Binnen de Ayurveda valt een zelfmassage, ook wel Abhyanga genoemd, al duizenden jaren in de dagelijkse routine. Dat is natuurlijk niet voor niets: er zijn veel positieve effecten van deze manier van zelfmassage. Abhyanga is een warme ayurvedische massage met etherische oliën. In dit artikel lees je alles over deze vorm van zelfmassage.
Wat is Abhyanga?
Abhyanga lijkt een ingewikkeld woord: het komt oorspronkelijk uit het Sanskriet en de letterlijke betekenis is oliemassage. Vanuit de Ayurveda wordt geadviseerd om deze vorm van zelfmassage op te nemen in je dagelijkse routine. Je kunt het gebruiken in jouw ochtendritueel of juist in je avondritueel. Een Abhyanga doe je in principe met een warme sesamolie, eventueel kun je hier zelf nog etherische oliën aan toevoegen.
Wat is ayurveda precies?
Ayurveda is een gezondheidsleer dat oorspronkelijk uit India komt, maar ook in onze Westerse wereld kom je de Ayurvedische leefstijl steeds vaker tegen. De vertaling van Ayurveda is “wetenschap van het leven” en binnen de Ayurveda draait alles om balans en harmonie. Wanneer je alles in de juiste balans en harmonie hebt, leef je een gezond leven.
Binnen de Ayurveda wordt gewerkt met drie levensenergieën, dit worden ook wel Dosha’s genoemd. Deze levensenergieën zijn een combinatie van de vijf elementen (aarde, water, vuur, lucht en ether). De drie Dosha’s bestaan uit:
- Vata: de elementen lucht en ether
- Pitta: de elementen water en vuur
- Kapha: de elementen aarde en water
Ayurveda is een gezondheidsleer of leefstijl waarin je verschillende adviezen vindt over meditatie, beweging, voeding, zelfzorg en nog zo veel meer. Het lijkt misschien allemaal veel en ingewikkeld, maar het gaat er vooral om dat je kleine stapjes zet en daarmee uitprobeert wat bij jou past. Zelf heb ik veel basiskennis geleerd uit het boek ‘Alles over Ayurveda’: een heel tof, interessant en laagdrempelig boek boordevol tips en kennis.
Abhyanga: de voordelen van deze ayurvedische zelfmassage
Met een Abhyanga verzorg je niet alleen je huid op een mooie manier, het zorgt er ook voor dat je iedere dag oprechte aandacht hebt voor je lichaam. Daarmee ben je sneller goed gegrond en zit je met je energie goed in je eigen lichaam. Jouw huid krijgt de juiste aandacht en voeding en daarnaast zijn er nog vele andere voordelen, zoals:
- Het brengt ons zenuwstelsel tot rust en werkt daarmee stressverlagend
- Het bevordert een goede nachtrust
- Het stimuleert het lymfesysteem
- Het versterkt onze weerstand
- Het verbetert de doorbloeding
- Het zorgt voor meer energie en een heldere geest
- Het zorgt voor een stralende huid en gaat het verouderingsproces tegen
- Brengt en houdt het Dosha Vata in balans
Een warme zelfmassage met Sesamolie
Voor deze Ayurvedische zelfmassage wordt voornamelijk sesamolie gebruikt. Sesamolie werkt verwarmend, ontgiftend, reinigend en laat de energiestroom van het lichaam herstellen. Vooral in de herfst en winter is het een hele voedzame olie voor onze huid, maar ook voor de rest van ons lichaam.
Eventueel kun je etherische oliën naar keuze toevoegen om de zelfmassage te verdiepen. Denk bijvoorbeeld aan een ontspannende etherische olie om je zenuwstelsel nog beter te kalmeren of juist een ontkrampende olie bij vastzittende spieren en andere spanningsklachten. Fijn om te weten: Sesamolie trekt snel in en laat geen vette huid achter.
Hoe werkt abhyanga?
Verwarm eerst de sesamolie au bain marie. Dit kun je doen met een speciaal oliekannetje of je zet je flesje sesamolie bijvoorbeeld in een glas of bak met warm water. Verwarm de olie tot ongeveer 39 a 41 ⁰C, net iets warmer dan de lichaamstemperatuur, maar niet te warm. Vervolgens werk je van boven naar beneden: je begint bij je hoofd en eindigt bij je voeten.
Laat de olie een tijdje intrekken en stap vervolgens onder de warme douche. Zo worden de poriën geopend en kan de olie extra goed opgenomen worden, al het olie wat te veel was, spoel je lekker weg.
Tips voor deze ayurvedische zelfmassage
- Zorg ervoor dat de olie niet te heet is.
- Je mag royaal smeren met de olie.
- Probeer goed te luisteren naar je lichaam: de ene dag zul je behoefte hebben aan een zachte massage, terwijl het de andere dag wel wat steviger mag.
- Besteed extra aandacht aan je voeten. Dit werkt heerlijk ontspannend en zo stimuleer je de verschillende meridianen die in je voeten zitten. Trek vooral sokken aan als je na de massage gaat lopen. Dat voorkomt niet alleen dat je uitglijdt, maar scheelt ook weer een schoonmaaksessie van je vloer.
- Gebruik deze massage in je ochtendritueel of juist in je avondritueel. In de ochtend kun je kiezen voor ontgiftende en stimulerende etherische oliën en in de avond juist voor rustgevende etherische oliën.
- Heb je je al wat verder verdiept in de Ayurveda en de verschillende Dosha’s? Dan kun je ook etherische oliën gebruiken die passen bij de verschillende Dosha’s.