yogamat niet konden vinden. Zelfs al zeggen ze niets, dan voel ik dat hun energie hoog zit. Ze hebben die yogales meer dan nodig. Na 60 minuten of 90 minuten zie ik dan ook dat ze diep ontspannen zijn. Ze zijn veel meer naar binnen gekeerd. Voelen zich misschien niet direct opgeladen, maar kunnen wel rustiger naar huis keren.

Wat betekent het als je een hoogsensitief persoon bent?

Als je hoogsensitief bent, dan komt de wereld meer bij je binnen. Je bent gevoeliger voor prikkels dan andere mensen. Je bent gevoelig voor harde geluiden of muziek, maar ook felle kleuren of geuren. Je voelt feilloos andere mensen aan. Ook als ze verdrietig of boos zijn, dan kan het zijn dat je snel deze emoties in je systeem opneemt. Zelfs als het niet jouw emoties zijn. Je kunt je vast voorstellen dat je als HSP dus sneller moe bent en meer rust moet inbouwen in je leven. Daarnaast is het ook goed om jezelf handvatten te leren, waardoor je als het ware leert om een scherm te zetten tussen jou en de wereld. Waardoor alles minder intens bij je binnenkomt.

Herken jij jezelf hierin? Lees dan even verder. Maar ik geloof daarnaast ook dat wij allemaal vandaag de dag iets HSP in ons meedragen. Het is bijna onmogelijk om de digitale wereld buiten de deur te houden. Daarnaast gebeurt er een hoop narigheid in de wereld, iets waar we collectief niet onze ogen voor kunnen sluiten. We staan ‘aan’ en de uitknop is vaak moeilijk te vinden. De houdingen in deze blog kunnen dus ook voor jou heel fijn zijn, ook als je niet HSP bent.

Doe deze mini-yogaflow als je HSP bent

Als je hoogsensitief bent, dan is het prettig om te werken aan je gronding. Gronding houdt in dat je het gevoel hebt dat je stevig op de aarde staat. Met beide voeten op de grond, alsof je een boom bent die niet omvergeblazen kan worden. Gronding klinkt misschien wat zweverig voor jou, dan mag je dat woord snel weer loslaten. Voor de volgende houdingen maakt het namelijk niet uit en kun je het ‘gewoon’ ervaren!

Yoga zorgt ervoor dat je emotioneel weer in balans komt en dat je weer de verbinding met je lichaam kunt voelen. Daarnaast is je zenuwstelsel vaak overprikkeld als HSP’er. Veel van deze yogaoefeningen helpen jou om juist diep te ontspannen en weer rust in je hoofd én je lijf te ervaren.

3 fijne yogaposes voor HSP’ers

Childpose: Een childpose – kindhouding – is een naar binnenkerende yogahouding. Ga op handen en knieën. Je rolt jezelf op en zorgt ervoor dat je voorhoofd op de mat leunt. Laat je borst op je knieën rusten. Je handen kun je voor je hoofd laten rusten. Door je armen langs je oren te leggen, sluit je je gehoor wat af e dat zijn weer wat minder prikkels.Voel de druk op je voorhoofd van de mat. Sluit je ogen en adem rust en diep door. Je kunt in deze houding blijven zo lang als goed voelt voor jou. Op deze manier kun je goed de prikkels van de dag verwerken. Als je erg overprikkeld bent, kan het even duren voordat je je rustiger voelt worden.

Deze houding is fijn om te doen nadat je een drukke dag hebt gehad. Wacht niet met deze houding voordat je gaat slapen, maar doe ‘m direct als je thuis bent. Zo kun je de voordelen van deze houding meenemen de avond in.

De gebroken kaars: Een andere prettige yogahouding om tot diepe rust te komen, is de gebroken kaars. Bij deze houding ga je liggen en breng je je onderrug zo dicht mogelijk bij een muur. Vervolgens breng je je benen omhoog en die laat je rusten tegen de muur aan. Je armen kun je spreiden. Maar zelf vind ik het altijd prettig om mijn handen op mijn onderbuik te rusten. Je onderbuik is een plek waar je veel spanning opslaat. Zeker als je wereld intens bij je binnenkomt. Leg een deken of je oren en je ogen. Ook dan sluit je weer twee kanalen af waarbij je prikkels kunt krijgen. Die prikkels willen we juist even niet. Doordat je met je benen omhoog ligt, kan je zenuwstelsel ontspannen. Je hart krijgt juist even een lekkere boost, doordat je bloedsomloop harder moet werken.

Blijf ook in deze houding net zolang liggen als jij voelt dat je nodig hebt. Deze houding is ook prettig om te doen als je bijvoorbeeld een dag in een drukke stad bent geweest. Of veel meetings hebt gehad op kantoor. Heb je vermoeide benen? Dan ook is deze heel erg fijn!

Savasana + korte visualisatie: Dit wordt misschien wel de meest ‘simpele’ yogahouding genoemd, maar eigenlijk is niets minder waar. Want stil blijven liggen en ‘niets’ doen, is voor veel mensen al een uitdaging. Laat staan als je voelt dat je overprikkeld bent. Je gedachten schieten alle kanten op en misschien wil je wel je voeten wiebelen of je neus kriebelen.

Als je op je rug ligt, dan liggen je voeten op heupbreedte en vallen iets naar buiten. Je handpalmen liggen omhoog een stukje van je romp vandaan. Ga je nu focussen op je ademhaling. Waarbij je de weg van je adem gaat volgen. Via je neus, door je keel, naar je longen tot diep in je buik. Je buik komt omhoog als je inademt en wordt weer zacht bij een uitademing. Misschien voel je wel de kou van de lucht aan je neus wanneer je inademt en de warmte wanneer je uitademt.

Ook in deze houding kun je een oogkussen gebruiken om een prikkel-kanaal af te sluiten. Blijf zo lang liggen als je wilt. Je kan deze houding doen voordat je naar bed gaat, maar ook als je juist de dag begint. Stel je dan voor dat je een stolp om je heen zet. In deze korte visualisatie beeld je je in dat deze stolp jou gaat helpen om minder prikkels binnen te krijgen. Alle geuren, geluiden en gevoelens die jou vandaag niet dienen, komen niet door deze magische stolp heen. Je kunt deze korte visualisatie afsluiten met een affirmatie, zoals: ik focus mij op mijn eigen gevoelens, of: ik heb ruimte voor mijn eigen emoties.

Extra tips om als hoogsensitief persoon rust te vinden

Ga voor jezelf ontdekken wat jouw manieren zijn van ontspannen. Wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken. Denk bijvoorbeeld aan regelmatig een yogales doen, maar ook daarin zijn verschillende vormen van yoga. Een hatha yogaflow kan er goed voor zorgen dat jij uit je hoofd in je lijf zakt. Terwijl yin yoga een mooie manier is om dieper op emotioneel niveau te zakken. Yoga nidra is erg fijn wanneer je lijf en hoofd ontzettend moe is.

Na je yogaflow kan het lekker zijn om te gaan mediteren. Doe dit niet vooraf, want dan zal je merken dat je hoofd nog te vol zit om de stilte op te zoeken. Maar andere manieren zijn ook: lekker een stuk wandelen, uurtje knallen in de sportschool of een half uur gaan floaten bij een floatcentrum bij jou in de buurt.

Aromatherapie & HSP

Door de dag heen kan het ontzettend fijn zijn om je te laten ondersteunen met de HSP-lijn van PURE by Me. Zeker als hoogsensitief persoon is aromatherapie een mooie manier om gegrond te blijven. Door jezelf goed te gronden, door middel van mooie yoga-oefeningen, maar ook door bijvoorbeeld de roller HSP Grounding te gebruiken, zit je al snel lekkerder in je vel en merk je dat de wereld weer wat minder zwaar bij je binnenkomt.

Laura Louise - Online Yogajuf

Laura Louise
De Online yogajuf

Ik ben Laura Louise, yogadocent en geef online en offline yogales. Ik geloof dat ontspanning voor iedereen is. Juist wanneer je het idee hebt dat je hier niet de tijd voor hebt. Ik werk veel op basis van het achtvoudige pad, waarvan yogahoudingen eigenlijk maar één onderdeel zijn. Zo heb je ook actieve mediatie, zoals schrijven en dansen. Maar ik ben ook gek op visualisaties, creatieve en intuïtieve opdrachten. En ik geloof dat je jouw yogaflow een extra boost kunt geven door bijvoorbeeld aromatherapie toe te voegen aan je eigen practise.

 

Meer hierover weten? Je kan deelnemen aan 365 dagen Selfcare Yoga. In deze cursus help ik mijn deelnemers om hun eigen toolbox te vullen met handvatten die werken. Of start met Meditatief schrijven. Dan ontvang je elke dag een vraag om je eigen dromen en verlangens te (her)ontdekken. En weet: het is beter om 10 minuten op de yogamat te staan, dan 0 minuten.

 

Je kan meer lezen over mijn aanbod op: https://deonlineyogajuf.nl

Dit bericht is gepost in HSP. Bookmark de link.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial