HSP tips: Help, alles mag weer!

Alles mag weer - tips bij overprikkeling

Heerlijk hoor, dat alles weer mag en kan. Maar wat is het druk overal! De agenda loopt ongemerkt weer vol en elk weekend is er weer ergens een verjaardag of een uitje. En aangezien we dat allemaal al zo lang niet hebben gedaan, móet je wel gaan. Toch?

Sannie, HSP-coach bij Praktijk Sannie, en ik horen regelmatig hoe snel wij, en zeker hoogsensitieve personen, allemaal overprikkeld lijken te zijn. Help! Alles mag weer! Hoe zorgen we er voor dat we nu niet zo snel overprikkeld raken? Sannie schreef speciaal voor PURE by Me een interessant gastblog vol met tips over hoe we daar nu het beste mee om kunnen gaan.

Prikkels

Poeh, best ingewikkeld weer al die prikkels. Dat zijn we allemaal niet meer gewend… Maar wat is overprikkeling nou precies? Overprikkeling is heel simpel gezegd: er komen meer prikkels binnen dan dat jouw brein kan verwerken. Het is dus van belang dat jij als hsp’er van jezelf weet waar jouw grenzen liggen en hoe je deze kunt bewaken.

Deze tijd is voor hsp’ers, maar ook voor niet hsp’ers weer even schakelen – en dat is oké! Het allerbelangrijkste is dat je goed naar jezelf en de signalen van jouw lichaam blijft luisteren, zodat je je grenzen kunt voelen. Daarnaast moet je die grenzen natuurlijk wel gaan aangeven en goed blijven bewaken.

Lees ook: HSP tips – Hoe werkt overprikkeling en wat kun je er tegen doen?

Hoe zorg je ervoor dat je nu niet overprikkeld raakt?

  • Planning
    Voor iedereen werkt planning anders. De één houdt minutieus een agenda bij. De ander heeft 10 kladjes liggen met een planning. Plan in ieder geval herstelmomenten! Voor mij werkt bijvoorbeeld een maandkalender heel goed. Dan kan ik een beetje vooruit kijken, maar ook niet te ver. Ik heb overzicht in de drukke weekenden en kan zien wanneer er hersteltijd is en dat geeft rust en overzicht. Probeer dus uit te vinden wat voor jou werkt!
  • Diverse hulpbronnen
    Er zijn diverse producten op de markt die je helpen om te ontspannen. Denk hierbij aan etherische oliën, meditatie, een fijne hobby, een verzwaringsdeken, goede voeding. Ook hierin is het weer van belang dat het bij jou past!
  • Grenzen
    Grenzen stellen heeft niet enkel te maken met ‘nee’ zeggen. Veel hsp’ers zijn zich soms niet eens meer bewust van hun grenzen. Daarnaast heeft het te maken met eigenwaarde, zelfkennis, zelfvertrouwen en voor jezelf durven zorgen. Grenzen stellen gaat vaak een laagje dieper dan wat tips. Grenzen stellen kan je namelijk pas doen op het moment dat je echt in contact staat met jezelf en ook durft te kiezen voor jezelf.

Zo bewaak jij jouw grenzen!

Hier in ieder geval van tips om ‘nee’ te zeggen op een indirecte manier. Gun jezelf tijd om goed te kunnen verwerken wat er van je gevraagd wordt. Je kunt jezelf die tijd gunnen door de volgende voorbeeldzinnen:
🌸Dat moet ik even nakijken in mijn agenda, dan kom ik er morgen op terug.
🌸Ik wil er even over nadenken, dan app ik je later even.
🌸Dat moet ik even overleggen met mijn partner, collega of……
🌸Je overvalt me hier mee, ik kom er later bij je op terug.
🌸Ik heb daar nu geen tijd voor, maar misschien lukt het een volgende keer.
🌸Dat lukt nu niet, maar ik zou wel ……..voor je kunnen doen.
🌸Of met een dikke knipoog: Vast niet, Nope, Dacht het niet.

Dus wil je meer voor jezelf kiezen, werk dan aan je eigenwaarde. Je bent het namelijk waard om je eigen leven te leven en niet het leven van alle anderen om je heen. Uiteindelijk is het bij overprikkeling zo, dat voorkomen beter is dan genezen. Het is belangrijk dat jij van jezelf weet wanneer je overprikkeld raakt. Als je dat namelijk weet, weet je ook meteen wanneer je herstelmomenten kunt inplannen.

Heel veel succes en laat je vooral niet gek maken. Jij bent de baas over jouw agenda!

Etherische oliën voor HSP’ers

De Groene Linde heeft een speciale lijn voor HSP’ers gemaakt. De HSP-lijn van De Groene Linde heeft voor verschillende klachten mooie etherische oliën en aurasprays samengesteld. Een aantal daarvan zijn echt favoriet bij Maud in huis, waaronder de Protection spray, Cleansing spray en de Pull In etherische olie. Lees er alles over in dit artikel!

Over Sannie + kortingscode!

Sannie werkte jarenlang als operatie assistent in een ziekenhuis tot het haar rond 2010 opeens allemaal veel te veel werd. Ze liet alles vallen en werkte vooral aan haarzelf en besloot later om zich om te scholen tot HSP coach. In haar werk helpt ze jou met het krijgen van inzicht in jezelf én in jouw hoogsensitiviteit. Samen met Sannie ga je aan de slag met het wegnemen van belemmeringen en overtuigingen, zodat je daarna weer optimaal van het lezen kunt genieten.

Sannie ontwikkelde een prachtig doe-boek over hoogsensitiviteit, een kaartenset om je dagelijks bewust te zijn van jouw hoogsensitiviteit en een hele handige planner. Met de code purebyme ontvang je 10% korting in de webshop van Sannie!  

Fijne producten uit de HSP-lijn

13.9517.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
13.9517.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
21.95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial